De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Hommage aan Annie M.G. Schmidt is streling voor het oog

De muziektheatervoorstelling ‘Door de bril van Annie M.G.’ ging vrijdagavond in première in Het Patronaat in Bergen op Zoom. Het werd een prachtige ode aan het werk van een van de bekendste schrijfsters van Nederland.

HANS PUIK – 07/10/22

Boeken, voorstellingen, musicals, gedichten, liedjes, hoorspelen, televisieseries, alles wat de typemachine van Annie M.G. Schmidt verliet, vond zijn weg naar het publiek. Vrijdagavond krijgen de toeschouwers een selectie van dit alles te zien. ,,Nooit geweten dat ze zo uiteenlopend werk heeft geschreven”, zegt een jongedame na afloop van de voorstelling. Met die woorden slaat ze de spijker op zijn kop. Stichting Bam (Bergse Alliantie voor Muziektheater) is er namelijk in geslaagd om alle facetten van het werk van Annie M.G. Schmidt te verwerken in het stuk. Haar humor, bijvoorbeeld in het lied ‘Wil joe hef a kup of tie, plies, plies, plies’. Het feit dat de schrijfster haar tijd ver vooruit was, terug te horen in het nummer ‘Sorry dat ik besta’. Haar liefde voor kinderversjes, zoals in ‘De kippetjes van Koning’ en ‘Dikkertje Dap’. Het feit dat de geboren Zeeuwse op een typmachine werkte, dat ze maatschappijkritisch was. En nog zoveel meer kanten van de schrijfster worden op uitmuntende wijze vertolkt door de cast van Stichting Bam.


Kleinkunst en muziektheater stimuleren, dat is het doel van de stichting. Een groep jonge ambitieuze theatermakers is sinds 2019 actief. Talentontwikkeling van spelers en muzikanten is een belangrijke pijler. En dat er talent schuil gaat in deze regio is een ding wat zeker is. Voor de zekerheid stel ik regisseur Marcel van As na afloop nog maar even de vraag ‘We hebben toch gekeken naar een amateurgezelschap?’ Hij bevestigt, maar als hij had gezegd dat er louter professioneel geschoolde spelers op het podium stonden, had ik hem meteen geloofd. Wat een niveau qua spel en zang. Alles loepzuiver gezongen en met een juiste timing gebracht. Krachtige samenzang afgewisseld met sublieme solo's. Aan alle details is gedacht, van decor tot outfits en met zorg zijn liederen en teksten uitgekozen.


De voorstelling omvat dus een reis door het werk van Annie M.G. Schmidt, met steeds losse stukjes na elkaar. En toch voelt het op één of andere manier als een geheel. Alles sluit naadloos op elkaar aan. Livemuziek van het combo, bestaande uit Sander van Gaans, Erwin Leijs, Arno Kuijpers en Arnold Zoutman, zorgt voor een duidelijke meerwaarde aan het stuk. De cast (Deirdre Desta, Roy Franssen, Evelien Hoogeveen, Jorinda Dua, Lonneke van Broekhoven, Marcel van As, Bart van Broekhoven en Kim van Dessel) krijgt na afloop terecht een staande ovatie van een volle zaal. Zaterdagavond is de tweede en tevens laatste voorstelling, opnieuw in Het Patronaat in Bergen op Zoom. Ik kan alleen maar hopen dat het stuk toch nog vaker gespeeld gaat worden. Wat te denken van een opvoering in Kapelle, de geboorteplaats van Annie M.G. Schmidt? Deze productie verdient – wat mij betreft - een langere looptijd dan twee avonden.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn