De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Nielson: Kwetsbaarheid als kracht

Nielson bracht in oktober zijn nieuwe album Diamant uit, waarop hij een andere kant van zichzelf laat horen. Volwassener en met een nieuwe sound begint hij morgen in De Spot in Middelburg aan een intieme concerttour.

HANS PUIK, 08-11-18

In 2012 stond een - op dat moment - onbekende student uit Dordrecht voor juryleden Giel Beelen, Gerard Ekdom, Sanne Hans en Eric Corton om zijn zelfgeschreven liedje 'Beauty & the brains' te zingen. Niels Littooij, artiestennaam Nielson, deed mee aan de talentenjacht 'De Beste Singer Songwriter van Nederland' en viel op door zijn onbevangenheid en opgewekte en ritmische muziek.

De finaleplaats in het tv-programma gaf een enorme boost aan zijn muziekcarrière, maar het succes kende ook een keerzijde. Nielson: ,,Als ik beelden van toen bekijk, zie ik een jongen van 22 jaar die geen idee had wat hem overkwam. Het is één van de mooiste momenten uit mijn leven en toch heb ik er een dubbel gevoel bij. Ik raakte snel gestrest door alle drukte, waardoor ik moeizaam kon genieten van prachtige optredens."

Ineens had Nielson weinig tijd meer voor zijn favoriete bezigheid: liedjes schrijven. ,,Voorheen deed ik dat de hele dag door, liefst met een zak chips op de bank. In het begin pakte ik alle uitnodigingen voor optredens aan om te bewijzen dat ik die kansen verdiende. Die druk ervaar ik nu niet meer. De afgelopen periode dacht ik, wat wil ik nu echt? Ik wil maar één ding, muziek maken vanuit mijn hart."

Donkere kant

Nielson is zowel op muzikaal als persoonlijk vlak volwassen geworden. Die volwassenheid is terug te horen op zijn nieuwste album. Hoe trots hij ook is op alles wat hij eerder schreef, hij laat op deze plaat horen dat hij meer is dan de zanger met de catchy liedjes. ,,Ik wilde met mijn muziek meer over mezelf vertellen en laten zien wie ik echt ben. Mensen kennen vooral de opgewekte Nielson, maar ik ben heus niet altijd vrolijk en heb ook een donkere kant. Lange tijd heb ik de muziek als uitvlucht gebruikt. Negatieve gevoelens en gedachtes ging ik bestrijden met het schrijven van vrolijke nummers. Nu vond ik de rust om ook de zwaardere kant van het leven te belichten."

Door alleen maar persoonlijke verhalen te vertellen, voelt zijn nieuwe album als zijn meest complete tot nu toe. Al zullen fans van het eerste uur wellicht moeten wennen aan Nielsons nieuwe sound. ,,Ik weiger muziek te maken alleen omdat het me succes oplevert. Voorheen kreeg ik een reactie als 'ohja, slim gedaan, een echte radiohit' nadat iemand een nummer als 'Sexy als ik dans' beluisterde. Het kwam bij mensen soms over alsof ik een trucje deed en bewust catchy liedjes maakte. Voor het nieuwe album schreef ik daadwerkelijk op wat ik voelde en meemaakte, zonder te denken 'gaat dit scoren?'. Kwetsbaarheid is mijn kracht geworden en elk liedje gaat over mijn leven. Als je luistert naar 'Diamant', weet je precies wie ik ben."

Middernacht

Het is Nielson gelukt woorden te geven aan grote gebeurtenissen. Bijvoorbeeld in het nummer Middernacht, dat begint met de volgende tekstregels: Ik ben alleen. Op de straat is het leeg en ik ga nergens heen. Het is laat en de stilte gaat door merg en been. En de muren verbergen de mensen die slapen. Ik ken er geen. Ik loop maar door.

Middernacht is volgens Nielson het meest donkere liedje op het nieuwe album. Het gaat over periodes waarin hij veel negativiteit in zijn hoofd ervoer. ,,En dan vooral de nachten dat ik op straat liep en niet wist waar ik het zoeken moest. Soms werd ik overvallen door depressieve gevoelens en zat ik in de knoop met mezelf. Iedereen heeft momenten dat-ie letterlijk vastloopt in het leven. Vroeger zong ik daar niet over, vond ik niet de juiste woorden om die pijn te benoemen. Het is nooit makkelijk te schrijven over momenten die veel impact hebben. Gek genoeg voelt het nu als een bevrijding om dit soort liedjes te zingen."

Verbazing

Tijdens de concertenreeks - die morgen begint - kan het publiek veel werk van het nieuwe album verwachten. Al zal Nielson ook zijn bekende nummers laten horen. ,,Maar wel allemaal in een nieuw jasje. De band en ik hebben veel tijd gestoken in het omvormen van een liedje als Beauty & the Brains van oude naar nieuwe sound. Daarnaast laat ik tijdens de komende optredens mijn gitaar veelal achterwege. Daardoor heb ik meer vrijheid, ik kan over het podium bewegen en dansen. Mensen zullen van de ene verbazing in de andere vallen."

Het schrappen van zijn vertrouwde gitaar is niet de enige reden waarmee Nielson volgens eigen zeggen zal verrassen tijdens zijn aankomende Diamanttour. ,,Het kan best zijn dat bezoekers na drie nummers het concertkaartje uit hun broekzak halen om te kijken of ze wel in de goede zaal zitten. Dat is ook hoe ik de toekomst zie: een Nielson die dingen maakt die helemaal bij hem passen. En waar ik over 10 jaar hoop te staan? Vroeger was mijn antwoord 'in een uitverkochte Ziggodome' , maar nu vind ik het juist tof dat ik geen flauw idee heb. Het belangrijkste voor nu is elke dag genieten dat ik mag doen wat ik het liefste doe: muziek maken."

Nielson, clubtour, vrijdag 9 november, De Spot, Middelburg, aanvang 20.30 uur.


 
 
 
E-mailen
LinkedIn