De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Bekir Kolic zingt voor zijn moeder

Bekir Kolic is een van de artiesten die optreden tijdens de Popronde in Middelburg.  Aan zijn liedteksten kleeft meer gewicht dan je van een 22-jarige zou verwachten. Als vluchteling kwam hij met zijn familie in Zeeland terecht. Zijn ervaringen, gevoelens en gedachten zet hij om in muziek.

Hans Puik 31-10-19, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

(c) Henk vd Haar

Charismatisch bezingt Bekir Kolic in zijn eigen liedjes thema’s als romantiek en tragiek. Hij vond heel wat hindernissen op zijn weg maar is vastbesloten om een succesvol zanger te worden. De moeder van Bekir komt uit Montenegro, zijn vader uit Kosovo. Door de oorlog in voormalig Joegoslavië kwam het gezin terecht in een asielzoekerscentrum in Middelburg. Bekir groeide op in Zeeland en zag zijn ouders hard werken om hem en zijn zusje te onderhouden. ,,Toen ik zei dat ik zanger wilde worden, werd dat niet met gejuich ontvangen”, vertelt hij vanuit Utrecht, waar hij studeert aan de Herman Brood Academie. ,,Mijn ouders vonden stabiliteit en zekerheid altijd belangrijk. Mijn drang naar het artiestenleven werd lange tijd niet gewaardeerd.”

Op de basisschool keek Bekir al met grote interesse naar de muzieksterren op tv. Hij hield nauwlettend in de gaten welke artiesten bovenaan de hitlijsten stonden. ,,Het moment dat Justin Bieber doorbrak dacht ik, ‘dit wil ik ook’. Toen wilde ik de nieuwe Justin Bieber worden. Later realiseerde ik me dat ieder zijn eigen route heeft.”

En toch was het allerminst vanzelfsprekend dat Bekir zanger zou worden. Niet alleen vanwege de weerstand bij zijn ouders, als kind voelde hij ook onzekerheid. ,,Ik vond het op de basisschool eng om te zeggen dat ik graag zong. Als tiener begon ik me steeds comfortabeler te voelen. Artiest wilde ik worden en dat werd mijn levensmissie.”

Verblijfsvergunning

We zijn wat jaren verder. Bekir is inmiddels volwassen en zoveel meegemaakt dat hij er een boek over zou kunnen schrijven. Liever deelt de talentvolle zanger zijn ervaringen en verhalen via de muziek. Hij heeft een platencontract bij het label Neerlands Dope en verwacht februari 2020 zijn eigen EP uit te brengen. Alle liedjes op de nieuwe plaat zijn Nederlandstalig en gaan vooral over het bewogen leven van Bekir en zijn familie. ,,De procedure van onze verblijfsvergunning heeft tien jaar geduurd. Daardoor zag ik pas rond mijn dertiende verjaardag voor het eerst mijn opa en oma en veel andere familieleden. De afstand die hierdoor is ontstaan diende als inspiratie voor het nummer De Nachten, waarvan ik het refrein in het Bosnisch zing. In het lied richt ik me rechtstreeks tot mijn oma. Ik vertel haar dat ik dankbaar ben voor de mogelijkheden in Nederland. Maar het gaat ook over de keerzijde:  veel familie heeft een minder rooskleurig bestaan en woont ver van mij vandaan. Het feit dat ik hier ben grootgebracht komt voort uit oorlog, pijn en verdriet, dat zorgt voor een dubbel gevoel.”

Slagen

Zijn gevoelens en gedachten zet hij om in muziek. Vorige week is de singel Tussen volle maan en zon uitgekomen. De komende tijd zal Bekir iedere maand een nieuw nummer uitbrengen, totdat in februari de volledige EP aan het publiek wordt gepresenteerd. Zonder ook maar één moment arrogant over te komen, vertelt de jonge zanger overtuigd te zijn dat hij zal slagen in de muziekwereld. ,,Dit is wat ik wil en waar ik voor ga. Niemand legt mij iets op, het komt allemaal uit mezelf. Het enige wat ik nodig heb, is de support van de mensen die ik liefheb.”  

En die heeft hij. Zijn ouders staan inmiddels achter de keuze van Bekir om vol voor een muzikale carrière te gaan. ,,Het duurde lang voordat ik tegen mijn moeder durfde te zeggen ‘mam, als jij in mij gelooft, komt het allemaal goed’.”

Bekir verhuisde voor zijn studie naar de Randstad, maar zijn ouders wonen nog altijd in Middelburg. Regelmatig brengt hij een bezoek aan Zeeland en hij ziet zijn optreden van volgende week als een thuiswedstrijd. ,,Het is voor mij het spannendste optreden tijdens Popronde. Natuurlijk is het speciaal dat mijn ouders komen kijken. Ik heb een nummer geschreven voor mijn moeder, dat ik voor het eerst voor haar ga zingen.” Een lied waarin Bekir omschrijft hoeveel zijn moeder voor hem betekent. ,,We hebben veel meegemaakt samen en altijd stond ze achter me. Alleen met mijn keuze voor de muziek voelde ik afstand. Haar steun heb ik altijd cruciaal gevonden. In het refrein zing ik ‘geef mij de tijd en je krijgt wat ik voor ogen had’. Met de steun die ik nu ervaar is er rust gekomen en weet ik dat ik de juiste route heb genomen.”


Popronde, donderdag 7 november, vanaf 19.30 uur op diverse locaties in de Middelburgse binnenstad. Bekir treedt om  20.30 uur op in Café Seventy-Seven.

Popronde

Op donderdag 7 november strijkt Popronde neer in Middelburg. Het reizende festival trekt langs 41 Nederlandse steden en is hét podium voor opkomende artiesten en bands. In het verleden bleek Popronde een prima opmaat voor een grote carrière. Kijk maar naar Racoon, Handsome Poets, Kensington en Chef’ Special: allemaal voormalige deelnemers. In Middelburg staan volgende week 24 acts geprogrammeerd op diverse locaties in de binnenstad, zoals cafés, restaurants, De Drvkkery en poppodium De Spot. Danny Vera houdt om 19.30 uur het openingswoord in de Vleeshal, waarna Popronde Middelburg officieel van start gaat. Naast Bekir Kolic staat er nog een tweede artiest uit Middelburg op het programma. Isabelle van Beek (YSA) brengt elektronische pop in Frietboetiek B’tje Anders.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn