De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Na regen komt zonneschijn: Publiek geniet op de Brouwersdam van Concert at Sea (inclusief video met een terugblik op het festival)

Na een regenachtige aftrap van Concert at Sea op donderdag werd het publiek vrijdag en zaterdag getrakteerd op twee zonovergoten dagen. Op de Brouwersdam zagen dagelijks 45.000 mensen optredens van o.a. Suzan & Freek, Di-rect, Snelle, Krezip, Chef'Special, Ronnie Flex, Van Dik Hout, The Script, Davina Michelle, Racoon en BLØF.

Hans Puik 03-07-22

"Het is stil hier aan de overkant", galmt het uit de kelen van Suzan & Freek tijdens hun optreden op Concert at Sea. Van stilte is echter geen sprake, het publiek galmt gretig mee. Een dag eerder heeft Ronnie Flex zijn dochter geshowd op het podium, net als Di-rect zanger Marcel Veenendaal. Snelle bezorgt een jonge fan de dag van haar leven en dan zijn er nog de vele (plotselinge) gastoptredens, denk aan Krezip met Danny Vera en Racoon met Meau. Kortom, waar moet je beginnen om de editie van 2023 kort samen te vatten?

Laten we dan maar starten met Snelle. Als hij aan een meisje op de eerste rij vraagt of zij een stukje mee wil zingen op het podium, kan de jonge fan haar tranen niet bedwingen. Omdat de rapper haar alle tijd gunt om te acclimatiseren staan de twee een paar minuten later een duet te zingen, afgesloten met een ovationeel applaus van het publiek (dat zelfs de naam van het meisje luidkeels scandeert). Het is misschien wel tekenend voor de sfeer van het festival: ongedwongen, relaxed en iedereen (jong en oud) heeft zin in muziek en een feestje.

Davina Michelle is op zaterdag aardig hyper als ze het podium op komt, die energie brengt ze over op de menigte en zoals altijd blijft ze loepzuiver zingen. Chef'Special en Krezip tonen op Concert at Sea maar weer eens dat het ervaren festivalbands zijn, in een handomdraai weten ze het publiek voor zich te winnen. Bij Suzan & Freek lijkt het wel of minstens driekwart van de aanwezigen zonder aarzelen de nummers mee zingt en Racoon is weer op z'n Racoons. IJzersterke nummers, geweldige zang en 'bijzondere' tussendoorpraatjes van zanger Bart.

Dat alles speelt zich af op het hoofdpodium, maar er is ook een Umoja podium, zeg maar het 'tweede podium' van Concert at Sea. Daar staat o.a. S10, vergeleken met iemand als Davina Michelle oogt de Songfestivaldeelnemer wellicht ietwat timide, maar de gevoeligheid die ze in haar liedjes legt maakt alles goed. The Kik komt lastminute Rex Rebel vervangen en zanger Dave krijgt al bij de inzet van 'Ben ik te min' van Armand de toehoorders aan zijn zijde. Ook is er nog de 'band met de moeilijke naam', zoals één van de bezoekers Alamedadosoulna omschrijft. De Spanjaarden zorgen voor een vrolijke noot met hun Spaanse reggae klanken, net als eerder op de dag Quique, een Nederlands/Colombiaanse artiest die (nadat hij een microfoon met de juiste geluidsterkte heeft gevonden) voor een zomerse feeststemming zorgt. Andere artiesten op het Umoja Podium dezer dagen zijn o.a. Son Mieux, Van Dik Hout, Flemming en Rondé . Vele bezoekers maken de overtocht van enkele honderden meters vanaf het plein bij het hoofdpodium om zo min mogelijk van deze optredens te missen.

En oh ja, er waren nog meer bijzonderheden: de val van Di-rect gitarist Spike tijdens het tweede nummer van de band, protesterende boeren die sjaaltjes uitdeelden, optredens van headliners Kensington, The Script en BLØF en alle intieme concerten op het strand. Dat alles valt in de categorie: Je had er bij moeten zijn. Kort samengevat: Vijftiende editie geslaagd! 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn