De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Soy de Cuba overtreft alle verwachtingen

Gezien: woensdag 8 juni 2022
Waar: Theater de Maagd in Bergen op Zoom
Wat: Soy de Cuba

HANS PUIK 09-06-22

(c) Philippe Fretault

Wow. Dat is het eerste woord dat me te binnen schiet, net bekomen van het internationale dans- en muziekspektakel ‘Soy de Cuba’. Met een grote glimlach verlaat ik het theater. Als toeschouwer ben ik in de aanstekelijke vrolijkheid van de voorstelling getrokken. Wat een energie. Wat een show. Wat een passie.  En bovenal, wat een hoog niveau.

Voor het eerst in zijn geschiedenis is de grootse dansshow Soy de Cuba, ofwel 'Ik kom uit Cuba', in Nederland te zien. Een voorstelling die toeschouwers meeneemt op een trip naar het altijd zonnige en in pastelkleuren gegoten hart van het Caribische eiland, Cuba.

Stil blijven zitten is geen optie deze avond. Een groep van 14 ongelofelijk talentvolle dansers en danseressen, gehuld in uitdagende outfits, weet het publiek van begin tot eind te pakken. Een verteller en een groot projectiescherm ondersteunen tussen de dansen door het verhaal over de jonge Ayala. Zij gaat naar Havana om haar droom na te jagen: danseres worden. In eerste instantie lijkt een carrière als bediende in de dansclub het hoogst haalbare. Maar ze blijft volharden, geeft niet op. Iedere kans die ze krijgt, soms door louter toeval, pakt ze met beide handen aan. Als toeschouwer leef je mee en gun je haar het podium waar ze zo naar verlangt.

Laat ik niet vergeten de liveband te benoemen, zij maken de show compleet. Een combinatie van topmusici, loepzuivere en soulvolle zang en een aanstekelijk enthousiasme geven meerwaarde aan de avond.  Qua dansstijlen komt van alles voorbij, salsa, mambo, rumba, streetdance, reggae, noem maar op. Bovenal is het ontzettend energiek. Het past helemaal bij het beeld wat ik me vooraf heb geschetst van het bruisende leven in Havana. Wel vraag ik me tijdens de avond af hoe de groep deze energie avond aan avond kan leveren. Voor een voetballer is twee wedstrijden in drie dagen te veel van het goede. Dit lijkt me topsport in het kwadraat.

TripleT Agency haalde de voorstelling via de Franse producent Indigo Productions voor het eert naar Nederland. Er werd mij al verklapt dat er een vervolg komt, Soy de Cuba 2, waarschijnlijk over enkele jaren ook te zien in ons land. Voor wie de eerste versie gemist heeft kan ik alleen maar zeggen: ga zeker kijken naar deel 2. Dit is een ongeëvenaard dansspektakel, uniek voor de Nederlandse theaters. Laat ik afsluiten met het woord waarmee ik dit verhaal begon, een woord dat de avond het best omschrijft: Wow.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn