De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Feelgood musical Shrek voor jong en oud

Musical-Vrienden uit Goes zou tussen Kerst en oudjaar de musical Shrek opvoeren. Dat kon helaas niet doorgaan, maar gelukkig is het nu het moment alsnog daar. In Theater de Mythe komen volgend week de personages uit de bekende animatiefilm tot leven in een hilarische en spectaculaire familievoorstelling.

HANS PUIK 24-02-22 LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

De musical vertelt het bekende verhaal over een groene oger, het menselijke monster Shrek. Tim Koeman (26) uit ’s-Heer Arendskerke is één van de hoofdrolspelers in het stuk en legt kort uit waar het verhaal over gaat. ,,Het ‘grote groene figuur’ woont rustig in het moeras, totdat een groep met sprookjesfiguren bij hem wordt gedumpt. Daar is hij het niet mee eens en hij gaat verhaal halen bij de heerser van Duloc. Onderweg komt hij een ezel tegen, waar hij bevriend mee raakt. In ruil voor zijn moeras, krijgt Shrek de opdracht van de heerser van Duloc om een beeldschone prinses te redden uit een hoge toren. Met gevaar voor eigen leven gaat hij op pad.”

Koeman is inmiddels 12 jaar lid van de vereniging, waar hij op de middelbare school mee in aanraking kwam. ,,Op het Goese Lyceum koos ik voor de richting Kunst en Cultuur. Onderdeel daarvan was dat je kaartjes kreeg voor een musicalvoorstelling. Ik was meteen verkocht, heb me aangemeld en ben sindsdien niet meer weg te krijgen.” Al diverse mooie rollen nam hij voor zijn rekening. ,,In Scrooge speelde ik Dick Wilkins en in Jekyll & Hyde Simon Stride. Mijn grootste rol was ongetwijfeld die van Alladin in de gelijknamige musical. Ook nu mag ik weer een hoofdrol voor mijn rekening nemen. Ik speel de ezel, een enorm druk karakter met veel humor. Het is anders dan al mijn voorgaande rollen, omdat het geen karakter is wat je dagelijks op straat ontmoet, maar een fictief filmpersonage. Van de repetities kan ik al ontzettend genieten, laat staan als we straks voor publiek gaan spelen.”

Voor Koeman is musical niet meer dan een ‘super leuke hobby’, maar voor anderen is lidmaatschap van Musical-Vrienden een prima opstap naar de professionele theater- en muziekwereld. ,,Meerdere van onze jonge leden zijn een dans- of musicalopleiding gaan volgen of studeren aan het conservatorium. ” Dat de vereniging veel Zeeuws talent voortbrengt, blijkt wel uit de succesverhalen van de afgelopen jaren. Verschillende (oud-)leden hebben inmiddels landelijke bekendheid vergaart. Zo wordt één van de hoofdrollen in Shrek vertolkt door Sanne Pronk, in 2019 finalist bij Holland’s Got Talent. In datzelfde jaar maakte Chendo Smit (die in het verleden ook diverse rollen speelde bij Musical-Vrienden) indruk bij The Voice of Holland. ,,Maar onze bekendste oud-leden zijn zangeres Emma Heesters en Jimi Hendrikse. Die laatste speelde recent mee in de landelijke musical van The Sound of Music. Het is geweldig om te zien dat leden van de vereniging het zo ver schoppen. Voor alle andere spelers geeft dat een boost om tijdens voorstellingen het beste van zichzelf te geven.”

Shrek is voor Musical-Vrienden een bijzondere voorstelling. Koeman geeft aan dat bij deze productie niet alleen aan zang, dans, spel, decor en kostuums gedacht is. ,,We pakken dit keer uit met een 3D-make up artist. Daardoor is de grime geweldig geworden. Neem alleen al de specifieke oren, neus en wangen van Shrek, die zien er spectaculair uit. En Pinokkio is geen echte Pinokkio als zijn neus niet groeit. Ook daar is de artistieke leiding in geslaagd. Bovendien is bijna alle kleding met de hand gemaakt, een enorme meerwaarde voor het totaalplaatje.”

Koeman hoopt dat veel mensen naar Shrek komen kijken. ,,Het is een echte feelgood musical met veel humor. Na de onzekere coronaperiode, hebben we daar allemaal behoefte aan.”

Theater de Mythe, woensdag 2 maart en donderdag 3 maart, 13.00  en 19.00 uur: Musical-Vrienden met Musical Shrek


 
 
 
E-mailen
LinkedIn