De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Chassé Theater in Breda sluit ‘Grease-week’ af met extra uitvoering van energieke hitmusical

Bekijk de video van het slot van de voorstelling:

Grease was afgelopen week dagelijks te zien in het prachtige Chassé Theater in Breda. Dankzij het grote succes was er op zondagavond zelfs een extra voorstelling. De musical maakte haar hoge verwachtingen dubbel en dwars waar. Tijdloze muziek, top live band, bijzondere choreografieën, sprankelende dans, waanzinnige zang, veel jong talent op het podium en één brok energie. Kortom: een spektakel.

Hans Puik 21-05-23 (Foto’s Roy Beusker en Annemieke van der Togt)

Dag in dag uit wordt de musical Grease opgevoerd voor uitverkochte zalen. De musical (althans, deze versie van de musical Grease) ging op maandag 3 april in première in DeLaMar in Amsterdam en binnen enkele weken waren al ruim 110.000 kaarten verkocht. En dan was er vorige week nog een feestje te vieren. Grease won tijdens het Musical Awards Gala twee prestigieuze prijzen. Esmée Dekker (Rizzo) ontving het beeldje voor beste vrouwelijke bijrol en Daan Wijnands ging met de award naar huis in de categorie ‘beste choreografie’.

Enkele maanden terug kon heel Nederland live meegenieten met de zoektocht naar de hoofdrolspelers in deze musical. Tristan van der Lingen en Danique Graanoogst wonnen ‘Op zoek naar Danny & Sandy’ en zijn zodoende de stralende middelpunten geworden. Ze zijn de John Travolta en (de vorig jaar overleden) Olivia Newton-John van weleer, de twee bekendste acteurs uit één van de meest succesvolle films allertijden. De film uit 1978 die vele grote hits opleverde, zoals Summer Nights, You’re The One That I Want, Greased Lightning en Hopelessly Devoted To You.

De musical Grease is een fenomeen en trok in 2006 al langs de Nederlandse theaters met Jim Bakkum en Bettina Holwerda als Danny en Sandy. Voor wie het verhaal niet kent, het gaat over twee geliefden die elkaar na een zomerromance onverwachts weer ontmoeten. Sandy begint het schooljaar op een nieuwe school en ontdekt dat haar vakantievriendje Danny op dezelfde Rydell High zit. Ze twijfelt of ze wel stoer genoeg is voor de ultra coole man met vetkuif en onafscheidelijke kam. De brave jongedame probeert te veranderen van muurbloempje tot prachtig boeket en sluit zich aan bij de Pink Ladies. Dat is in het kort het plot. Een verhaal dat overigens met een vette knipoog wordt neergezet.

Alleen al dankzij het decor – met de retro zwart-witte tegels op de vloer – zit je vanaf het begin in de Grease-vibe. De feelgoodshow heeft ontzettend veel dans en humor in zich, maar toch ook ontroering. Bijvoorbeeld als Sandy ‘Hopeloos verlang ik naar jou’ zingt, de Nederlandse versie van ‘Hopelessley devoted to you’. De snik in haar stem bezorgt de zaal kippenvel. Het andere uiterste is de vertolking van de liedjes waarbij de voltallige cast op het podium staat. Daarvan is ‘Hoofd in de wolken’ – vertaling van ‘Beauty School Dropout’ - een goed voorbeeld. Dankzij vele spiegels lijkt de omvang van de groep nog groter, hetgeen voor een imposant moment zorgt. Ook ‘Greased Lightnin’ rondom de opgepimpte auto is een toppunt van energie en mooie samenzang.

Marjolijn Touw is een van de meest in het oog springende namen van de cast. Zij zet de standaard neer voor de rest met haar uitvoering van Miss Lynch (het strenge schoolhoofd die iedere keer een lach door de zaal laat gaan). Van Grease zijn al verschillende versies gemaakt, maar dit is weer een frisse interpretatie. Het stereotype man-vrouw beeld is uit de weg geruimd. In de garage zijn niet alleen mannen, maar ook vrouwen aan het werk. Bij de cheerleaders dansen jongens mee. Je zou kunnen stellen dat het verhaal verder niet heel veel verrassingen in petto heeft. En misschien is dat ook niet nodig. Waarom iets radicaal veranderen als het al een succesformule is? De grote winst van deze musical zit hem in het feit dat vele jonge talenten de kans krijgen zichzelf te laten zien aan het grote publiek. Te beginnen met de winnaars van ‘Op zoek naar Danny & Sandy’, zij maken hun uitverkiezing volledig waar. Maar ook vele andere talenten stralen in Grease. Er zijn behoorlijk wat solonummers voor personages met een relatief kleinere rol, dat zorgt voor een verrassend effect. Het is mooi dat producties van deze omvang niet alleen in Scheveningen of elders in de Randstad worden gespeeld, maar ook 'gewoon' in het Chassé Theater. Een plek waar de voorstelling perfect tot zijn recht komt. Een must-see voor iedere musicalliefhebber!

De hitmusical is nog tot en met eind oktober te bewonderen in de Nederlandse theaters. O.a. in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam (woensdag 21 juni t/m zondag 9 juli), Schouwburg Concertzaal Tilburg (vrijdag 21 t/m zondag 30 juli), Theater de Lievekamp Oss (woensdag 6 t/m zondag 10 september) en Parktheater Eindhoven (woensdag 11 t/m zondag 15 oktober).

Binnenkort is in het Chassé Theater in Breda de musical Les Misérables te zien. Van woensdag 14 juni t/m zondag 2 juli. Voor tickets en meer info, klik hier.


 


 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn