De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Musical Petticoat is vrolijke voorstelling met uitmuntende zang

De musical Petticoat van Muziektheater Zeeland ging vrijdagavond in première in Theater de Mythe in Goes. Een humorvolle voorstelling met uitmuntende zang en vele glansrollen, waaronder die van hoofdrolspeelster Sanne Pronk.

HANS PUIK - 12-05-23 (Link naar verhaal in PZC)

'Er zal toch wel meer zijn dan dit?’, zingt Pattie Jagersma (gespeeld door Sanne Pronk) aan het begin van de musical. Het meisje uit Winschoten werkt in een kruidenierswinkel samen met Peter (Thom de Maat) en ze droomt van een leven in de grote stad. Ze trekt – tot ontsteltenis van haar vader (Peter Reinders) naar Amsterdam. Daar streeft ze een muziekcarrière na, maar al snel blijkt de showbizzwereld niet altijd even glorieus als vooraf gedacht. Bij haar eerste kennismaking met de stad wordt haar koffer gestolen en haar Gronings accent verstaan ze niet in de randstad. Bij toeval raakt Pattie bevriend met Rogier (Noah Vermeeren), waar ze kan blijven overnachten. Daar maakt ze kennis met Rogiers moeder (Rianne Walhout) en met Rogiers broer Willem (Guus Cappon) op wie ze verliefd wordt. Wanneer ze leadzangers wordt van de petticoats blijft de vraag overeind staan is Pattie een ‘naïef gansje’ of ‘hipper dan hip’?

Muziektheater Zeeland is er opnieuw in geslaagd een productie van formaat neer te zetten. Naast humorvol is het ook een voorstelling met een boodschap. De acceptatie van homoseksualiteit, een wat afstandelijke vader-dochter relatie en liegen over je afkomst, het komt allemaal voorbij. Als eerste vallen de zelfontworpen decorstukken op, maar meer nog het 18-koppige orkest o.l.v. Hans Laureyn. Allemaal professionele muzikanten, waarvan het fijn is dat ze goed zichtbaar op het podium zitten en bijdragen aan het verhaal waarin muziek een belangrijke rol speelt. De zang in deze voorstelling is van een ongekend niveau. Sanne Pronk – voormalig finaliste van Holland’s Got Talent – schittert in de hoofdrol. Haar stembeheersing is uitzonderlijk, ze zingt alles loepzuiver en slaagt er bij ieder lied in om een boodschap over te brengen. ‘Raak ik je kwijt’, het duet van Pattie met haar vader, bezorgt de zaal een kippenvelmoment.


Linda Jouvenaar is een andere dame die opvalt, ze lijkt zo uit Amsterdam weggelopen met haar onvervalst Amsterdams accent. Ze speelt Wilma, de koningin van de schnabbels, 'Tante Sjaan wil alleen een indiaan' is haar grootste hit. Drie jonge mannen, Noah Vermeeren, Thom de Maat en Guus Cappon spelen hun rol allen uiterst realistisch en Rianne Walhout maakt indruk met haar vertolking van de bezorgde moeder van Willem en Rogier.


Het doet de rest eigenlijk te kort om er maar enkele spelers uit te pikken. Dat Zeeland veel musicaltalent heeft, blijkt maar weer eens deze avond. De voorstelling is niet voor mensen die binnen anderhalf uur weer thuis willen zijn, want het is een lange zit. Ondanks dat, wordt het geen moment saai. Prachtig om te zien en horen hoe deze getalenteerde cast blijft presteren.

Petticoat door Muziektheater Zeeland is nog te zien op: Zaterdag 13 mei, 14.30 en 20.00 uur in Theater de Mythe in  Goes; Zaterdag 20 mei, 20.00 uur in de Stadsschouwburg in Middelburg en zaterdag 27 mei, 20.00 uur in het Scheldetheater in Terneuzen.


Rolverdeling
Pattie Jagersma: Sanne Pronk
Vader Jagersma: Peter Reinders
Rogier van Rooden: Noah Vermeeren
Peter Koot: Thom de Maat
Willem van Rooden: Guus Cappon
Moeder van Rooden: Rianne Walhout
Fred Wieger: Kees den Herder
Petticoats: Melissa de Feijter, Nunzia Mele, Carmen Vorst, Charlotte van den Dool
Wilma: Linda Jouvenaar
Jet: Kelly Verplanke
Maurice: Aarnoud de Molennaar
Maxime: Jordy Mulder
Koorsolisten: Bart den Hartog, Margiet van Zweden, Anne van Loenhout
Veenstra: Bart den Hartog
Aaf: Daniëlle van Loenhout
Catoo: Paula Drost
Mies Bouwman: Fabiënne Sandee
Lou van Burgh: Jordy Mulder
Ruud de Wolff: Arno van Horssen
Willem Duys: Jordy Mulder
Leraar: Carmen Vorst
Roelof: Arno van Horssen
Janny Lepelaar: Fabiënne Sandee
Henk van der Meijden: Imar Schmid
Dokter: Jan Fortrie

ARTISTIEKE STAF:
Dirigent: Hans Laureyn
Regisseur: Hugo Segers
Choreograaf en regieassistent: Iris Veekens
Orkest: De live muziek tijdens de voorstellingen wordt uitgevoerd door het MuZe orkest o.l.v. Hans Laureyn.


 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn