De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Pieter Derks in Middelburg; De oudejaarsconferencier van 2024 is in 'Ja Leuk' weer eens de vrolijke doemdenker

Een paar weken geleden ging de voorstelling ‘Ja, Leuk’ van cabaretier Pieter Derks in première in het Oude Luxor te Rotterdam. Woensdagavond was hij - met diezelfde show - te zien in de Schouwburg in Middelburg. Een typisch 'Derks-programma' van hoog niveau.

Hans Puik 03-04-24 (foto's Annemieke van der Togt)

Zijn jongensdroom komt dit jaar uit. Op 26 maart 2024 maakte Pieter Derks in het tv-programma Sophie en Jeroen bekend dat hij De Oudejaarsconference van 2024 mag verzorgen voor BNNVARA. 'Een jongensdroom' is misschien nog niet eens de juiste omschrijving. Zijn ultieme doel, is een betere duiding.

Maar totdat het zover is tourt de cabaretier rond met zijn huidige programma met de titel 'Ja leuk'. In Middelburg zit de zaal afgeladen vol. Net als veel van zijn andere shows is ook deze uitverkocht. Derks is al een tijdje niet weg te denken uit het Nederlandse cabaretlandschap. Bij het grote publiek brak hij door als huiscomedian van De Wereld Draait Door, waar hij van 2012 tot 2014 elke vrijdag de week afsloot. Al lang daarvoor had hij besloten om artiest te worden. Hij begon op de basisschool met optreden voor klasgenootjes, schreef op de middelbare school al teksten, en ging meteen daarna naar de Koningstheaterakademie in Den Bosch. In 2005 won hij de publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival en maakte hij zijn eerste avondvullende voorstelling (Dat zal je nog verbazen). Sindsdien komt hij zo’n beetje elke twee jaar met een nieuwe voorstelling, ‘Ja, leuk’ is alweer zijn twaalfde theaterprogramma.

In deze show hangt hij de vrolijke doemdenker uit. Degene die zegt dat iedereen twee minuten na zijn geboorte al wordt overspoeld door problemen. Derks begint de voorstelling sterk met een anekdote over een akkefietje bij een laadpaal in Frankrijk. Je elektrische auto tachtig procent opladen is het 'nieuwe normaal', zeker als er een verdwaalde Nederlandse toerist achter je staat. Zo'n typische Hollander, volgens de cabaretier, te herkennen aan de volgende definitie: 'Weldoorvoed, maar toch ontevreden'. Hij grapt over alles wat hij had kunnen zeggen tegen degene die hem het bloed onder zijn nagels haalde door hem te verwijten dat hij iets te lang het ophaalpunt bezet hield. Uiteindelijk laat hij zijn vrouw het oplossen en zit hij zelf zwijgend achter het stuur.

Ook zijn verhaal over de vele whatsappgroepen waarmee een ouder van schoolgaande kinderen wordt opgezadeld is hilarisch. Waar je vroeger als kind nog een briefje mee kreeg van school met de melding: 'Uw kind viert morgen Sint Maarten', moeten nu eerst alle ouders vooraf discussiëren in een speciaal whatsappgroepje over de vraag of een knol ook goed is als vervanging van een pompoen. 

Wat Derks onderscheidend maakt is zijn intelligente humor. Grappen met diepere lagen, gespitst op wereldproblemen en klimaat, een verfrissende kijk op de actualiteit en humor die je aan het denken zet. Muziek neemt een opvallend ruime plaats in tijdens deze show. Hij opent met het nummer 'Ik wil de toekomst terug'. Daarna volgen ook nog liedjes als 'Alles wordt groter in mijn hoofd', 'Gelukkig ben je 13 in een dozijn', 'Je bent sterker dan je denkt', 'Ik voel me pas een vader als ik klus' en 'Ik ben precies waar ik moet zijn'. Het zijn stuk voor stuk songs die passen in het grotere plaatje. 

In essentie draait het om het feit dat Derks nooit nee durft te zeggen. Zo durft hij ook niet afwijzend te reageren op de vraag om jeugdleider en jeugdscheidsrechter bij het voetbalteam van zijn dochter te worden. En dus staat hij op zaterdagmorgen om een uurtje of acht al op het voetbalveld, niet altijd met gewenst eindresultaat. Al heeft 'de bal is los' na het zien van deze voorstelling een hele andere betekenis gekregen. Iets met een chirurg en 'pay-back-time'.

Derks is speciaal naar Amerika getrokken om inspiratie op te doen voor deze voorstellingenreeks. Met het idee eens even veel materiaal te verzamelen. Wat blijkt, veel meer dan een zoetsappig metafoor over een kloof heeft het niet opgeleverd. Nee, hij haalt vooral zijn grappen uit observaties uit zijn dagelijks leven. En dat is hem weer prima gelukt met een avond kostelijk vermaak tot gevolg. Van laadpaaletiquete tot zelfwerkend toilet en van dr. pimple popper op Tiktok tot 'de zorgloterij', het publiek is weer een heel stukje wijzer geworden over de wereld. Met een terechte staande ovatie als afsluiting van de avond.

 


 
 
 
E-mailen
LinkedIn