De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Uitdagend concert in Lourdeskerk in Bergen op Zoom: Vrouwenkoor Mea Dulcea brengt twee Stabat Maters 

Het Stabat Mater is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten en het is veelvuldig op muziek gezet. Onder meer door Giovanni Battista Pergolesi. A.s. zaterdag (23 maart om 20.00 uur) is in de Lourdeskerk in Bergen op Zoom een opvoering te zien van het werk van Pergolesi, uitgevoerd door vrouwenkoor Mea Dulcea.

Hans Puik 20-03-24

Vele honderden componisten zetten het Latijnse gedicht over de treurende Maria bij haar gekruisigde zoon Jezus op muziek. Maar de achttiende-eeuwse compositie van Pergolesi – speciaal voor tweestemming vrouwenkoor en solisten – is van een adembenemende schoonheid en wordt wereldwijd dan ook door veel koren en solisten graag uitgevoerd.

Voor Mea Dulcea, in 1962 opgericht als Zeekants Meisjeskoor, is het een uitdagend concert. Het koor zingt vaak a capella wordt nu begeleid door Collegium Delft, een orkest van vijf instrumentalisten: twee violen, altviool, cello en contrabas. De sopraansolo neemt Corina Overgaauw voor haar rekening, alt-soliste is Inez Carsauw.
Het geheel staat onder leiding van Charles van der Veeke die voor deze gelegenheid ook zelf een Stabat Mater componeerde. Hij droeg zijn werk op aan Mea Dulcea en het wordt de 23e voor de allereerste keer uitgevoerd. Zijn compositie is drie- en vierstemmig met begeleiding van uitsluitend een cello. Ook hier zijn Corina Overgaauw en Inez Carsauw de solisten.

Charles van der Veeke (1954) studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Arnhem piano, koor-en orkestdirectie. Hij werkte als pedagoog en docent aan diverse muziekscholen, leidde koren en orkesten met uiteenlopende repertoire en richtte diverse muziekgezelschappen op in en buiten West-Brabant.

Pergolesi was een Italiaanse componist , violist en organist die werkte als kapelmeester in Napels en Rome. Hij schreef zijn Stabat Mater in 1736, het jaar waarin hij overleed door tuberculose. Het slotduet schreef Pergolesi op zijn sterfbed, hij werd slechts 26 jaar. Eerder had hij ook andere kerkmuziek geschreven en diverse komische opera’s, een genre dat populair was in die tijd. Zijn Stabat Mater was al gauw een ‘hit’: het werd het meest gedrukte werk van de achttiende eeuw. Het gedicht Stabat Mater werd in de 13 e eeuw geschreven vermoedelijk door een franciscaan en in de loop van de 15 e eeuw kregen de tien coupletten een rol in de katholieke liturgie. Aanvankelijk werd de tekst gebruikt op 15 september, de dag van de Zeven Smarten van Maria. Later werd het gedicht - al dan niet gezongen op een Gregoriaanse melodie - onderdeel van de Kruisweg op Goede Vrijdag waarin het lijden en sterven van Jezus wordt herdacht.

Eerste regels: Stabat mater dolorosa, iuxta crucem lacrimosa, dum pendebat filius
Vertaling: Huilend staat de moeder naast het kruis waaraan haar zoon hangt

Naast de twee Stabat Maters wordt ook een Ave Maria van Charles van der Veeke uitgevoerd en een eenstemmig Gregoriaans Salve Regina. Mea Dulcea kreeg voor dit bijzondere project subsidie van de gemeente Bergen op Zoom, de Stichting Meeussen Fonds, Vereniging Toonkunst Nederland en het
VSB Fonds.

Kaarten zijn voor 17,50 euro te bestellen via meadulcea.nl of op de avond zelf aan de kerk te koop
voor 20 euro.




 



 
 
 
E-mailen
LinkedIn