De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: Showmusical Fame van The MusiCompany zorgt voor spektakelstuk in Theater de Maagd

Er is maanden keihard gewerkt door de spelers en alle mensen achter de schermen bij The MusiCompany in Bergen op Zoom. Het resultaat mag er weer zijn! In het 20-jarig jubileumjaar brengt de groep de komende dagen ‘Fame’ op de planken in Theater De Maagd. Met recht mag het een knallermusical genoemd worden, dat werd duidelijk tijdens de generale.

Foto's en tekst: Hans Puik (02-11-23)

Alvast een waarschuwing. Na het zien van deze musical kan het zomaar zijn dat je ’s nachts wakker wordt met telkens dat ene liedje in je hoofd: ‘fame, I'm gonna live forever, I'm gonna learn how to fly’ (inclusief Spaanse surprise tijdens de voorstelling). Hoe noemen ze dat ook alweer? Een ‘oorwurm’ inderdaad. Als dat geen probleem is zou ik tegen iedereen zeggen: Ga deze musical zien.

Bij een jubileumjaar hoort een spetterende musical. Dat is het uitgangspunt geweest van The MusiCompany. Fame is een naam die iedereen kent dankzij de gelijknamige serie die in de jaren 80 op televisie werd uitgezonden. De musical vertelt het inspirerende verhaal over een groep getalenteerde studenten, die studeren aan de ‘New York School of Performing Arts’. Als publiek wordt je het verhaal ingezogen van een groep leerlingen op deze prestigieuze school, waar ze onder leiding van de docenten en het schoolhoofd (mevrouw Sherman) aan de slag gaan met hun discipline: muziek, spel of dans. Het einddoel: doorbreken in de artiestenwereld.

Gedurende vier jaar zien we dat de weg naar beroemdheid niet geheel vlekkeloos verloopt: iedereen moet hard werken en vechten om de opleiding te halen. Zo ook Carmen Diaz (gespeeld door Shehera Vega Sanchez), de meer timide Serena (Julia Dierikx), die het samen met haar crush en klasgenoot Nick (Bart van Broekhoven) hoopt te maken in de acteerwereld. Voeg hier onder andere de stille pianist Schlomo (Temmo Berends), de met een eetstoornis worstelende danseres Mabel Washington (Nikki Lambrechts) en de koppige Tyra Jackson (Alice Huigen) aan toe en je krijgt gegarandeerd drama.

Het zit vol met ‘maatschappelijk thema’s’ zoals in de aankondiging staat omschreven. Ik verwoord het liever als ‘wijze levenslessen’, o.a. over vooroordelen, verslavingen en identiteit. Het gaat over blijven volhouden, ondanks tegenslagen (zowel studenten als docenten hebben persoonlijke hindernissen te overwinnen). De top bereiken met hard werken en doorzettingsvermogen, dat staat centraal. Daar kan iedereen wat van leren.

Iedereen die houdt van spektakel, veel dans, power, energie, ingenieuze decors en lichteffecten gaat  deze voorstelling helemaal geweldig vinden. Fame spettert van het podium af. Het decor is prachtig vormgegeven (o.a. met jeugdfoto’s van allemaal mensen van The MusiCompany). Leuk ook dat de band niet in een orkestbak is ‘opgesloten’, maar plaats neemt op het podium (op sommige momenten ook nadrukkelijk zichtbaar).  De zang is geweldig, dans ook, acteerwerk idem dito. Bij veel andere verengingen zie je steeds dezelfde gezichten op bepalende posities, het blijft leuk om te zien dat deze club iedere musical weer andere talenten de kans geeft om in hoofdrollen te schitteren.

Shehera Vega Sanchez bijvoorbeeld. Zij staat met een overtuigingskracht op het podium, waar sommige professionals jaloers op zullen zijn. En dat voor de eerste keer in zo’n grote rol. Bart van Broekhoven en Julia Dierikx zijn twee andere grote talenten binnen de groep. De zang is loepzuiver, het spel erg geloofwaardig. Alles wat je in een musical nodig hebt. De docenten op school worden ook krachtig neer gezet. ‘Gelukkig was dat niet mijn leraar op school’, schiet soms door mijn hoofd (om hun geloofwaardigheid nog maar eens extra te duiden). Had ik al Thijme Lee benoemd in de rol van Joe Vegas? Ondanks dat hij ‘super vaak voor paal staat’ (ga eerst kijken en je zult deze zin begrijpen) verdient ook hij een groot compliment. En dan zijn er nog Lotte Brusselaars (als Iris Kelly) en Alice Huigen (Tyra Jackson).’Jullie zijn ballerina 's, geen statafels’, krijgen ze in het begin van het stuk te horen. Nou, statafels zijn ze allerminst in het restant van de musical. Terwijl ik het typ, realiseer ik me dat het eigenlijk fout is om pluimen uit te delen aan individuen. Daarmee doe je altijd anderen te kort en dat is onterecht. Want er is geen enkele dissonant in dit stuk.

Is er dan helemaal niets aan te merken? Het verhaal van Fame is wat mij betreft niet het beste musicalverhaal ooit geschreven. Er lopen zoveel verhaallijnen door elkaar, dat maakt het wat fragmentarisch. Het artistieke team is er in geslaagd – bijvoorbeeld door het moment dat Tyra een klap krijgt van een docent op te laten volgen door een stevig R&B nummer – er toch een mooi en logisch geheel van te maken. Deze voorstelling vraagt veel lef van de verantwoordelijken. Allereerst door jonge talenten op zulke bepalende posities te zetten, maar ook door enkele aanpassingen aan het origineel aan te brengen. In het oorspronkelijke stuk wordt de rol van Tyra gespeeld door een ‘zwarte man van de straat’ (Tyrone). Dankzij de power die Alice Huigen op het toneel brengt, pakt de keuze om voor een ‘vrouwelijke Tyrone’ te gaan, geweldig uit.

Ik wil afsluiten met iets wat belangrijker is dan de voorstelling zelf. Wat een warme, energieke en leuke groep mensen is dit! Herkent iedereen dat die wel eens bij The MusiCompany is gaan kijken?  Heel toegankelijk, open houding, warm, oftewel: je krijgt al energie als je binnen stapt. Hopelijk gaat iedere bezoeker dat de komende dagen zelf ervaren.

Fame van The MusiCompany is te zien van 2 t/m 5 november in Theater de Maagd in Bergen op Zoom.

(kijk voor meer foto's onderaan de pagina)
Regie:
Jan Dua
Repetitor: Erwin Leijs
Muzikaal Leider: Pieter-Jan van den Berg
Choreografe: Jorina Dua-Verhees
Assistent-choreografe: Eva Dierikx
Productieleider: Carola Janse

Cast
Shehera Vega Sanchez - Carmen Diaz
Bart van Broekhoven - Nick Piazza
Julia Dierikx - Serena Katz
Thijme Lee - Joe Vegas
Nikki Lambrechts - Mabel Washington
Alice Huigen - Tyra Jackson
Lotte Brusselaars - Iris Kelly
Temmo Berends – Schlomo
Yvonne van Diesen – Grace
Coen Stemgee – Goody
Leonie Tirions - Mevr. Sherman
Scherany Geertse - Mevr. Bell
Yvonne Loch - Mevr. Jones
Mariska Lindenberg - Mevr. Meyers
Marty Braat - Mr. Scheinkopf
Marit Bakx - Mevr. Cole
Rik Ernest – Conciërge
Martje van der Heijden - Mevrouw Petrova
Tom Kelling – Quinn
Joost Verbogt - Charlie
Johnny de Regt – Harley
Amanda Disco – Lisa
Femke Doomen – Skye
Rachelle Verbarendse – Izzy
Amanda Bruijs – Elle
Christel Oenema – Rachel
Fleur Caniels – Hailey
Rick de Kock – Alex
Gijs Ooms – Chris
Karen Kuijpers – Amy
Mark Jansen – Elliot
Bas van Broekhoven – Dex
Larissa van Veldhoven – Bo
Wietske Bakx – Jordan
Emily van Hal – Erin
Anne Alting Sieberg -Jamie

Muzikale omlijsting:
Pieter-Jan van den Berg
Sander van Gaans
Erwin Leijs
Jos van de Watering
Arnold Zoutman
Frits Caniels
Jan Luijks
Gijs Proost
Peter Bogers
Maikel Heeren


 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn