De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Musical zet zeeheld Michiel de Ruyter neer als man van vlees en bloed

Op en top Zeeuws, heroïsch, spectaculair, kleurrijk en vol emotie. Dat is in een notendop de musical Michiel de Ruyter van Muziektheater Zeeland. Vrijdagavond is de premièrevoorstelling met een historisch verhaal over de mens achter de wereldberoemde zeeheld.

Hans Puik 11-11-21, LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

Muziektheater Zeeland, voorheen de Goese Operette Vereniging, brengt al sinds 1945 succesvolle Zeeuwse producties op de planken. De afgelopen jaren werden o.a. de musicals Jesus Christ Superstar (2016), Titanic (2017) de 3 musketiers (2018) en Ciske de Rat (2019) opgevoerd met de allure van een professioneel gezelschap. Voor de huidige jubileumproductie werd het geduld van de cast en crew aardig op de proef gesteld. Ruim anderhalf jaar later dan gepland gaat de voorstelling over Michiel de Ruyter morgenavond eindelijk in première in Theater de Mythe in Goes. ,,Vierenhalf jaar geleden heb ik de opdracht gekregen om de tekst voor deze musical te schrijven”, vertelt Rini de Koster uit Heinkenszand. ,,Het plan was om in 2020 ons 75-jarig jubileum te vieren met een zelfgeschreven en zelfgeproduceerde musical. In 2018 was ik klaar met de teksten en in 2019 heeft Hans Laureyn de muzikale omlijsting afgerond. In dat jaar zijn de repetities begonnen en maart 2020 stonden we in de startblokken, toen een maand voor de première de lockdown werd aangekondigd. Iedereen staat te trappelen om eindelijk te laten zien waar we al jaren hard aan werken.”

Foto Hans Puik

Twintig maanden later kan het publiek alsnog gaan genieten van een bijzondere voorstelling. De Koster schreef een verhaallijn waarin tweestrijd en dilemma’s een grote rol spelen. Het stuk begint met twee kinderen, Daan en Roos, die bij een museumbezoek via een schilderij van een stervende Michiel de Ruyter in de tijd van de zeeheld komen. Michiel – gespeeld door Peter Reinders - vertelt de kinderen zijn levensverhaal dat start met de huwelijksbelofte aan zijn vrouw om aan wal te blijven. Door een op handen zijnde oorlog met Engeland moet hij die belofte meteen breken. Telkens als hij na weer een gewonnen slag denkt dat zijn taak op zee is volbracht, wordt hij als speelbal gebruikt om de vloot opnieuw aan te voeren.  ,,Bezoekers zullen een andere zeeheld zien dan degene die ze kennen uit de geschiedenisverhalen”, vertelt De Koster. ,,Je koppelt hem al snel aan iemand die voor niets of niemand bang was en keer op keer de vijand versloeg. In deze voorstelling zie je hem als een man van vlees en bloed met al zijn twijfels en zwaktes. De keuzes die hij maakt hebben grote betekenis voor zijn gezin. Het verhaal dat wij vertellen gaat deels over een stoere zeeheld, maar ook over Michiel als mens, vader en echtgenoot. Je ziet een man met een innerlijke strijd.”

Foto Hans Puik

De Koster is al sinds 2001 betrokken bij Muziektheater Zeeland. Hij speelde sindsdien mee in vele succesvolle producties, en zal ook in deze musical op het podium te zien zijn. ,,Dat was aanvankelijk niet de bedoeling, maar kort na de rolverdeling stopten plotseling een aantal spelers. Toen is mij gevraagd de rol van Cornelis de Witt, de broer van Johan de Witt, te spelen. Zodoende speel ik mee in mijn zelfgeschreven stuk.” Alles en iedereen is er klaar voor en De Koster hoopt vooral dat het gezelschap een rampscenario bespaard blijft. ,,Het belangrijkste is dat iedereen gezond blijft. Als iemand van de cast corona krijgt, hebben we een groot probleem. Er is veel energie in deze productie gestopt, laten we alsjeblieft hopen dat we nu eindelijk mogen spelen.”

Muziektheater Zeeland speelt de voorstelling ‘Michiel de Ruyter’ op vrijdag 12 en zaterdag 13 november in theater de Mythe in Goes, zaterdag 20 november in de Stadsschouwburg in Middelburg en zaterdag 27 november in het Scheldetheater in Terneuzen.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn