De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Vierentwintig jongeren van Young BOV geven visitekaartje af tijdens première juniorenmusical The Addams Family

Er is ontzettend veel musicaltalent in Bergen op Zoom en omgeving. Dat is een conclusie die je kunt trekken na het zien van de jongereneditie van de musical The Addams Family. Het gaat nog ‘slechts’ om een pilot, maar toekomstperspectief heeft het initiatief zeker.

Hans Puik - 29-03-23

Net bijgekomen van de première van de ‘volwassenen-editie’ van The Addams Family van Stichting BOV, was het woensdagmiddag tijd voor een pilot: De eerste uitvoering van Young BOV, waarin jong talent de junior-versie van The Addams Family op de planken bracht in hetzelfde decor in Theater de Maagd in Bergen op Zoom.

Met Young BOV wil de vereniging jeugd tussen 11 en 18 jaar de kans bieden om op een hoger niveau en met deskundige artistieke begeleiding een musicalproductie neer te zetten. ,,Het initiatief ontstond vanuit de enthousiaste reacties van kinderen en ouders op ‘Oliver!’, de vorige productie van de BOV”, vertelt regisseur Marcel van As (zelf speelt hij de rol van Fester in de volwassenenversie van de BOV). ,,Daarin speelden meer dan vijftig kinderen mee. Na ‘Oliver!’ benaderden een aantal ouders het bestuur van de BOV met het verzoek om de haalbaarheid van een initiatief voor de jeugd onder de vlag van de BOV te onderzoeken. Na een aantal bijeenkomsten met een afvaardiging van het bestuur en enkele ouders werd het initiatief omarmd.”

Liefst zestig kinderen meldden zich aan voor de audities, om de populariteit van musicals in deze leeftijdscategorie te duiden. Uit die groep werden uiteindelijk vierentwintig jongeren geselecteerd, die woensdagmiddag voor de eerste keer samen voor publiek op het podium stonden.
Dat moet ongelofelijk spannend geweest zijn voor alle jongeren. Een hele voorstelling dragen, dat is niet niets. Maar het lukt ze toch, en hoe! Nu kan ik er een aantal uit gaan lichten, bijvoorbeeld de rollen van Gomez, Morticia, Wednesday, Fester, maar daarmee doe ik de rest te kort (toch even benoemen dat de zang van Wednesday voor kippenvel zorgt en ook haar rol van rebelse puber haar als gegoten zit, Morticia briljant is als krachtige dame en Fester prachtig spel laat zien). Uiteindelijk zijn juist de momenten waarop iedereen op het podium staat, alle 24 tegelijk (en zeker de ogenblikken van samenzang), het meest indrukwekkend.

De juniorenversie van The Addams Family verschilt nauwelijks van de originele Broadway musical. Hij is alleen een stuk korter, want de voorstelling duurt ongeveer vijf kwartier. Ook bij deze show staat de verliefdheid van Wednesday (puberdochter uit de Addams Family) en Lucas (de ideale schoonzoon uit Blaricum) centraal. Als de families elkaar ontmoeten tijdens een gemeenschappelijk diner blijken er nogal wat verschillen te zijn.

De jongeren gebruiken het decor en de rekwisieten van de volwassen BOV groep, ideaal natuurlijk. Zoals gezegd, het is slechts een pilot, maar het lijkt nu al een succes. De toekomst van musicals in deze omgeving is gewaarborgd, er is in elk geval meer dan voldoende talent.

The Addams Family door Young BOV is nog te zien op zaterdag 1 april om 15.00 uur in Theater de Maagd in Bergen op Zoom.

Het Artistiek Team van Young BOV bestaat uit Marcel van As (regisseur), Claire van Schaik-Suijkerbuijk (dance captain), Monique Jimkes (muzikaal leider), Lise-Lotte Bernaards (choreografie) en Karlijn Brouwers (Artistiek assistent).

Cast:
Ysis Richards, Sofie Meerman, Rosalie van Aart, Quincy Witte, Noor Versteeg, Milou Jansse, Matthijs Chavardes, Lyano Ijzermans, Lara Bilogrevic, Julian Segers, Joep de Nijs, Jasmijn Quik, Janneke van Straaten, Isis de Groot, Froukje Mulders, Finn van As, Feline van Gent, Fay Verbiest, Eva Franken, Emi Kamp, Eline Vos, Elin Jacobs, Cecile Raat en Annabelle van den Berg.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn