De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Hilarische komediemusical Legally Blonde in Antwerpen: roze goudvis in een wereld vol haaien

Wat een energie, wat een niveau, wat een voorstelling! Dat zijn de eerste woorden die te binnen schieten na het zien van de musical Legally Blonde in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Een wildenthousiast premièrepubliek besloot de avond met een welverdiend ovationeel applaus. De voorstelling is nog te bekijken t/m zondag 19 maart.

Hans Puik 11/02/23

Legally Blonde de musical, een verhaal vol van romantiek en humor, is deze weken te zien in Vlaanderen. Met een professionele cast van 30 Vlaamse acteurs en actrices (waaronder Loes van den Heuvel, bekend als Carmen in FC de Kampioenen) en een 14-koppig live orkest staat de voorstelling garant voor een heerlijk avondje uit. Zaterdagavond was de officiële première in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Bekend (en minder bekend) Vlaanderen liep uit voor de romantische komediemusical.

Vrijwel iedereen kent wel de film (uit 2001), o.a. met Reese Witherspoon en Selma Blair of het boek van Amanda Brown. In 2010 werd Legally Blonde de musical door V&V Entertainment in Nederland op de planken gebracht met Kim-Lian van der Meij in de hoofdrol. Nu maakt de musical ook haar opwachting in België, een productie van AuFond Producties, een nieuwe en energieke actor in het Antwerpse cultuurlandschap. De vervelende covid-pauze gooide al meerdere keren roet in het eten, maar zaterdagavond was dan eindelijk de avond dat Elle Woods (gespeeld door Hanne Vanderheyden) Vlaanderen kon veroveren. En hoe!

Speciaal voor deze gelegenheid maakte de rode loper plaats voor een roze loper. Hierop verschenen enkele bekende Vlamingen, denk aan Ben Rottiers (Pol uit FC de Kampioenen), maar ook andere acteurs als Sven de Ridder en Dirk van Vooren. Iets na achten begon de musical meteen met ongelofelijk veel energie. Legally Blonde vertelt het verhaal van Elle Woods, een jonge studente die hopeloos verliefd is op haar liefje Warner (Jo Hens) en besluit om hem overal naartoe te volgen. Wanneer Warner het uitmaakt om een studie Rechten te volgen, kan Elle niets anders doen dan… ook Rechten te gaan studeren. Tegen alle vooroordelen in probeert ze het te maken als advocate: een roze goudvis in een wereld vol haaien, met Professor Callahan (Ivan Pecnik) als meest bloeddorstige. Gelukkig leert ze vele vrienden kennen waaronder kapster Paulette (Loes Van den Heuvel), Brooke (Line Ellegiers) en Emmett (Lars Cuynen), en helpt chihuahua Bruiser haar over alle obstakels heen.

Regisseur Manu Jacobs (tevens orkestleider, knappe combinatie) is er in geslaagd het echte feelgood gevoel perfect over te brengen op het publiek. Er zit veel humor in wat zorgt voor veel gelach vanuit de zaal. Bovendien is het een verhaal met een boodschap. Elle Woods, de blondine der blondines, dé fashion queen die nooit uit de mode geraakt, dé chihuahuabazin waar menig hondje jaloers op is, toont als geen ander dat het helemaal oké is om jezelf te zijn en vecht op haar eigen ludieke manier voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Ze laat het publiek voelen dat vooroordelen niet altijd overeenkomen met de realiteit en toont dat ze meer is dan een rijkeluisdochter of een ‘dom blondje’.

Het spel en de zang is allebei geweldig, wat schittert Helle Vanderheyden als Elle Woods, maar alleen haar benoemen doet de rest te kort. Naast de hoofdrollen leveren alle livemuzikanten en overige spelers (Kato Aerts, Barbara Verbergt, Isabelle Heremans, Justine Maurau, Eline Hodeige, Eline Goetgeluk, Lois Mangoensoewito, Romy Cleophas, Marit Dollevoet, Samantha Lernout, Jana Minne, Jasmien Muhammad, Marlies Schraeyen, Amélie van Herpe, Laure Ven, Laurenz Hoorelbeke, Brent Pannier, Steven Savelkoels, Hannes Vandersteene, Andres Vercoutere, Jervin Weckx en Eddy Klein een topprestatie. Stuk voor stuk talenten waar we zomaar nog veel van kunnen gaan horen. Hondje Winky steelt bij momenten ook de show, paraderend over het podium. Wat we ook leerden deze avond, touwtje springen en zingen, het kan gewoon tegelijkertijd. Al met al is de voorstelling een aanrader voor elke Nederlandse (en Vlaamse) musicalliefhebber.

De voorstellingen van Legally Blonde zijn nog te zien op de volgende data: Zondag 12 februari (15.00 uur), vrijdag 17 februari (20.00 uur), zaterdag 18 februari (15.00 en 20.00 uur), zondag 19 februari (15.00 uur), vrijdag 24 februari (20.00 uur), zaterdag 25 februari (15.00 en 20.00 uur) en zondag 26 februari (15.00 uur) in de Stadsschouwburg Antwerpen en op vrijdag 17 maart (20.00 uur), zaterdag 18 maart (20.00 uur) en zondag 19 maart (15.00 uur) in Trixxo Theater Hasselt.

Bekijk onderstaand een uitgebreide fotoreportage, klik op de foto voor een vergroting!

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn