De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Rock in de polder bij Vogelwaarde

Een langgekoesterde wens van vier Zeeuwen gaat in vervulling. In de buurt van Vogelwaarde wordt komend weekend het gloednieuwe festival Vogelrock gehouden. Over het genre bestaat geen twijfel: het is rock wat de klok slaat.

Hans Puik 12-05-19, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Gezellige rockfestivals met topartiesten zijn in Zeeland een noviteit. Dat is althans de mening van Marc van Calster (56) uit Vogelwaarde. De uitbater van Café ’t Karrewiel is een rockliefhebber pur sang. De afgelopen 35 jaar heeft Van Calster geen dag gemist van het Belgische festival Rock Werchter. ,,Disco- en popmuziek konden mij nooit echt raken, rock is altijd mijn ding geweest. Door de jaren heen heb ik op Rock Werchter genoten van optredens van vele grote rockbands. Metallica, Guns ’n Roses, Pearl Jam, noem maar op.”

Zijn bezoekjes aan het grootste festival van België brachten hem op een idee. ,,Ieder jaar ging het meer en meer kriebelen en stelde ik mezelf de vraag, ‘waarom zou ik geen rockfestival in de buurt kunnen organiseren’? In mijn eentje leek me dat onmogelijk. Bij onze plaatselijke carnavalsvereniging ‘de Vogelpiek’ vond ik mensen met hetzelfde enthousiasme en dezelfde liefde voor muziek.”

Efteling

Daarmee veranderde het idee van een Zeeuws-Vlaams rockfestival in een realistisch doel. Allereerst werd er een naam gekozen. Daar was de organisatie snel uit. Al doet Vogelrock denken aan de bekende achtbaan in de Efteling, Van Calster is blij met de naamkeuze. ,,Het ligt goed in het gehoor en we vonden de verwijzing naar het dorp Vogelwaarde belangrijk. Bovendien heet de achtbaan vogelrok zonder c, dus die verwarring valt gelukkig mee.”

Daarna werd de locatie gekozen, een boer uit de regio schoot daarbij te hulp. ,,We waren eerst van plan een grote tent op een weiland te zetten, maar we vonden iets veel beters. De keuze is gevallen op een grote overdekte loods net buiten Hengstdijk. Normaal staan er materialen van een lokale boer, komend weekend verwachten we 1200 rockende concertbezoekers. Dat is ook meteen het maximale aantal, van de gemeente mogen er niet meer dan 1200 mensen in. Zo houden we het kleinschalig en intiem en hebben we geen problemen met verkeersdruktes.”

Lichteffecten
Op het moment dat de festivalnaam en de locatie rond waren, volgde een onmisbaar onderdeel, het samenstellen van de line-up. Met trots vertelt Van Calster over de artiesten. ,,Op vrijdag hebben we een avondvullend programma van Q5 New Style. Dat is een bijzondere combinatie van dj, coverband en lichtshow. Snelle mixes tussen verschillende muziekstijlen en totaalbeleving met video- en lichteffecten.”Op zaterdag maken gitaren de dienst uit. ,,Er staan acht rockbands op ons podium, waaronder de beste bands van de Legends of Rock Tribute Tour. Dat is een tour van de beste coverbands van Europa. Bij ons zullen de tributebands  van Metallica, AC/DC, Guns ‘N Roses en Pearl Jam spelen. Als je met je ogen dicht voor het podium staat, hoor je geen verschil met de originele bands. Ze zijn niet voor niets de besten van Europa.”

Altobeli

De zaterdag start met twee jonge bands uit Zeeuws-Vlaanderen: The Flow en The Brightt. ,,Met plezier geven we ook lokaal talent een kans. The Brightt stond al op Concert at Sea, aan The Flow bieden we een prachtige kans zich te tonen aan het publiek. We hebben nog twee Zeeuwse bands op Vogelrock. Het Zeeuws-Vlaamse rockkwartet Altobelli is altijd een feestje. En Surrender komt langs. Zij hebben geen introductie meer nodig, het is dé Zeeuwse rockband bij uitstek.”

Van Calster is een groot fan van AC/DC en kijkt dan ook met extra interesse uit naar het optreden van High Voltage, één van ’s werelds beste AC/DC coverbands. ,,Ook op het concert van MetalMania verheug ik me zeer. Bij die coverband van Metallica speelt Stefan Simons, een drummer uit Vogelwaarde. Leuk om hem weer live in actie te zien.”

Of Van Calster en zijn collega’s alle optredens van begin tot eind kunnen bekijken, is de vraag. ,, Het organiseren van Vogelrock is een langgekoesterde droom die uitkomt, maar de eerste keer is ook spannend. Als organisatoren zullen we tijdens de twee dagen onze handjes vol hebben, maar we hopen zeker het nodige van de muziek en de gezelligheid mee te kunnen pikken.”

Vogelrock, Zuiddijk Hengstdijk, morgen vanaf 19.00 uur en zaterdag vanaf 13.00 uur. Voor het programma zie: vogelrock.com/

Kader:

Voorlopig zijn we tevreden met klein rockfestival

De eerste editie van Vogelrock moet nog plaatsvinden en toch heeft de organisatie al goede hoop op een vervolg. Een jaarlijks terugkerend evenement is volgens organisator Marc van Calster het doel. ,,We merken dat er behoefte is aan rockmuziek, popfestivals zijn er al genoeg in de regio. Het aanbod voor rockbands is vele malen kleiner dan voor popbands. Diverse bands hebben al bij ons aangeklopt om volgend jaar op Vogelrock te spelen.” Een gat in de markt dus, al vindt Van Calster het te ver gaan om al van ‘Rock Werchter in het klein’ te spreken. ,,Dat is te vroeg. Voorlopig zijn we tevreden met een kleinschalig rockfestival. Natuurlijk blijven we dromen en hopen we dit langzaam uit te bouwen tot iets groots.”

 
 
 
E-mailen
LinkedIn