De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Mannen van Naam komen naar Zeeland


Terug naar de eenvoud van het mooie luisterlied. Pakkende autobiografische teksten, gezellige verhalen, fijne akoestische instrumenten en opzwepende folkmuziek door drie rasmuzikanten. Dat is een korte beschrijving van ‘De Mannen van Naam’. Donderdag 3 november zijn ze te zien in het Ledeltheater in Oostburg, later ook nog bij Theaters aan Zee (28 januari in Ritthem) en Podium Reimerswaal (op 31 maart in Krabbendijke).

31-10-22 Tekst: Hans Puik. Foto's: Jaap Reedijk.

De Mannen van Naam dat zijn Ton Smulders (zanger/gitarist), Ad Grooten (snaarinstrumenten, fluiten, doedelzak) en Wilbert van Duinhoven (bas, accordeon, cajon). Verwacht sappige verhalen en prachtige liedjes, een mix van concert en cabaret. Drie heren die de kunst van het schrijven van liedjes vol humor en melancholie verstaan. Ooit stonden ze alle drie aan de basis van Pater Moeskroen. De laatste jaren bewijzen ze nog veel meer in hun mars hebben. De Mannen van Naam brachten al vier theaterprogramma’s op de planken en toerden onder meer met Sylvia Houtzager, bekend van FLAIRCK.

,,Tien jaar geleden stopte ik bij Pater Moeskroen, de moeilijkste beslissing uit mijn leven”, vertelt Ad Grooten. ,,Er kwamen zoveel leuke dingen op mijn pad, zo kreeg ik de kans om sprookjesboeken te schrijven voor de Efteling en bovendien zocht ik naar nieuwe uitdagingen. Ik heb mijn oude maatjes van de band, Wilbert van Duinhoven en Ton Smulders, gevraagd of ze het zagen zitten met z’n drieën verder te gaan. Daaruit is De Mannen van Naam ontstaan.” Inmiddels hebben de heren vier platen gemaakt, waarvan het laatste ‘De Duivelsbrug’ heet. ,,In de hoogtijdagen van Pater Moeskroen maakten we een prijswinnende theatertour ‘sprookjes’. Ton vertelde toen sprookjesverhalen, waar we muziek bij maakten. Dat is het principe dat we ook nu volgen bij het huidige theaterprogramma.”

Deze keer brengen de mannen het theaterprogramma met dezelfde naam als het album 'De Duivelsbrug', gebaseerd op een oude Brabantse sage. Zanger/gitarist Ton Smulders, die vlakbij de Duivelsbrug opgroeide, kent het verhaal al uit zijn jeugd. Hij neemt het publiek mee in de spannende, romantische vertelling, die in samenwerking met regisseur Dick Hauser volledig werd verbouwd. Hilarische persoonlijke toevoegingen zorgen ervoor dat de lach steeds dichtbij is. Al druipt de melancholie er onverminderd vanaf. Uiteraard staan de mooie kleinkunstliedjes en de aanstekelijke folkdeunen weer centraal. ,,Maar in dit programma zijn ook veel blues-en country-invloeden te horen.”
De reacties zijn enthousiast, maar veel mensen weten de weg naar optredens van De Mannen van Naam nog niet te vinden. ,,Ontzettend jammer, want dit voelt als het beste programma dat ik ooit heb gemaakt”, zegt Grooten. ,,De herkenbare sound van Pater Moeskroen zal het publiek ongetwijfeld herkennen. Ons werk heeft tegenwoordig meer diepgang, maar de Ierse klanken zitten er nog steeds in.”

Donderdag 3 november, 20.00 uur in het Ledeltheater in Oostburg: Mannen van Naam

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn