De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

City of Dance in Middelburg

Grote namen op City of Dance Middelburg

MIDDELBURG - Een nieuwe locatie, vele vernieuwende concepten en een aanbod van uiteenlopende artiesten. Nooit eerder kende City of Dance zo’n divers programma als aankomende editie. Middelburg maakt zich op voor het grootste dancefeest van het jaar.

Hans Puik 18-07-19, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC en LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

Een muzikaal pretpark, zo omschrijft de organisatie het driedaagse dancefestival. De line-up omvat tweehonderd artiesten, verdeeld over zeven stages. Grote namen als Jay Hardway, Bizzey en Frenna bestijgen komend weekend het hoofdpodium van City of Dance. Succes gegarandeerd, en toch vormen alle optredens maar de helft van de beleving, aldus organisator Martin Priem. ,,Ik raad iedereen aan om komend weekend eerst goed om je heen te kijken op het festivalterrein. De aankleding is dit keer mooier en spectaculairder dan ooit tevoren. Bij ons praten we niet over een podium en mensen die naar het podium kijken, maar over een stage en het creëren van een beleving.”

Keihard is er gewerkt om het ‘pretpark’ te vullen met ‘attracties’. Het resultaat mag gezien worden, volgens Priem. ,,Ik ben apetrots op alles wat we afgelopen jaar bedacht hebben en op de uitvoering daarvan. De festivalbezoeker zal zich wanen in een compleet verzorgde minivakantie aan de Zeeuwse Costa.”

Enkele jaren geleden werd City of Dance verkozen tot één na beste dancefestival van Nederland en het stond in de top 10 van festivals in de Benelux. Om die successen te evenaren, zoekt de organisatie jaarlijks naar vernieuwingen. Eén daarvan is een nieuwe locatie, een terrein aan de rand van Middelburg. ,,Verder verwijderd van de stad, dus geen geluidsoverlast voor inwoners. Bovendien biedt deze plek meer mogelijkheden voor de ultieme festivalbeleving.”

Opvallende outfits

Voor een onvergetelijke sfeer moedigt de organisatie bezoekers aan om te komen stralen in prachtige en opvallende outfits. ,,Ook met een doorsnee outfit wordt het onvergetelijk”, zegt Priem. ,,Zeker voor iedereen die onze nieuwe stage ‘Theatro’ bezoekt. Het is aangekleed als een theater en tijdens de optredens worden duizenden kilo’s confetti de lucht in geschoten. Ieder uur draait een dj een andere muziekstijl. Van smartlappen tot hardstyle. Er komen voortdurend extraverte straatartiesten voorbij en het wordt één grote gekkigheid.”

Een andere blikvanger dit jaar is de Garden of Senses. ,,Alle zintuigen staan daar centraal. Je komt een tuin binnen met prachtige gekleurde creaties als overkapping. Je staat als het ware onder een luchtspektakel. Dj’s draaien loungemuziek, je kunt je laten masseren, een bioscoop bezoeken en proeven van een roze chocoladefontein. De Garden of Senses valt moeilijk te beschrijven, je moet het beleven. Zo is het eigenlijk met het hele festival.”

Niet alles op City of Dance is nieuw. Succesformules zijn onaangetast gebleven. ,,De Silent Disco mag natuurlijk niet ontbreken, evenals de 90’s stage. We hebben een speciale Techno Area waar twee dagen lang alleen maar Techno muziek voorbij komt. En liefhebbers van harde muziek komen ook volop aan hun trekken. Voor ieder wat wils.”

Isabel Provoost

Het festival trapt morgen af met een gratis festivalavond met optredens van onder anderen Isabel Provoost, MC Donson en Lipstick Soundsystem. Zaterdag en zondag bereikt City of Dance haar zwaartepunt met een breed scala aan muzieksmaken. Door de focus te leggen op een divers aanbod, spreekt het festival een brede doelgroep aan. Ook in de programmering van de artiesten is dat terug te zien. Tussen optredens van rapper Jebroer en DJ Tony Junior duikt ook de naam van Snollebollekes op in de line-up. ,,Je hebt twee soorten publiek. De één komt voor één bepaalde stijl, bijvoorbeeld techno. Die mensen staan een weekend lang bij dezelfde stage. Anderen willen juist van alles en nog wat door elkaar. Daar past de Brabantse carnavalsmuziek van Snollebollekes prima tussen.”

Een jaar lang is Priem in de weer geweest om grote namen op City of Dance te krijgen. Vaak gaan maandenlange contacten vooraf aan een ja-woord van een artiest. Iedere keer dat het lukte iemand van naam en faam op het festival te krijgen, overheerste bij Priem een geluksgevoel. ,,We hebben dit jaar de nodige sterren die nog zelden in Zeeland hebben opgetreden. Pig&Dan en Roberto Capuano zijn top-dj’s die alleen op grote internationale festivals draaien. Dat zulke artiesten naar Middelburg komen, voelt als een beloning voor een jaar hard werken.”

City of Dance: morgen (16.00-24.00 uur), zaterdag (10.00-24.00 uur) en zondag (10.00-23.00 uur), Oude Veerseweg Middelburg.

Parade

City of Dance begon in 2001 met een parade van trucks en dansende mensen door Middelburg. Een paar jaar later verdween het onderdeel, maar sinds 2017 is de parade terug in een nieuw jasje. ,, We bleven maar reacties krijgen van trouwe fans die dit misten”, vertelt organisator Martin Priem. ,,Vorig jaar liep ik op zaterdag door de stad en werd ik door meerdere mensen aangesproken, ‘waar blijft de parade?’ Sommige mensen staan uren op de uitkijk en willen de bonte stoet voor geen goud missen.” Tientallen theateracts, muziek en gekleurde auto’s zullen zaterdag van 14.00 tot 16.00 door de straten van Middelburg rijden. ,,Een club van een man of honderd, schat ik. Een kleurrijk geheel dat zorgt voor een groot feest in de stad. Sambabands, salsadansers en nog veel meer. Verwacht het onverwachte, zou ik zeggen.”

 
 
 
E-mailen
LinkedIn