De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

'Basta' voor Enge Buren

Enge Buren met laatste show in Goes: ‘Elk afscheid is een nieuw begin’

Na 27 jaar stopt het muzikale cabarettrio Enge Buren met optreden. Met de voorstelling  Basta toeren ze nog één keer door Nederland. Zaterdag zijn ze in Zeeland, in De Mythe in Goes.

Hans Puik 21-11-19, LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

(C) Wim Lanser

Op het podium zijn ze druk en chaotisch, enthousiast en absurdistisch, maar bovenal muzikaal en grappig. Na jarenlang hilarische, maffe, gevoelige en kritische liedjes en acts is het einde van Enge Buren in zicht. De drie heren zijn het over één ding eens. ,,Als we eind april in Arnhem onze laatste show spelen, zullen we vast een paar keer moeten slikken.”

We moeten terug naar begin jaren 90 om de oorsprong van het gezelschap te achterhalen. Henk van der Weijden, Michiel Bos en Pyr Tilma leren elkaar in die periode kennen en blijken over hetzelfde gevoel voor humor te beschikken. ,,We woonden alle drie in Arnhem en waren praktisch buren van elkaar”, vertelt Tilma. Daarmee geeft hij meteen antwoord op de vraag waarom er voor de naam enge buren is gekozen ,,Vanuit een hoop flauwekul en een gedeelde passie voor grappen, grollen en muziek zijn we begonnen. We konden alle drie enorm lachen om Van Kooten en De Bie. Op een verjaardag van een vriendin speelden we voor het eerst enkele liedjes met z’n drieën. Met twee blokfluitjes en een gitaar maakten we onze eigen versie van Una Paloma Blanca. Dat sloeg zo aan dat we werden gevraagd voor een straattheaterfestival in Nijmegen.”

Het cabaretgezelschap slaagt er in korte tijd in te leven van het artiestenbestaan. ,,Na een jaar of vier hadden we zoveel optredens binnen dat we besloten te stoppen met werken. We gingen fulltime verder als Enge Buren.”

Pizza Calzone

Professionele muzikale cabaretgroepen zijn in Nederland schaars. Enge Buren duikt in het ‘lege gat’ en wordt in rap tempo toonaangevend in dit genre. ,,Ons handelsmerk is het maken van bewerkingen van bestaande nummers.” De bekendste hit van de heren is ongetwijfeld Pizza Calzone. Een nummer waarin op de wijs van Se bastasse una canzone van Eros Ramazzotti een pizza bezongen wordt. ,,Naast de bewerkingen doen we veel met imitaties. Onze zanger kan elke stem en elke taal perfect nadoen. Zelf ben ik vooral de aangever, het clowntje van de drie. Heerlijk om te doen”, zegt Tilma. Die vrolijkheid is terug te zien in de voorstellingen. Met aanstekelijk enthousiasme en overduidelijk spelplezier bespeelt Enge Buren met gemak het publiek. Elke vorm van driestemmigheid is voor het trio een fluitje van een cent. ,,Onze muzikaliteit komt altijd naar voren in onze shows. Gezamenlijk bespelen we 48 muziekinstrumenten, we schromen niet om iedere show nieuwe instrumenten uit te proberen.”

Aan al het goede komt het eind. Zo is het ook met Enge Buren. Door teruglopende inkomsten moest de groep steeds meer gaan bezuinigen. ,,Hoe minder geld je uit kunt geven aan een show, hoe minder het wordt. Daarom hakten we de knoop: nog één keer alles geven en dan valt het doek definitief.”  

De voorstelling Basta is een hoogtepuntenshow uit 27 jaar muzikaal cabaret. Twee keer vijftig minuten entertainment, al had het niet veel gescheeld of de voorstelling had vier uur geduurd. ,,Het maakproces was vrij hectisch. ‘Dat nummer moet er in, die ook en ohja, die mogen we zeker niet overslaan.’ Zo ging het voortdurend. We hebben veel liedjes ingekort en sommige toch maar uit het programma gelaten.”

Pleasers

De show wordt opgeleukt met beelden en anekdotes uit het rijke verleden van de drie heren. Het publiek wordt interactief betrokken en mag mede de set bepalen. ,,We zijn echte ‘pleasers’, we willen mensen graag een leuke ongedwongen avond bezorgen. De grootste hits ‘mogen’ worden meegezongen, maar ook kleine subtiele liedjes komen aan bod. De een origineel, de ander opgepoetst en aan deze tijd aangepast. Wanneer we een volle zaal luidkeels hoort meezingen met ‘k heb zo’n zin in een pizza calzone’, kan onze avond niet meer stuk.”

Naast de bekende nummers, komen er ook nieuwe liedjes voorbij met als thema ‘afscheid nemen’. ,,Afscheid is vaak iets droevigs, maar afscheid heeft ook iets moois als je het goed afsluit. Bovendien mogen we met trots terugkijken op een bewogen en prachtige periode. Tussen alle flauwekul door willen we iedereen één les meegeven, elk afscheid is een nieuwe begin.”

Basta, Enge Buren, zaterdag Theater De Mythe, aanvang 20.00 uur.

En verder?

Het einde van Enge Buren betekent niet het einde van de samenwerking tussen Henk van der Weijden, Michiel Bos en Pyr Tilma. Samen met een extra gitarist en een drummer vormen ze al drie jaar de eightiesband Brothers of Mercy. Daarmee willen ze vaker gaan optreden. Daarnaast blijven de mannen individueel actief in de muziek. Bos gaat zich meer richten het geven van gitaarles en het draaien van platen als dj. Van der Weijden gaat op projectbasis werken in de muziek. Pyr Tilma gaat onder meer verder met een solo-act en heeft plannen voor een muzikaal kinderprogramma. Maar eerst wordt nog één keer geknald als cabarettrio. Tilma hoopt dat Zeeland uitloopt voor Basta: ,,En wie niet komt, die komen wij na afloop opzoeken. We zijn niet voor niets Enge Buren.”Het einde van Enge Buren betekent niet het einde van de samenwerking tussen Henk van der Weijden, Michiel Bos en Pyr Tilma. Samen met een extra gitarist en een drummer vormen ze al drie jaar Brothers of Mercy. Daarmee willen ze vaker gaan optreden. Daarnaast blijven de mannen individueel actief in de muziek. Bos gaat zich meer richten het geven van gitaarles en het draaien van platen als dj. Van der Weijden gaat op projectbasis werken in de muziek. Pyr Tilma gaat onder meer verder met een solo-act en heeft plannen voor een muzikaal kinderprogramma. Maar eerst wordt nog één keer geknald als cabarettrio. Tilma hoopt dat Zeeland uitloopt voor Basta: ,,En wie niet komt, die komen wij na afloop opzoeken. We zijn niet voor niets Enge Buren.”

 
 
 
E-mailen
LinkedIn