De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Sprookjesverhaal over een plek waar ze niet in sprookjes geloven

Er was eens.. een theatergroep. dertien spelers en een sprookje. Op 14, 15 en 16 juni 2024 spelen de jongvolwassenen van Jeugdtheater Rotonde het stuk 'Wat als?' in het Patronaat in Bergen op Zoom. Het verhaal begint waar de bekende sprookjes zijn geëindigd. Lang en gelukkig, wat is dat eigenlijk?

Hans Puik 14-06-24 (foto's: Gitta Matthijssen)

Bieke van der Zanden staat op het podium als Hansje, bekend van het avontuur met het snoephuisje en de heks en tegenwoordig ook van de snackbar die ze samen met haar zus Grietje runt. ,,Iedereen uit het sprookjesland komt wel een frietje bij ons halen. De grootste klant is toch wel de prins. die van Sneeuwwitje. Of was het die van Doornroosje?"

Jeugdtheater Rotonde is een stichting die jonge spelers de kans biedt om met theater bezig te zijn. Dat gaat natuurlijk om acteren, maar er wordt ook aandacht besteed aan alles daar omheen: decors, microfoongebruik, licht, regie en natúúrlijk spelen voor publiek. Jeugdtheater Rotonde heeft twee leeftijdsgroepen die aan een eigen stuk werken, maar vooral iedere week fanatiek bezig zijn met theater maken en ontdekken. Dit keer zijn dus de jongvolwassenen aan de beurt om te stralen op het podium,

In 'Wat als?' besluiten Wolf, Grietje en Roodkapje er op uit te gaan. Naar de grote boze W, een wereld waar de volwassen mensen schijnen te wonen. Misschien dat ze daar wat van kunnen leren, want dat lange en gelukkige leven is ook niet alles meer. Roodkapje is aan het puberen en gaat op zoek naar avontuur. Grietje heeft een licht trauma overgehouden aan de heks en wil zichzelf opnieuw ontdekken. En Wolf? Niemand schijnt hem nog te vertrouwen, dus hem kan het toch niet meer schelen.

Willemijn Brouwer en Mirthe Gladdines spelen ook mee in het stuk. Bekende figuren zoals Goudlokje en Pinokkio komen voorbij, maar ook de wat onbekendere Koning Pils doet zijn intrede. De dertien spelers vertolken meerdere dubbelrollen in een stuk op tempo dat de aandacht niet verliest. ,,Het is een hele diverse groep, iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. De jongste speler is 16, de oudste speler 26 jaar. De groepsdynamiek is misschien wel de belangrijkste basis van een leuk toneelstuk. We zijn besties”, besluit Willemijn enthousiast. ,,Het is een superleuk, interactief toneelstuk voor jong en oud. En ik denk dat er voor iedereen wel een leuk grapje in zit”, sluit snackbarhouder Hansje af. En hoe dít stuk afloopt? Daar kom je maar op één manier achter.

“Wat als?” speelt nog op vrijdag- en zaterdagavond om 19:00 uur en op zondagmiddag om 13:30 in het Patronaat in Bergen op Zoom. Een halfuur vooraf openen de zaaldeuren. Wie op tijd in de zaal zit, kan een verrassende voorshow verwachten. Kaarten zijn te koop via www.jeugdtheaterrotonde.nl.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn