De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

'Minerva veur Altijd' is hilarische komedie over legendarische Antwerpse stadsradio (inclusief podcast)

Voor fans van FC de Kampioenen (en liefhebbers van komedie in dialect) is er momenteel een ‘must-see’ in Antwerpen. In het Fakkeltheater is zondagavond de swingende theaterkomedie ‘Minerva veur Altijd’ in première gegaan. Een voorstelling met o.a. Carry Goossens (in Nederland wel bekend als ‘Oscar’ uit FC de Kampioenen) over het reilen en zeilen bij de legendarische Antwerpse stadsradio Radio Minerva.

Hans Puik – 02/07/23

‘Minerva veur altijd’ is een vervolg op het succesvolle ‘Viva Minerva’ dat een aantal zomers geleden volle zalen trok in het Antwerpse Fakkeltheater. Opnieuw zijn een aantal van de beste acteurs uit België van de partij om deze komedie tot een succes te maken. Naast Carry Goossens zijn dat Marilou Mermans, Erik Goris, Linda De Ridder, Luc Verhoeven, Lucie Collet en Hans Peter Janssens.

Beluister onderstaand de podcast met interviews met Carry Goossens en Hans Peter Janssens


Deze zondagavond start rond de klok van kwart over zeven de voorstelling met een kijkje in de studio van Radio Minerva. Daarna ontrolt zicht een hilarisch stuk waarin toeschouwers worden ondergedompeld in de wereld van dé seniorenradio van de stad. Regisseur Jeroen Maes bedacht een nieuw verhaal met o.a. het West-Vlaamse personage Pol de Schepper (gespeeld door musicalicoon Hans Peter Janssens, die de voorbije periode – samen met Simone Kleinsma - schitterde in de musical Sweeney Todd). Het is voor Janssens de eerste keer dat hij teksttheater op het toneel brengt, en daarmee ook zijn debuut in een komedie.

Van links naar rechts Carry Goossens, Hans Peter Janssens en regisseur Jeroen Maes


,,Een openbaring”, vertelt Janssens na afloop. ,,Het is de eerste keer dat ik op een podium kom en er geen muziek speelt. Dat is wennen, maar ik heb er ontzettend van genoten. Zeker omdat ik in mijn eigen dialect kan spreken en omdat ik met de crème de la crème van Vlaamse acteurs mag samenwerken.”
Met het crème de la crème bedoelt Janssens o.a. Carry Goossens, die de rol speelt van Eddy de Keyser van het verzoekprogramma ‘Bel me, schrijf me’. Net als in FC de Kampioenen speelt hij een man die stevig onder de plak zit. ,,Het is zeker niet de eerste keer in mijn loopbaan dat ik de underdog speel”, erkent hij vlak na de première. ,,Erg leuk om te doen, want de underdog krijgt altijd de sympathie van het publiek.”

De dames in het stuk, v.l.nr. Lucie Collet, Linda de Ridder en Marilo Mermans

Daar is geen woord aan gelogen, want toeschouwers vegen met regelmaat de tranen uit hun ogen van het lachen. Vooral het stuk voor de pauze van drie mannen aan de wodka in een radiostudio, is ronduit hilarisch. Het spel van alle acteurs en actrices is briljant, maar sta me toe om Linda de Ridder in het bijzonder uit te lichten. Zij speelt de praatgrage ‘kuisvrouw’ Ivette met haar nieuwste radioprogramma ‘Ivette in de kichenette’. Wat doet ze dat geweldig. De zaal ligt bij momenten dubbel van het lachen. Sowieso is de timing in dit stuk subliem. En livezang is ook een onverwacht en leuk onderdeel van deze komedie, de stemmen van Hans Peter Janssens en de jonge Lucie Collet zijn om door een ringetje te halen. Het geeft zeker meerwaarde aan de voorstelling.

Tot slot nog kort het verhaal toe lichten. Twee voorname thema’s zijn het mogelijke licentieverlies van de radiozender en ook het feit dat er steeds minder presentatoren zijn. Er worden acties op poten gezet om Radio Minerva in de lucht te houden. Daarbij is het bezoek van Eddy’s verre neef uit Zeebrugge op zijn zachts gezegd tumultueus te noemen. Daarbovenop vertoont de radiostudio ernstige mankementen en als de gecontacteerde vaklui niet komen opdagen, wordt er beroep gedaan op een Poolse vakman. Of nouja, vakman?

Enfin, voor het complete verhaal raad ik iedereen aan binnenkort een bezoekje aan Antwerpen te brengen. Het is van begin tot eind amusant en van een ongekend niveau. Meer dan de moeite waard dus.

‘Minerva veur Altijd’ (van Producent Het Achterland) speelt nog tot en met 14 augustus in de Rode Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen.

Hier nogmaals de link naar de podcast!

Bekijk onderstaand enkele foto's van de premièreavond (met o.a. enkele bekende Vlamingen op de rode loper): 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn