De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Ballet der balletten uitgevoerd door beste dansers en danseressen uit Oekraïne

Het Zwanenmeer wordt vaak het 'ballet der balletten' genoemd, een stuk met een enorme emotionele zeggingskracht. Zaterdagavond werd dit stuk in Middelburg uitgevoerd door enkele van de beste dansers en danseressen uit Oekraïne. Het werd een betoverende avond met een onweerstaanbare combinatie van drama en tragedie, afgezet tegen de strijd tussen goed en kwaad.

Hans Puik 01-04-23

Laten we beginnen met het slotstuk van de avond. Net na de voorstelling klinkt het Oekraïens volkslied.  Twee dansers tonen de vlag van hun thuisland. Het is een indrukwekkend moment op een avond vol emotie (bekijk onderstaand de video van het slotapplaus).

Video van het slotapplaus


Waar er in Oekraïne oorlog heerst stond The Ukrainian National Ballet of Odessa zaterdagavond op het podium in de Stadsschouwburg in Middelburg. Hun vertolking van het Zwanenmeer zorgt voor het groots mogelijke contrast t.o.v. de thuissituatie. De voorstelling, die zich afwisselend afspeelt tussen de danszaal van het paleis en de waterkant van het meer – ademt juist facetten als ‘zachtheid’, ‘liefde’ en ‘vrede’. Dat terwijl er vele kilometers verderop de meest gruwelijke dingen gebeuren.

The Ukrainian National Ballet of Odessa toert sinds 2006 internationaal met diverse succesvolle producties. Het ballet staat onder artistiek leiding van Aleksandra Fedorina, die meermaals is onderscheiden voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van het nationaal ballet van Oekraïne.

Deze avond zien we in een uitverkochte Middelburgse schouwburg prachtige decors, sprankelende kostuums en gracieuze dansen, in combinatie met betoverende muziek. Het is precies waar het Zwanenmeer om bekend staat. De voorstelling begint op het kasteel, waar de verjaardag van prins Siegfried wordt gevierd. De prins zelf is onbezorgd en uitgelaten, maar zijn moeder berispt hem. Ze waarschuwt dat hij op het volgende bal een meisje moet kiezen om mee te trouwen.

De prins gaat letterlijk ‘op jacht’ en komt bij het meer met zwanen. Daar ontmoet hij Odette, de koningin van de zwanen. Ze legt aan de prins uit dat er een betovering op de zwanen rust. De zwanen zijn eigenlijk jonge vrouwen, maar de kwaadaardige tovenaar Von Rothbart betoverde hen. Iedere nacht nemen de zwanen even hun ware gedaante aan. Wanneer de prins Odette ziet, is hij op slag verliefd en vraagt haar met hem te trouwen. Odette zegt dat ze onmogelijk zijn bruid kan zijn voor de betovering verbroken is.

Dat is in het kort het plot van ‘Swan Lake’ zoals de voorstelling wordt aangekondigd. Met een slot waarbij de geliefden elkaar 'vinden', blijft het publiek sprakeloos, maar met niets dan bewondering, achter.

Olga Kifyak heeft een dubbelrol bij The Ukrainian National Ballet of Odessa. In het eerste bedrijf zie je haar als de zachtaardige Odette vol puurheid en bescheidenheid. Later danst ze als het karakter ‘Odile’, een gemener personage. Ontzettend knap hoe zij die grote omschakeling weet te maken. Ze begon pas op haar twaalfde met dansen. Vanaf dat moment heeft ze maar één droom in haar leven: professioneel danseres worden.

Dat is gelukt en hoe! Ze zet zaterdagavond twee uiterst geloofwaardige karakters neer, niet alleen in dans, maar ook in mimiek is ze ijzersterk. Niet voor niets heeft ze internationaal meerdere publiekelijke en professionele awards gewonnen en wordt geroemd om haar ongelooflijk voetenwerk en gracieuze bewegingen.

Kifyak staat symbool voor de hele groep, het is een avond waarbij je soms letterlijk een speld kunt horen vallen in de theaterzaal. Het zwanenmeer blijft een streling voor het oog voor iedere dans- en balletliefhebber. De afluister met het volkslied maakt de avond nog indrukwekkender. Als de kwaliteit van dans gelijk stond aan de staat van deze wereld, was het overal vrede geweest.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn