De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Openingsdag HF Invites smaakt naar meer; Loes Francken, Maksim en Niels Destadsbader entertainen publiek in Essen (ZIE ONDERAAN DE PAGINA DIVERSE VIDEO'S en FOTOREPORTAGE)

Dag één van het tweedaagse festival ‘Hans Francken Invites’ zit er op. In Essen genoten vrijdagavond bezoekers van optredens van Loes Francken, Maksim Stojanac, de lokale DJ Sep en publiekstrekker Niels Destadsbader. Mede dankzij een zonnetje, volop gezelligheid, een gemoedelijke sfeer en fijne muziek werd het een geslaagd begin van het festival.

Hans Puik 04-08-23

Voor een festival helemaal naar België, het klinkt verder dan het is, want er zullen weinig plekken zijn die dichter bij Nederland liggen dan Essen. Daar is deze vrijdagavond de start van Hans Francken Invites, een festival dat in 2017 voor het eerst plaatsvond. De opzet is even simpel als effectief: Producer en muzikant Hans Francken (o.a. de man achter de successen van Metejoor) nodigt muzikale vrienden uit (‘schoon volk’, zoals ze dat in België mooi zeggen) die komen spelen in Essen. Eerder waren bijvoorbeeld Bart Peeters, Natalia en Clouseau te gast. ,,Het is begonnen als een verrassingsconcert”, vertelde organisator Dave Vercauteren daar eerder over. De namen van de artiesten werden vooraf niet prijs gegeven. Dat is dit keer anders. Het is al een tijdje bekend wie deze avond ‘acte de presence’ geven.


De hoofdact op de eerste festivaldag is Niels Destadsbader. Met ‘Liefs voor Later’ heeft hij recent een zomerhit uitgebracht met Kenny B (het nummer zingt hij ook aan het einde van het optreden. Ook is hij in Nederland bekend van zijn rol (‘Ronaldinho’ Decocq) in FC de Kampioenen. Dat hij in België ongekend populair is blijkt wel deze vrijdagavond. Woord voor woord zingen aanwezigen op het festivalterrein aan de Oude Baan in Essen alle nummers mee. Hoogtepunten zijn de uitvoeringen van o.a. het gevoelige nummer ‘Speeltijd’ (over een overleden vriend) en catchy songs ‘De wereld draait voor jou’ en ‘Verover mij’. Het is de allereerste keer dat Destadsbader in Essen speelt, maar de energie spat er van af. Zijn gerenommeerde band helpt daar goed bij mee. Een grappig moment is als de zanger zijn bekende pianist Miquel Wiels 'We are the Champignons' laat zingen, refererend aan zijn optreden als champignon in de Belgische variant van The Masked Singer. 'Hoeveel mensen komen er vanavond uit Essen', vraagt Destadsbader op den duur aan de menigte. Opmerkelijk veel handen gaan de lucht in. Dat concludeert dat HF Invites vooralsnog vooral een lokaal festival is, terwijl het eigenlijk een nog groter publiek verdient. Aan de andere kant, de gemoedelijkheid en relatieve kleinschaligheid heeft ook wel weer wat. Veel jonge kinderen staan vooraan bij de optredens en beleven de dag van hun leven.  


Eerder op de avond heeft Loes Francken (dochter van) het festival al op waardige wijze geopend. Ze zingt en schrijft zelf haar muziek, maar het is haar vuurdoop op een podium. Knap hoe zei zich met haar voornamelijk ingetogen Engelstalige liedjes ‘staande houdt’ voor de menigte. Tussendoor de optredens van Loes Francken en Niels Destadsbader is het de beurt aan Maksim Stojanac  De jonge Nederlandstalige zanger die begin dit jaar zijn debuutplaat uitbracht. Hij brengt een combinatie van gevoelige liedjes en vrolijke uptempo nummers. De voormalig profvoetballer begint en eindigt zijn show met de song 'Onder invloed', een 'oorwurm' en een dijk van een lied.

Zaterdagavond is er nog een avond in Essen. ,,Er zijn nog kaarten”, laat de organisatie wellicht ten overvloede weten. Dan zijn o.a. Metejoor en Pommelien Thijs te zien, maar ook vele verassingsacts. Dave Vercauteren: ,,Pommelien is een van de grootste popsensaties van dit moment. In Nederland is ze bekend geworden van haar duet met Jaap Reesema, ‘Nu wij niet meer praten’. En nu heeft ze een nummer samen met zangeres Meau, dat heet ‘Droom het donker weg’. Er zullen nog meer artiesten aantreden als surpriseact. Juist het verrassingseffect van de show is deel van het succes.”

Zaterdagavond gaan de deuren van het festivalterrein open om 18.00 uur. Voor tickets kijk op https://hfinvites.be/. Onderstaand een overzicht van de artiesten die in elk geval zaterdag 5 augustus op komen treden in Essen:

Evert Dircx
Bijna won Evert Dircx de laatste editie van The Voice van Vlaanderen. Hij liet het publiek versteld staan met zijn geweldige stem en smaakvolle covers van o.a. Dean Lewis, Sam Fender en Jamie Cullum. Zijn debuutsingle ‘Hard To Let Me Go’ is een emotionele ballad over een misgelopen relatie.

Judith
Judith heeft er alles van weg om de nieuwe rijzende popster in het muzieklandschap te zijn. Vorig jaar won ze overtuigend de finale van de MNM talentenjacht ‘Rising Star’. Een aanrader voor fans van Birdy, Merol en Meau.

Pommelien Thijs
Ze zingt, speelt muziek, ontwerpt kleding, acteert en dat allemaal met het nodige bewustzijn voor mens en planeet. De nieuwe ster aan het Vlaamse muziekfirmament passeert in Essen om jong en oud te verblijden met een waaier aan hits.

Hans Francken Band
Hans Francken en zijn band nodigen elk jaar een handvol topartiesten uit om enkele nummers mee te spelen. Francken is o.a. bekend van zijn werk als toetsenist bij Clouseau, producer van talloze albums uit de Belpop geschiedenis, bandleider bij The Voice van Vlaanderen en bovendien is hij de ontdekker van Metejoor.

Metejoor en Lisa

‘1 Op Een Miljoen’, ‘Rendez-Vous’, ‘Wat Wil Je Van Mij’ en ‘Dit Is Wat Mijn Mama Zei’, het zijn enkele hits van Metejoor. Het heeft hem in korte tijd al talrijke muziekawards opgeleverd. Naar Essen komt hij samen met zijn al even getalenteerde zus, Lisa.

Laura Tesoro
Ze stond enkele jaren geleden op het Eurovisiesongfestival  met haar single ‘What’s the pressure’. Daarna volgde hits als ‘Higher’ en ‘Mutual’. Eerder dit jaar dropte Tesoro (ook bekend als televisiepresentatrice) een nieuwe single ‘BAD ain’t that BAD’.

Chérine
Chérine deed eerder mee aan The Voice, MNM Rising Star en de preselecties van Eurosong. Ze is bekend van haar nummer ‘ça m’ennuie pas’.

Gustaph
Ook de zanger van de Belgische Eurovisiesongfestivalinzending ‘Because of You’ is te gast op HF Invites. ,,Het is een onbeschaamde liefdesbrief aan de vrijheid’, aldus zanger en producer Gustaph over zijn ‘songfestivallied’, die hij schreef met theatermaker en collega-muzikant Jaouad Alloul.

Video Miguel Wiels zingt We Are The Champions

Video Maksim - Onder Invloed (live bij HF Invites):


Video Niels Destadsbader met Speeltijd (live bij HF Invites):


Video Niels Destadsbader met Liefs voor Later live bij HF Invites:Uitgebreide fotoreportage van dag 1 van HF Invites (foto's door Hans Puik)


 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn