De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Vriendschap en eenzaamheid liggen dichtbij elkaar

Een mengelmoes van komische én ontroerende momenten, waarin vriendschap en vijandschap dichtbij elkaar liggen. Het Middelburgs Theater brengt de bekende komedie The Sunshine Boys op de planken. Zaterdag is de première van een hartverwarmende voorstelling.

Hans Puik 03-10-19, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

(C) Marja van Noort

Na de laatste repetitie verschijnt er een grote lach op het gezicht van regisseur Peter Adriaanse. ,,Zang is goed, dansmoves zijn goed, spel is goed, decor is top, iedereen is er klaar voor.” Bijna vijftig repetities zitten erop, een zomer lang hard werken is achter de rug. ,,Als een bokser die de ring in mag, eindelijk mogen de spelers het podium op.”

The Sunshine Boys is een stuk waar al vele grote artiesten zich aan waagden. Johnny Kraaijkamp en Eric van der Donk (1993) en Mini & Maxi (2006) trokken in Nederland volle zalen met hun uitvoering en vier jaar geleden speelden André van Duin en Kees Hulst het stuk met veel succes in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Komende weken is The Sunshine Boys te zien in het Middelburg Minitheater. Regisseur Peter Adriaanse bekeek eerst de verfilming van het verhaal, alvorens te beginnen aan de bewerking van het stuk. ,,Dat doe ik anders nooit. Meestal duik ik blanco in een tekst, maar dit keer werd ik getriggerd om eerst de film te bestuderen. Dat viel vies tegen. Lange dialogen en weinig actie. Ik vond het ronduit saai en voor theater niet prikkelend genoeg.”

Met die wetenschap ging Adriaanse aan de slag met de vertaling van het stuk van Neil Simon, geschreven door Ger Apeldoorn en Harm Edens. ,,Het is een bewerking van een bewerking geworden. De oorspronkelijke bezetting bestond uit vijf acteurs, ik heb er negen van gemaakt door met flashbacks te werken.”  Nadere uitleg geeft Adriaanse pas nadat hij vertelt waar The Sunshine Boys over gaat. ,,Willie de Clerck en Oskar Zadelhof vormden ooit een succesduo in de wereld van de variété. Op een dag geeft Oskar er opeens de brui aan, waardoor Willie zijn inkomen verliest. Het stuk gaat voor mij in essentie over vriendschap en verlangen. Willie en Oskar gaan met een woordenwisseling uit elkaar en hebben jarenlang geen enkel contact. Ze voelen heel veel voor elkaar, maar laten dat geen van beiden merken. De twee kunnen niet met en niet zonder elkaar.”

Scene uit The Sunshine Boys door het Middelburgs Theater

In het verhaal keren Willie en Oskar vele jaren later nog één keer terug op het toneel voor een herdenkingsoptreden. Tijdens de voorstelling krijgt het publiek flashbacks te zien van de tijd dat Willie en Oskar succesvolle komieken waren. ,,Het is een komedie, maar tegelijkertijd een ontroerend stuk. Vriendschap en eenzaamheid liggen dicht bij elkaar.”

Veel leden van het Middelburgs Theater wilden maar wat graag meespelen in The Sunshine Boys. Voor de open avond (auditie) kreeg Adriaanse twintig aanmeldingen. Dat gaf de regisseur de kans zijn acteurs zelf uit te kiezen. ,, We hebben een topcast met Francois Vervaeet en Koen Mijnheer in de rollen van Willie en Oskar. De ‘jonge’ Willie en ‘jonge’ Oskar worden gespeeld door Peter Boot en Izaak Wondergem. Willem van der Ent, Simone Adriaanse, Jeanet Manusama, Brigitte van Klinken en Larissa de Keijzer maken de cast compleet. Het is een feestje om met ze te werken.”

Ook alle randvoorwaarden zijn aanwezig om een mooie voorstelling neer te zetten. ,,Bij het Middelburgs Theater ben je als regisseur verwend. Je hebt een eigen theater ter beschikking, een bestuur dat volop meedenkt, rekwisieten worden geregeld. Bij veel verenigingen komt de technicus pas op het allerlaatste moment kijken om de lichtstanden te regelen. Bij ons draait zo iemand drie weken mee om alles naar wens te krijgen. Ook voor onze mannen van het decor, Gerard van der Bliek en Frans Hennekam, is niets te gek. Ik wilde graag een showtrap, zij zorgden ervoor. Begon ik te ‘zeuren’ om een huiskamer op toneel, gingen zij weer meteen aan de slag. Het is het droomscenario voor iedere regisseur van amateurtoneel.”

Scene uit The sunshine Boys door het Middelburgs Theater

The Sunshine Boys biedt inkijkjes in de oude Revue en het artiestenbestaan. Muziek speelt een grote rol, er wordt veelvuldig live gezongen. ,,Dit stuk heeft veel raakvlakken met variétévoorstellingen die met name van de jaren 30 tot 60 razend populair waren. Denk aan Snip en Snap, die altijd uitverkochte zalen trokken. Alles bij elkaar wordt het een hartverwarmende voorstelling. Als je van theater en van show houdt, moet je zeker komen kijken.”

The Sunshine Boys, Middelburgs Theater, Minitheater Middelburg, premiére zaterdag 20.00 uur. Het stuk loopt tot en met zaterdag 23 november. Voor data, zie: middelburgsminitheater.nl

Theater is mijn leven

Peter Adriaanse, regisseur van The Sunshine Boys, is een theaterdier bij uitstek. Hij heeft in zijn leven aan bijna 150 producties meegewerkt. Als regisseur, schrijver of acteur, het maakt hem eigenlijk niet uit. ,,Theater is mijn leven. Één ding doe ik niet, dat is mezelf regisseren. Voor de rest ben ik voor alles in.”

Vanaf begin jaren 80 is Adriaanse al lid van het Middelburgs Theater, waarvoor hij onder meer de stukken Een dag uit de dood van Verdomde Lowietje (2001), Jan Rap en z’n maat (2006) en Vergeten kinderen (2017) regisseerde. ,,Ik hou van mensen op toneel die ik geloof. Het moet mensen raken, plezieren of irriteren. Dat is altijd mijn vertrekpunt en geloofwaardigheid probeer ik uit de spelers halen.” Naast regisseur is Adriaanse ook een erkentelijk acteur. Hij werd onder meer bekend als helft van het theaterduo ‘Muis en Leeuw’ en staat binnenkort weer zelf op de planken. ,,Samen met Liesbeth Peters speel ik het toneelstuk De Kus. De première is op 18 oktober in Ritthem. Omdat ik al jaren niet meer gespeeld heb, is het spannend, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”

 
 
 
E-mailen
LinkedIn