De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Musical Michiel de Ruyter toont dilemma's van een zeeheld

Foto Hans Puik

GOES - Zeeland mag trots zijn op de musical Michiel de Ruyter, dat is de conclusie na de premièrevoorstelling vrijdagavond in Theater de Mythe in Goes. Muziektheater Zeeland is er weer in geslaagd een productie van formaat af te leveren.

Hans Puik 13-11-21, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

‘Om goede musicals te zien moet je toch echt naar de Randstad’ is een aanname die je regelmatig hoort. Het tegendeel wordt vrijdagavond bewezen door Muziektheater Zeeland. De jubileumproductie ter ere van het 75-jarig bestaan van de vereniging bevat alles wat een musical tot een succes maakt. Een interessant verhaal, prachtige muziek, mooie decors en knap acteerwerk. Uiteraard kan een semiprofessioneel gezelschap nooit op tegen de budgetten en mogelijkheden van producties van Joop van den Ende. Des te knapper dat een musical van dit niveau in Zeeland mogelijk is.

Natuurlijk zijn er de schoonheidsfoutjes die passen bij een première in coronatijd. Soms zoekt iemand even naar zijn of haar tekst of overstemt de muziek een zangstem. Maar het mag de glans niet wegnemen van een bijzondere avond.

Foto Hans Puik

Anderhalf jaar later dan gepland
Michiel de Ruyter de musical is een project geworden van vele jaren. Tekstschrijver Rini de Koster vertelde deze week in de PZC dat hij al in 2017 begon met het schrijven van het scenario. Ruim anderhalf jaar later dan de oorspronkelijke planning mogen de acteurs vrijdagavond eindelijk het podium op voor de wereldpremière.

Onder toeziend oog van Frits de Ruyter de Wildt, 12e generatie nazaat van Michiel de Ruyter, ziet het publiek een verhaal van herkenning. In het stuk krijgt Michiel de Ruyter, gespeeld door Peter Reinders, te maken met onmogelijke keuzes. Als een voetbalscheidsrechter die altijd bij minstens één van de twee partijen de gebeten hond is. Zo moet de zeeheld steeds weer kiezen tussen zijn gezin en zijn land. Als toeschouwer voel je mee met zijn innerlijke strijd.

Evenwicht tussen ruwheid en twijfel
Nederlands grootste admiraal aller tijden vertelt in de musical zijn verhaal aan de kinderen Daan en Roos, rollen die subliem worden neergezet door Anne van Loenhout en Fabiënne Sandee. Regisseur Hugo Segers, choreograaf Iris Veekens, componist Hans Laureyn en tekstschrijver Rini de Koster verdienen eveneens een compliment voor het totaalplaatje. De livemuziek, uitgevoerd door het MuZe orkest, zorgt bovendien voor een prachtig evenwicht tussen de ruwheid van de zee en anderzijds de angst en de twijfel die het verhaal kenmerken. Met een voorstelling van ruim 2,5 uur krijgen de toeschouwers waar voor hun geld.

Muziektheater Zeeland speelt de voorstelling ‘Michiel de Ruyter’ nog op zaterdag 13 november in theater de Mythe in Goes (’s middags en ’s avonds), zaterdag 20 november in de Stadsschouwburg in Middelburg en zaterdag 27 november in het Scheldetheater in Terneuzen.

Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
 
 
 
E-mailen
LinkedIn