De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Kiki de Klerk blikvanger op Groede Festival

Muziek, straattheater, acrobatiek, dans en kunst. Je komt van alles tegen op Groede Festival. Zo staat zondag met Kiki de Klerk één van de grote muziektalenten van Zeeland op het podium. Voor het eerst met eigen werk.

Hans Puik 05-09-19, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

In de Grote Kerk is zaterdagavond de aftrap van het tweedaagse Groede Festival. De Amerikaans-Nederlandze zangeres Michelle David verzorgt het openingsconcert, samen met haar band The Gospel Sessions. De 53-jarge zangeres is regelmatig te zien bij De Wereld Draait Door en gaf al concerten over de hele wereld. Bezoekers krijgen gospel in een modern jasje voorgeschoteld, gemixt met invloeden van soul, jazz en afrobeat. Als de gospelklanken nog nagalmen, is het zondag gezinsmiddag op Groede Festival. Alle ateliers in het dorp houden open huis, er zijn straattheateracts, dansvoorstellingen en muziekoptredens.

Een van de blikvangers is zondag Kiki de Klerk uit Aardenburg. Zij bracht vorige maand haar eerste EP uit, One More. ,,Ik had nooit gedacht een eigen EP te maken”, biecht de 21-jarige zangeres op. ,,Mijn optredens op festivals en talentenjachten bestonden altijd uit covers, op Groede Festival zal ik voor het grootste deel  eigen nummers spelen.”

© Edwin van het Westeinde

Het lukte De Klerk nooit om eigen teksten te schrijven, tot een koude decembernacht vorig jaar. ,,Ineens kreeg ik allemaal woorden en zinnen in mijn hoofd. Alle inspiratie kwam naar boven en snel zette ik alles op papier. Sindsdien hoef ik mijn gitaar maar te pakken en binnen een paar minuten zet ik een tekst op een melodie. Het is wonderbaarlijk, maar ik kan niet meer stoppen met schrijven.”

Een verklaring voor die bijzondere nacht heeft De Klerk niet. Ze had wel een aanleiding om haar gevoelens en gedachten op papier te zetten. De eerste zin die ze de bewuste decembernacht schreef, ging over haar hartsvriendin Iris. Een jonge vrouw die twee jaar geleden kwam te overlijden bij een auto-ongeluk. ,,Over haar gaat het nummer Little Girl. Het is een eerbetoon geworden aan misschien wel mijn allergrootste fan. Op het podium zet ik de knop altijd om, maar thuis komen er soms tranen als ik het nummer zing.”


Muziek, het is al zolang ze zich kan herinneren de passie van De Klerk. Als klein meisje kreeg ze een gitaar van haar oom en vanaf 5-jarige leeftijd volgde ze muzieklessen in Maldegem en Knokke. ,,Dat was pittig, in één week had ik een uur gitaarles, twee uur notenleer en anderhalf uur samenspel.” Haar muzikale ontwikkeling kwam daarmee in sneltreinvaart op gang. Op de begrafenis van haar opa zong ze voor het eerst voor publiek, alleen met haar gitaar en haar stem.

Sindsdien staat ze op evenementen als Steenworp, Filmfestival Kortrijk en Zomerfestival Retranchement. Daar speelt ze covers van onder meer Birdy en Adele. De talentenjacht Spectra is onverwacht aanleiding voor een nieuw hoofdstuk in haar carrière. ,,In de jury zat Hugo van Rooijen van De Hobbyisten en hij kwam na de show naar me toe. Zijn vraag, ‘wil je wat liedjes met me opnemen?’ Daar stond ik van te kijken, maar uiteraard reageerde ik enthousiast.” Het resultaat is haar eerste EP, met zomerse en catchy popliedjes. ,,Iedereen mag het gerust weten, ik ben enorm trots op het resultaat. Ik ben blij met de sound, maar wil mezelf blijven uitdagen. Momenteel ben ik vooral bezig met akoestische liedjes, minder funky dan op de EP. En drum-’n-bass dj’s vragen me hun liedjes in te zingen. Ook weer iets totaal anders, maar niet minder leuk.”

Achtergrond

Nu ze eigen liedjes zingt, kan ze tijdens optredens dichterbij zichzelf blijven, vertelt De Klerk. ,,Het is een voordeel als je zelf de achtergrond van het nummer kent. Ik wil publiek laten voelen waar de liedjes over gaan. In Groede speel ik alles van de EP, maar ook enkele akoestische songs die ik recent geschreven heb.” De lange weg naar haar droom is begonnen: zoveel mogelijk muziek maken en mensen raken met haar teksten en haar stem. ,,De EP heet niet voor niets One More. Dit is nog maar het begin, er zit nog veel meer aan te komen.”

Groede Festival, met zaterdag 20.30 uur: Optreden Michelle David & The Gospel Sessions in de Grote Kerk. Zondagmiddag, vanaf 13.00 uur: Straattheater en muziekacts in het centrum van Groede.

Van acrobatiek tot jazz op de fiets

Verschillende theateracts vullen zondagmiddag vanaf 13.00 uur het straatbeeld tijdens Groede Festival. Mimo Huenchulaf uit Chili is één van de optredende artiesten. Hij brengt een show met verschillende mimestijlen en clownerie. Ook komt de mobiele muziekservice All that Jazz naar Groede. Een klassieke dame, die rechtstreeks uit een prent van de jaren 20 lijkt te zijn gestapt, zingt op haar bijzondere fiets bekende jazzhits. Daarnaast is er acrobatiek door Compagnie Vaya en voert Compagnie That’s It de voorstelling Tired of Balls op. Daarin laten twee garagisten zien wat ze allemaal kunnen met een stapel autobanden. Vogelhuistheater brengt kinder- en gezinsvoorstellingen en een groep getalenteerde jongeren van de musicalopleiding ‘Maak’ uit Knokke brengt scènes en liedjes uit musicals. Het is slechts een greep uit een middag vol theatervertier.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn