De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Opdringerige buren zorgen voor verwarring in toneelstuk Aquarium

In het knusse theater ‘De Verdieping’ in Zierikzee is vrijdagavond de toneelvoorstelling ‘Aquarium’ in première gegaan. Theatergroep Zierik is de tweede Zeeuwse vereniging die het stuk dit jaar op de planken brengt.

04-11-22. Tekst en Foto's: Hans Puik.

Opdringerige buren waar je niet van af komt, privégegevens die ineens niet zo privé blijken te zijn en het inleveren van je vrijheid. Het zijn de kernthema’s die centraal staan tijdens een geslaagde première vrijdagavond in Zierikzee.

Cultuurhuis ZierikC is een plek die warmte uitstraalt. Hier maakt het hart van mensen nog een sprongetje als ze binnenstappen om cultuur op te snuiven. Of het nou gaat om toneel, dans, muziek, yoga of beeldende kunst, alles is hier mogelijk. In het prachtige pand uit de 30-er jaren aan de Jannewekken in Zierikzee is ook het intieme podium ‘De Verdieping’ van Theatergroep Zierik gevestigd. De plek waar deze vrijdagavond een nieuwe productie voor het eerst wordt getoond aan het publiek.

Aquarium is een komedie met veel vragen en weinig antwoorden. Vriendschap, waardering en vertrouwen, daar draait het om in het verhaal, geschreven door Nathan Vecht. Enkele maanden geleden voerde het Middelburgs Theater dit stuk ook al op, onder regie van Willem Huijbreghs. Dit keer is Theatergroep Zierik aan de beurt met als regisseur Yolanda Smits.

De voorstelling begint met Walter (gespeeld door Wilco de Valk) en zijn vrouw Birgit (Tamara van As). Ze zijn net verhuist en voeren al sjouwend met dozen een gesprek. Het aquarium is als enige al geïnstalleerd (de vis met de bijzonder naam ‘Von Koblenz’ is de enige bewoner), alleen het pompje moet nog worden gerepareerd. Plotseling staan buurman Rudi (Mels Hoogenboom) en buurvrouw Doris (Hildegard van Popering) op de stoep. Ongevraagd nodigen ze zichzelf uit voor een kopje koffie. Rudi doet iets bij de inlichtingendienst, maar wat, daar kan hij niks over loslaten. Als naar voren komt dat Walters naam ergens in een dossier naar voren komt, ontspint zich een ingewikkeld spel tussen de vier personages. Wat is waar? En wat niet? Dat zijn de vragen die het publiek zich voortdurend stelt.

“Je kunt geen haaien vangen met een vlindernetje”, is één van de uitspraken die in het stuk wordt gedaan door Rudi. Het is tekenend voor de veelal cryptische omschrijvingen waar toeschouwers zich een weg in moeten zien te vinden. De karakters bewegen zich over het podium en wisselen daarmee ook van ruimte. Het decor is voorzien van drie woonruimtes (naast de woonkamer en de keuken ook nog een ruimte met computer en aquarium).  Een goede keuze van de regisseur om het praktisch en simpel te houden.

Ergens halverwege de voorstelling denk je het plot door te hebben, totdat de buurvrouw een raadselachtige opmerking maakt tegen de buurman. ,,Doris, we breken ‘m af, ze zijn te intelligent.” Daar voegt ze nog aan toe ,,Je bent niet alert.” Wordt er een spel gespeeld door het tweetal? Tot op het eind blijft die vraag overeind staan. Een knap geschreven stuk en een mooie uitvoering.

Aquarium door Theatergroep Zierik is nog te zien op zaterdag 5, zondag 6, vrijdag 11, zaterdag 12, vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 november in Theater de Verdieping in Zierikzee.

Bekijk onderstaand een overzicht met alle foto's van de voorstelling (klik op de foto voor een vergroting: 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn