De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Mooi en ontroerend liefdesverhaal; bestseller van Kluun nu in het theater

 

Van ‘Komt een vrouw bij de dokter, de bestseller van Kluun werden 1,2 miljoen exemplaren verkocht en in 2009 verscheen de filmbewerking. Nu heeft Kluun zijn zegen gegeven voor de theaterbewerking van deze aangrijpende liefdesgeschiedenis. Bewerkt door Koen Caris, die ook de voorstelling Bonita Avenue schreef, over twee strijdlustige en imperfecte mensen wiens liefde tot het uiterste wordt getest door een vijand die ze niet kunnen verslaan. Vanavond te zien in het Scheldetheater in Terneuzen.

Hans Puik - 01/03/23 (foto's Annemieke van der Togt)

Het gaat Stijn voor de wind, totdat de liefde van zijn leven Carmen (Maartje van de Wetering) de diagnose borstkanker krijgt. Terwijl zij behandeld wordt, zoekt de overspelige Stijn een uitvlucht in het nachtleven, vrouwen en een affaire. Wat doet rouw met je? Kun je begrip opbrengen voor vreemdgaan als het helpt om overeind te blijven? En hoe houd je de moed erin als de eigen lichaam je in de steek laat? Een voorstelling over liefde, schofterigheid, schuldgevoelens, afscheid nemen en het vinden van humor als de dood steeds dichterbij komt.


,,Het is een supermooi liefdesverhaal”, zo karakteriseren Maartje van de Wetering en Xander van Vledder de toneelbewerking van Kluuns bestseller Komt een vrouw bij de dokter. Zij spelen Carmen en Stijn, een gelukkig stel dat flink van het leven weet te genieten, totdat hun liefde onder druk komt te staan.


Wat vinden jullie van de personages die jullie spelen?
Van de Wetering: ,,Ik vind het mooi dat ze zulke levensgenieters zijn en dat ze echt aan elkaar gewaagd zijn. Haar ziekte is zo’n ultieme beproeving en ondanks alle narigheid flikken ze het wel met z’n tweeën. Ik bewonder Carmen, ik weet niet of ik zo sterk zou kunnen zijn. Ze houdt onvoorwaardelijk van Stijn ondanks zijn destructieve gedrag en zijn vreemdgaan. En ze kan met humor reageren op de ellende die haar overkomt, wat haar enorm dapper maakt.”
Van Vledder: ,,Carmen heeft een gezonde manier om met haar ego om te gaan. Stijn is kleinzieliger, een slachtoffer van zijn eigen maniakale gedrag. Zijn vreemdgaan heeft hij geparkeerd als iets dat onvermijdelijk bij hem hoort en waar hij niet op hoeft te reflecteren. Pas als het helemaal uit de hand loopt, ziet hij zijn eigen karakterzwakte in.”

Van de Wetering: ,,Stijn kiest niet voor de veilige en verantwoordelijke weg. Dat kan je veroordelen maar je kan je ook afvragen wat moeilijker is: ongeneeslijk ziek zijn of de partner zijn die niks kan doen behalve zien hoe je geliefde steeds zieker wordt.”
Van Vledder: ,,In veel verhalen waarin iemand doodgaat, ligt de focus op de stervende. Het is wel aardig dat we met deze voorstelling iets vertellen over degene die er machteloos naast staat.”


Het lijkt me geen vrolijk verhaal om te spelen.
Van Vledder: ,,Het is een heel zielig verhaal, dat klopt. Dat is het boek ook. Toen ik jaren geleden met familie op vakantie was, hebben wij allemaal het boek gelezen en iedere keer wist je precies waar iemand in het boek was als je weer gesnotter hoorde.’
Ven de Wetering: ,,Ik heb nog nooit meegemaakt dat een voorstelling zo dichtbij komt. Ik zit in dezelfde fase van mijn leven als Carmen, heb een zoontje dat even oud is als Luna, de dochter van Carmen en Stijn, en wat hun overkomt is de grootste nachtmerrie die ik me kan voorstellen. De emoties overvallen me regelmatig en ik moet veel harder werken dan bij andere rollen om die goed onder controle te krijgen.”

Van Vledder: ,,Het stuk is ook heel direct geschreven, het zit dicht op je huid. En het verhaal is echt gebeurd. Het is een hartenkreet van iemand die heel eerlijk heeft opgeschreven hoe het bij hem is gegaan. Daar wil je recht aan doen, dus je moet alle emoties in deze voorstelling helemaal aangaan - die enorme intieme liefde en al die ellende. En toch is het een hoopvolle voorstelling. Tot het allerlaatste moment vieren Carmen en Stijn het leven, maken ze grappen. Ze hebben de kracht om met hun liefde lelijke eigenschappen te overwinnen. De voorstelling is echt een triomftocht van de liefde en laat zien dat het leven nergens zo voelbaar is als op het randje van de dood.”

De voorstelling is vanavond te zien in het Scheldetheater in Terneuzen en o.a. ook nog op zaterdag 18 maart in Theater de Maagd in Bergen op Zoom.

Kaarten reserveren voor vanavond: https://www.zeelandtheaters.nl/programma/komt-een-vrouw-bij-de-dokter-maartje-van-wetering-xander-van-vledder-teunie-de-brouwer-en-marie-louise-stheins/01-03-2023-20-00

Kijk voor de volledige speellijst op: https://www.zeelandtheaters.nl/programma/komt-een-vrouw-bij-de-dokter-maartje-van-wetering-xander-van-vledder-teunie-de-brouwer-en-marie-louise-stheins/01-03-2023-20-00


 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn