De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Hilarische komedie 'De Mannen van de Golf' in première in Antwerpen

In het prachtige Antwerpse Theater Elckerlyc is donderdagavond de ‘baldadige’ komedie De Mannen van de Golf in de première gegaan. Een hilarisch stuk van de Sven De Ridder Company, met o.a. een mooie rol voor de in Sluis opgegroeide Maike Boerdam.

Hans Puik – 23-02-23

Op geld beluste golfspelers komen in het stuk ‘De Mannen van de Golf’ samen bij de chique golfclub, even buiten de stad. Ze doen voorkomen of dat ze allemaal geld verdienen als water, maar al snel vraag je je als kijker af: Zijn ze wel zo rijk als dat ze lijken? Als de (op het oog) armoedige Raoul (die zichzelf Vasil noemt) ook lid wil worden van de golfclub, zijn de poppen aan het dansen. Als blijkt dat hij briefjes groot geld gemakkelijk tevoorschijn haalt, wil iedereen binnen de golfclub wel iets van hem.


Het is in het kort het scenario van een dolkomisch stuk, een scenario dat opnieuw bedacht is door Sven de Ridder en Brik van Dyck. Zij vieren dit jaar dat de Sven de Ridder Company 5 jaar bestaat en ze brengen met ‘De Mannen van de Golf’ alweer hun negende succesvolle voorstelling. De Ridder speelt zelf de rol van Burggraaf Antoine de Ribbeaucourt, die als voorzitter van de golfclub graag grote sier maakt. Je zou De Ridder ‘de Jon van Eerd van Vlaanderen’ kunnen noemen. Net als Van Eerd in Nederland, heeft De Ridder het toneelkomediegenre in Vlaanderen naar een hoger niveau getild. Dat doet hij samen met Brik Van Dyck, die dit keer in de huid kruipt van Guy, de uitbater van brasserie De Hole In One, het clubhuis op de golf.

De rol van Sien Kegels - de Ribbeaucourt wordt gespeeld door Jasmine Jaspers. Sien is een vrouw van de golf die haar huwelijk met burggraaf Antoine de Ribbeaucourt maar al te graag etaleert. De vraag is alleen of het ware liefde is of dat ze een dubbele agenda heeft? En dan is er nog Aimée Van Pelt (gespeeld door Warre Borgmans), een bouwpromotor en fervent golfer die de strijd aangaat met de mollen op het golfterrein. Ook hij draagt een geheim met zich mee, een geheim waar de rest van de golfclub niets van weet. Luc Verhoeven is een overbekende Belgische acteur die in dit stuk Raoul speelt, die zichzelf dan weer Vasil noemt. Met zijn positivisme komt hij de golf onveilig maken, de vraag is alleen: waar haalt hij zijn geld vandaan? Heeft hij de lotto gewonnen, of handelt hij in drugs? Verhoeven is zo’n acteur die alleen hoeft op te komen (zonder iets te zeggen) om het publiek al aan het lachen te krijgen.


Tot slot is er Maike Boerdam, voor het eerst te zien in een stuk van de Sven de Ridder Company. Ze werd bekend dankzij de kinderserie ‘Big & Betsy’, waar ze van 1999 tot 2003 de titelrol in speelde. Daarnaast is ze een befaamd musicalactrice. Boerdam groeide op in Zeeland – om precies te zijn in Sluis - en maakt al jaren naam en faam in zowel België als Nederland. In ‘De Mannen van de Golf’ is ze een Nederlandse dame met kapsones. Of zoals ze zelf na afloop zegt, ‘een Hollandse trut’. ,,Als ik mijn karakter op straat zou tegen komen, zou ik snel een blokje omlopen”, vertelt ze. Ze speelt Delphine Koeman - Van Bommel, een weduwe die haar recent verworven rijkdom graag etaleert op de golfbaan. Onder toeziend oog van haar trotse ouders – die de reis vanuit Zeeuws-Vlaanderen naar Antwerpen hebben gemaakt – zet Boerdam knap haar Nederlandse personage neer tussen alle Vlamingen.  ,,Nooit eerder heb ik een soortgelijke rol gespeeld, maar het is erg leuk om te doen.”


De voorstelling zit vol verrassingen, mooie projecties en spectaculaire kostuums. Zelfs Donald Trump komt in het stuk voorbij en het publiek is getuige van een heuse kidnapping. Op toneel dan wel te verstaan. Kortom, voor een amusant avondje uit is Theater Elckerlyc de aankomende periode de ‘place to be’.

De Mannen van de Golf is de komende weken nog te zien in Antwerpen (en van 24 maart tot 9 april op verschillende locaties in België).

Kijk voor alle data op: https://www.svenderiddercompany.be/voorstellingen/1282/


Bekijk onderstaand een uitgebreide fotoreportage (en nog verder naar beneden foto's van de rode loper tijdens de premièreavond)


 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn