De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: 'De Komedie over een Bankoverval' zit vol woordgrappen, decorwisselingen en verrassende wendingen

The Comedy About a Bank Robbery was vanaf 2016 een hitshow in Londen. Jon van Eerd vertaalde het stuk en voilà: De Komedie over een Bankoverval trekt momenteel langs de Nederlandse theaters met een sterrencast. Zaterdagavond was de voorstelling te zien in het Scheldetheater in Terneuzen.

Hans Puik – 18/11/23 (Scenefoto's: AV Fotoreportages)

Komedie in de meest complete vorm. Dat zijn de eerste woorden die me te binnen schieten na het zien van De Komedie over een Bankoverval. Slaande deuren, decorwisselingen, misverstanden, gooi- en smijtwerk, dat zijn redelijk standaard eigenschappen van een stuk in dit genre. Maar deze komedie biedt meer dan dat. Het tempo ligt vanaf de eerste seconden ongekend hoog, er zitten de nodige stunts in deze voorstelling en er is ruimte voor muziek en livezang. Kortom, een top avondje uit.

Buddy Vedder, Suzanna Pleiter, Arie Cupé, Martin van der Starre, Rogier Komproe, Zjon Smaal, Cathelijne de Sonnaville, Joey Schalker en Lars Vaessen. Dat zijn de namen van de acteurs en actrices op het podium. Een cast met een combinatie van ervaring en talent, waarbij de naam van Buddy Vedder er uit springt. Hij geniet veel TV-bekendheid, maar (een deel) van de anderen is weer meer gewend aan het genre theaterkomedie. Arie Cupé bijvoorbeeld, een vaste waarde in de Jon van Eerd stukken. Dit keer is hij het schlemielige type die zich door andere karakters over het toneel laat sleuren. Een rol die hem perfect past.

Het verhaal draait – zoals de titel al doet vermoeden – om een bankoverval. Een stel boeven weet uit de gevangenis te breken en wil vervolgens een kostbare diamant stelen. De diamant bevindt zich in de kluis van een bank die door een stel domoren wordt bestierd. ,,Toen ik de Engelse versie zag was ik totaal overdonderd. Het was zo gaaf met allemaal acrobatische trucs en veel humor”, zei Buddy Vedder eerder deze week in een interview voor de krant. Daarin sloeg hij de spijker op zijn kop, want er zitten veel stunts en acrobatische kuren in het stuk. Sowieso wordt er knap gebruik gemaakt van het decor. Als publiek kijk je naar scenes vanuit verschillende perspectieven. Zo krijg je plotseling een kantoorruimte van bovenaf te zien. Ook de verschillende verstopplekken op het podium zijn met zorg gekozen.

Vedder speelt de rol van Sammy Hamel, een beetje onhandige zakkenroller die ook nog verliefd wordt op de dochter van de bankdirecteur (Caprice, gespeeld door Suzanna Pleiter). Ze dromen van een bestaan in Urk (ja inderdaad Urk, geen typefout). Samen zitten ze in een scene die voor veel hilariteit zorgt in de zaal. Na een date komen ze aan in de kamer van Caprice, maar daar zijn ze niet alleen. Tal van andere types komen de ruimte binnen, waaronder de ex van Caprice. Wat volgt is dolkomisch en verdient een applausje voor de bedenkers en makers. Ook het gedeelte waarin Cupé klappen krijgt met zowel een stok als een boek en zijn hoofd ook nog op het bureau wordt geslagen, zorgt voor een lachsalvo uit de zaal. Het klinkt allemaal dramatischer dan in de praktijk, het blijft immers komedie.

In veel gedeeltes zie je de hand van de regisseur, 'mister theaterkomedie' Jon van Eerd. Vooral in de sterke woordgrappen (is het Dries Swartjes of Drie Zwartjes?), het fysieke spel en het hoge tempo. Ergens mist het stuk misschien een acteur als Van Eerd zelf. Een karakter dat alleen maar hoeft op te komen en dan al de lach aan zijn kont heeft hangen. Daar tegenover staat dat er veel balans is qua spel, er is niet één duidelijke glansrol en iedere speler heeft momenten om te stralen. Het zit ingenieus in elkaar en voor je het weet is de avond voorbij. Dat is altijd een goed teken.

Voor wie deze avond gemist heeft, De Komedie over De Bankoverval is (o.a.) nog te zien op 7 januari 2024 in Theater De Maagd in Bergen op Zoom.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn