De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Circusartiest droomt van Moulin Rouge

Het is maar voor een enkeling weggelegd, van jongleren je beroep maken. Middelburger Ezra Veldman (21) is het gelukt, als diabolo- en jongleerartiest is hij actief in dinner- en circusshows. Hij vergaarde landelijke bekendheid met zijn Tv-optredens bij Holland’s Got Talent en Zapplive, al kende hij een wisselvallig 2021.

Hans Puik 06-01-22, LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

Foto: Jean-Paul Batteux

Hoe was jouw jaar Ezra?

,,Vooral onzeker, veel moest lastminute worden uitgesteld. Toch mag ik niet klagen. Aan het begin van het jaar werkte ik mee aan Zapplive, een programma op NPO3. Daar heb ik heel leuke reacties op gehad. Begin van de zomer stond ik op het festival Onderstroom en ik heb mijn act laten zien tijdens de zomertour van het circus. Vanaf september speelde ik mee in een dinnershow in België en ik heb enkele sinterklaasoptredens gegeven. Maar het hoogtepunt was in oktober, tijdens een circusfestival in Frankrijk. Daar kreeg ik de kans kreeg mijn act te laten zien aan 5000 man en ontving ik een prijs van een erkende jury.”

Hoe kom je aan zo’n kans?

,,Als je optredens geeft in meerdere circussen, leer je steeds meer mensen kennen. Ook op Facebook ging een filmpje van mijn act al eens viral. Zodoende ben ik aanraking gekomen met mijn huidige coach, Sandor Donnert. Hij zei mij: ‘wat je nu doet, dat lijkt nergens op. Als je het echt wil gaan maken, moet je jouw act veranderen.’ Zelf is hij jongleur geweest en hij heeft mij geholpen in mijn ontwikkeling. Sandor heeft veel connecties in de circuswereld, via hem krijg ik veel optredens binnen. Maar over de kans in Frankrijk moet ik eerlijk zijn, dat is begonnen met een berichtje op Facebook. ‘Heb je tijd in oktober?’, kreeg ik als reactie op een filmpje van mijn act. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.”

Ben jij fulltime artiest?

,,Ja, al mijn tijd besteed ik aan het artiestenbestaan. In 2015 gaf ik mijn eerste show in het circus en sindsdien heb ik de smaak te pakken. Ik heb korte en lange contracten, zo loopt het contract met de dinershow van september tot juni. Wat vaker voorkomt zijn de korte projecten, zoals het sinterklaascircus of kerstcircus. Corona kwam voor mij op een slecht moment. Net op het punt dat er steeds meer deuren voor me open gingen, moest alles sluiten. De meeste tijd stop ik nu in het verbeteren van mijn act. Mijn vriendin Oona is danseres en helpt mij enorm. Zij heeft oog voor beweging en maakt mijn optredens completer. Ik heb haar ontmoet in de dinershow twee jaar geleden en sindsdien staan we vaak samen op het podium.”

Hoe moeilijk is het eigenlijk, wat jij doet?

,,Jongleren is de strijd aangaan met de zwaartekracht. Om een idee te geven, om mijn act met vier diabolo’s onder de knie te krijgen, heb ik drie jaar intensief geoefend. Wie weet probeer ik nog eens een vijfde diabolo toe te voegen, maar om dat perfect te krijgen, verwacht ik 5 jaar lang te moeten trainen. Je moet jezelf ook afvragen wat de meerwaarde is, voor het publiek is de moeilijkste truc niet altijd de meest boeiende. Het gaat er meer om hoe je iets presenteert.”

Weet je nog wanneer je begon met jongleren?

,,In groep 5 van de basisschool, ik was een jaar of 8 en er kwam iemand met een diabolo naar school. Diegene stak één voor één de andere leerlingen aan en voor we het wisten was het een rage op alle basisscholen in Middelburg. Als je geen diabolo had, hoorde je er niet bij. Voor ouders was het natuurlijk prettig, je hebt liever dat je kind om een diabolo vraagt, dan om een Nintendo.”

Maar niet iedereen uit de klas heeft er zijn beroep van gemaakt?

,,Het was één schooljaar helemaal hip. Na de zomervakantie kwam ik het schoolplein opgelopen en ineens had niemand meer een diabolo. Voor mij was dat geen reden om te stoppen. Al in het jaar van de rage was ik met twee diabolo’s tegelijk bezig, terwijl de rest van de klas met eentje speelde. Na schooltijd pakte ik meteen mijn diabolo, ging naar buiten en maar oefenen en oefenen. Ook kocht ik een setje muurballen, ringen en kegels voor de afwisseling. In de weekenden keek ik diabolofilmpjes om inspiratie op te doen en nieuwe trucks te leren. Voor mij draaide vanaf toen alles om de diabolo.”

Al dat trainen bracht je in 2017 tot de halve finale van Holland’s Got Talent. Hoe kijk je terug op dat avontuur?

,,Veel mensen denken dat vanaf toen alle deuren voor mij open gingen, maar het heeft me niet veel opgeleverd. Natuurlijk staat het goed op je cv, en mensen vermelden het vaak als ik kom optreden. Voor mij was het een superleuke ervaring, niet meer dan dat. Op het moment dat ik op tv kwam, spraken veel mensen me aan, maar een jaar later waren de meesten me weer vergeten.”

Wat zijn je verwachtingen voor dit jaar?

,,Voorafgaand aan de coronacrisis kwam ik op bedrijfsevenementen, straatfestivals en particuliere feesten en gaf ik regelmatig workshops. Hopelijk keren die mogelijkheden terug. Daarnaast zou ik graag meer internationale contacten leggen. In mijn ideaalplaatje mag ik veel optreden in Frankrijk en Duitsland in cabaret- en variétéshows. Hoe vet zou het zijn als ik later met mijn diabolo op het podium sta in de Moulin Rouge in Parijs?. Klinkt misschien als een sprookje, maar waarom niet, zou ik zeggen.”

Publicatie in de krant op 6 januari:

 
 
 
E-mailen
LinkedIn