De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Voice Senior Ruud Hermans brengt kerstconcert

Ruud Hermans (70) uit Tilburg won in 2019 The Voice Senior.  Tijdens zijn ‘Blind Audition’ zong hij ‘Take Me Home, Country Roads’ en had hij aan twee woorden genoeg om drie van de vier coaches meteen te laten draaien. Zondag geeft hij, samen met zijn muzikale vrienden, een tweetal kerstconcerten in Rilland.

16-12-21 HANS PUIK - Tien jaar lang gaf Hermans huiskamerconcerten in zijn eigen woning, totdat zijn ongelofelijke avontuur van The Voice Senior begon. ,,Ik speelde maandelijks voor een mannetje of 60”, vertelt hij, met onvervalst Brabants accent. ,,Na The Voice kreeg ik ineens aanvragen voor 5000 plaatsen.” Het Voice-avontuur begon voor Hermans op een bijzondere manier. ,,Door de redactie van RTL werd ik gebeld ‘Ken jij nog artiesten uit de countryscene die mee kunnen doen?’ Ik bel zo terug, was mijn antwoord. Een minuut later heb ik de telefoon gepakt en gezegd: ik doe graag zelf mee. Toen moest ik op auditie komen en daarna heb ik 5 fantastische maanden beleefd.”

Foto Patricia Fotografeert

Met vertolkingen van o.a. ‘Always on my mind’ en ‘Make you feel my love’ maakte de countryzanger, tijdens het programma gecoacht door Ilse de Lange, grote indruk op het publiek. Al heeft hij de nodige bekendheid te danken aan The Voice Senior, Hermans had er op het moment van deelname al een lange carrière opzitten. Zijn muzikale loopbaan begon bij de folkband Heating uit Tilburg en als jongeling ontwikkelde hij zich op het gebied van Americana. In 1973 werd hij aangenomen door Ton en Ine Masseurs als leadzanger van de Tumbleweeds. Met die band scoorde hij een nummer 1-hit met het nummer ‘Somewhere Between’. Ook was hij jarenlang radiopresentator van programma’s als American Connection en Country Time. Sinds 2010 speelde Hermans, naast zijn huiskamerconcerten, vooral op kleinere podia in Zeeland. ,,Ik ben een echte Brabander, maar ik heb mijn hart verpand aan Zeeland. Wat een prachtige provincie, ik heb daar al zoveel mooie mensen ontmoet.”

Ook bij Podium Reimerswaal in Rilland was de countryzanger al regelmatig te gast. Naast countryoptredens gaf hij enkele jaren terug al eens een kerstconcert. ,,Ik hou van Kerstmis, ben geboren op 24 december 1950 op ‘Christmas Eve’, zoals de Amerikanen het noemen. Ook mijn zoon is op 24 december geboren, wat de Kerstdagen extra bijzonder maakt.”

I.v.m. de Coronamaatregelen zijn er in Rilland twee concerten, één om 12 uur en één om half drie. Samen met gitaristen Joost van Es en Patrick van Gerven, bassist Eric Coenen en zangeres Maxine voorspelt Hermans een warme muziekmiddag met grappige aankondigingen en anekdotes. ,,Met veel bekende en enkele onbekende kerstliedjes. Ook heb ik een eigen kerstverhaal geschreven met grappige ontwikkelingen, daar ga ik een korte versie van voordragen. In mijn verhaal komen niet alleen drie wijzen uit het Oosten, maar ook mensen uit deze tijd het kindeke Jezus bezoeken. Bijvoorbeeld Johan Derksen en Jacques Boonman van Podium Reimerswaal. Ik krijg nu al tranen van genot als ik aan het optreden denk.” Overigens mag het publiek niet alleen kerstliedjes verwachten, het repertoire is veelzijdig. ,,Het optreden wil ik afsluiten met het nummer Anthem van Leonard Cohen. In dat lied zit een mooie zin: ‘There’s a crack in everything, that’s how the light gets in’. Iedere keer als ik het nummer draai krijg ik tranen in mijn ogen.”

Verbinding is het woord dat Hermans een aantal keer benoemd als thema van het concert. ,,Het is zowel voor gelovigen als ongelovigen. Centraal staat de wil om elkaar als mensen te accepteren. Laten we, zeker in deze tijd, naast elkaar gaan staan en niet tegenover elkaar. De geboorte van een kind in donkere tijden geeft altijd hoop. Ik ben in januari weer opa geworden en weet hoe mooi een nieuw leven kan zijn.”

Zondag, 12.00 en 14.30 uur bij Podium Reimerswaal in het Dorpshuis in Rilland: Kerstconcert Ruud Hermans, Zangeres Maxine en The MVP’s

 
 
 
E-mailen
LinkedIn