De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Festivalgangers vermaken zich op openingsdag Breda Live: Pommelien Thijs, Racoon, The Dirty Daddies, André Hazes Jr. en Paul Elstak bouwen feestje op Chasséveld in Breda

Van Nederpop tot happy hardcore en zo’n beetje alles er tussen. Met een diversiteit aan artiesten, af en toe een druppel een regen en een vrolijke mensenmassa op het Chasséveld is vrijdag het tweedaagse festival Breda Live van start gegaan. Pommelien Thijs opende om kwart voor vier de veertiende editie van het Brabantse festival, afsluiter van de eerste dag was Paul Elstak. Een sfeerverslag van een dagje uiteenlopende muziek in Breda.

Hans Puik 05-07-24

Dat het weer in Nederland onvoorspelbaar is, dat blijkt wel de afgelopen periode. Ook de outfitkeuze op Breda Live is gevarieerd. Waar de een kiest voor een korte broek en shirt, loopt een ander met dikke jas, trui en een regenponcho. Wat een contrast met een jaar geleden. Toen was dit evenement in een periode van hittegolf. Dj Hardwell werd in 2023 op deze plaats uitgeroepen tot ereburger van Breda en verder waren er toen optredens van o.a. Anouk, Clouseau en Scooter.

Ook op de line-up vorig jaar, The Dirty Daddies. Zij zijn deze vrijdag wederom van de partij. ‘Dé ultieme 7-koppige hitmachine’, zo wordt de band aangekondigd. Zeven mannen met gouden keeltjes en een ontelbare hoeveelheid tatoeages brengen in megahoog tempo een uur lang meezingers in elk genre. Echt ieder genre? Nou, dat dan misschien niet, maar wel zeer afwisselend. Het ene moment staat het complete plein ‘Livin’ on a Prayer’ van Bon Jovi mee te blèren, het volgende moment Europapa van Joost Klein. Net als een jaar eerder blijken The Dirty Daddies opnieuw een succesformule.

Voorafgaand aan de mannen hebben al twee acts het hoofdpodium beklommen. Ook is er nog de Holland Casino (verrassings)stage aan de andere kant van het terrein. Tijdens podiumwissels op het hoofdpodium wordt de menigte entertaint door een DJ en er zijn verrassingsoptredens, dit keer o.a. van Danny de Munk en Boer Harm. Een slim concept, want daarmee is er geen moment niets te beleven op het terrein. Wat ook praktisch is, een apart foodcourt. Bij sommige festivals vervalt een deel van de festivalbeleving, omdat onder de optredens grote groepen in de rij staan om eten te scoren op het plein waar ook de hoofdact bezig is. Dat is bij Breda Live dus ondervangen door hier een aparte plek voor te creëren.  Je bent dus of naar muziek aan het kijken, of je staat eten te bestellen, maar niet allebei tegelijk.

Terug naar de hoofdacts van deze dag. Pommelien Thijs krijgt de taak het festival in gang te schieten. Omdat het terrein pas net is geopend als de Vlaamse hitmachine het podium opstapt, start het optreden voor een klein groepje. Maar een paar nummers verder, staat het plein al een stuk voller. Knap om te zien hoe ze tijdens haar eerste festivalzomer in Nederland het publiek voor zich weet te winnen. Als er een zangeres in België momenteel ongekend populair is, dan is het wel de 23-jarige Pommelien. Eind 2020 zong ze met Jaap Reesema het duet 'Nu wij niet meer praten'. In een klap werd ze de jongste Vlaamse zangeres ooit die in Nederland en Vlaanderen een nummer 1-hit had. Ook in ons land begint ze steeds meer naam op te bouwen. In haar nummer entertainment zingt ze ‘Breda Live heeft zin in entertainment’, waarmee ze ook de Nederlandse fans voor zich weet te winnen.

Gastheer van het festival is Guido Weijers, voor hem is het uiteraard een thuiswedstrijd. Na Pommelien kondigt hij Racoon aan. De Zeeuwen waren al eerder te gast op Breda Live en zorgen voor hun inmiddels bekende combinatie van Engelse en Nederlandstalige hits. Ze openen met ‘Nickel For Goodbye’ en ‘Freedom’, gevolgd door ‘Het is al laat toch’. Opvallend veel rustige nummers worden gezongen. Je zou zeggen, misschien minder passend voor een meute die zin heeft in een feestje? Maar met hits als ‘Love you More’, ‘Oceaan’ en ‘Hee joh Jip’ worden dan weliswaar niet zozeer de dansspieren getraind, maar wel de kans geboden volledig op te gaan in de muziek. Enige afleiding is er van enkele tientallen ballonnen die zo’n beetje crowdsurfend door het publiek gaan en soms onverwacht op iemands achterhoofd landen. Maar het is vooral de muziek die beklijft bij het zien van Racoon.

Dat is wel anders bij de drie afsluitende acts van de openingsdag. Over The Dirty Daddies heb ik het al gehad, maar ook daarna is het beentjes van de vloer en vooral luidkeels meezingen geblazen met Andre Hazes Jr. Hij zingt de nodige nummers van zijn vader, ‘Een beetje verliefd’, ‘Zij gelooft in mij’, ‘Zeg maar niets meer’ zijn daar voorbeelden van. En natuurlijk zijn eigen ‘oorwurm’ leef is voor niemand onbekend. De ontknoping is aan Paul Elstak. Een jaar eerder nog op het kleinere podium, dit keer afsluiter op de mainstage. Kan een programma meer uiteenlopend zijn dan dit? Vast wel, maar divers is het zeker. Dat geldt ook voor de zaterdag van dit festival. Dan zijn o.a. DI-RECT, De Jeugd van Tegenwoordig, Mart Hoogkamer live met band, Claude en Van Dik Hout te zien op Breda Live.

Genieten van Brabantse gezelligheid, dat is waar dit festival reclame mee maakt. Dat is meer dan terecht, want het is een van de meest gemoedelijke festivals die ik tot nu toe bezocht.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn