De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Nienke Plas: "Toen ik als meisje Brigitte Kaandorp op televisie zag, droomde ik van een leven op de bühne."

In haar nieuwe theatershow ‘Postnatale Expressie’ doet Nienke Plas uit de doeken hoe zij een bekende YouTube-ster, zangeres, comedian en presentatrice is geworden. Ze vertelt over alle baantjes die ze heeft gehad, waaronder haar tijd als verkoopster in een erotische winkel. A.s. donderdag is ze te zien in het Scheldetheater in Terneuzen en later dit jaar komt ze (o.a.) ook naar Bergen op Zoom, Roosendaal, Etten-Leur, Breda en Goes.

Hans Puik 27-02-23

Ze persifleerde Glennis Grace in de TV-kantine, was kandidaat in Expeditie Robinson en The Masked Singer, presenteerde diverse programma’s, speelde in films als Just say yes en F*ck de liefde en bracht als zangeres al enkele nummers uit. Toch kennen de meesten Nienke Plas als één van de bekendste vloggers van Nederland. ,,Het begon allemaal in 2016 met een video waarin ik mijn frustraties uitte over het feit dat mijn vriend op een feestje was van mijn grote idool Lady Gaga, terwijl ik thuis op de bank zat.”, vertelt ze vanuit haar woonplaats Amsterdam. ,,Dat filmpje werd op Facebook zo goed bekeken, dat ik besloot wekelijks komische video’s te plaatsen.”


Inmiddels heeft ze met haar vlogs over haar eigen leven een succesvolle carrière op Social Media. Met haar sarcasme en pit heeft ze een grote fanbase opgebouwd, zowel op Youtube als op Instagram. Ruim twee jaar na haar eerste video had ze al meer dan tweehonderdduizend volgers. Het leverde Plas in 2019 tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala de prijs op voor ‘Beste Online Video-serie’. Ze geeft een verrassend antwoord op de vraag wat ze het liefste doet: vloggen, acteren, presenteren of in het theater staan. ,,Theater vind ik met afstand het allerleukste. Als ze vandaag zouden zeggen ‘Internet wordt per direct afgeschaft’, voelt dat voor mij niet als een ramp. Ik zou het veel erger vinden als ik nooit meer op een podium in een theater kon staan.”

Met haar Amsterdamse babbel, flinke dosis zelfspot en expressieve gezichtsuitdrukkingen weet ze haar volgers vaak een lach op het gezicht te toveren. Dat bracht haar enkele jaren geleden op het idee het theater in te duiken. ,,Toen ik als meisje Brigitte Kaandorp op televisie zag, droomde ik van een leven op de bühne. Mijn video’s sloegen aan bij een breed publiek, dat overtuigde mij om een eerste theatershow uit te proberen.”

In 2019 stond Plas voor het eerst live voor publiek met haar debuutshow ‘van de hak op de tak’. ,,Live op een podium staan is de beste leerschool uit mijn leven. Je leert hoe je flexibel moet zijn in je hoofd. Je moet leren omgaan met het liveaspect, bijvoorbeeld als mensen te laat binnenkomen of wanneer je ze uitbreid kauwgom ziet kauwen op de eerste rij. In mijn eerste theatervoorstelling heb ik veel verteld over hoe ik als klein meisje was en hoe ik mijn weg vond als tiener. Je zou de nieuwe show kunnen zien als een vervolg. Een uitgebreide uitleg van mijn CV, inclusief al mijn belevenissen.”

Over dat CV wil Plas voorafgaand aan de show al wel iets kwijt. ,,Ik heb ooit gewerkt in een erotische winkel, toen was ik nog maar 17 jaar. Daar verkocht ik porno en speeltjes en maakte ik grappige dingen mee. Ik kan uren vertellen over de mensen die ik daar aan de balie heb gehad. Daar ga ik in mijn show verder op in.”
Plas sluit niet uit dat ze ooit het leven voor haar vlogcamera inruilt voor een leven als fulltime cabaretier. ,,Theater is veel persoonlijker dan vloggen. Of je nu naar een schermpje staart of de mensen rechtstreeks in de ogen kunt kijken, dat is nogal een verschil. Natuurlijk maken influencers volop contact met hun kijkers, maar ergens blijft het toch afstandelijk. Het lijkt me in de toekomst ook leuk wat vaker achter de camera te staan, bijvoorbeeld als regisseur. Ik ben momenteel een gelukkige vrouw en mijn grootste doel is om dat gevoel te behouden.”

Donderdag 2 maart in het Scheldetheater in Terneuzen. (ook nog te zien op 29 maart in De Nobelaer in Etten-Leur, op 22 april in Theater de Maagd in Bergen op Zoom, op 20 mei in het Chassé Theater in Breda en op 26 mei in Theater de Kring in Roosendaal, ook in het najaar op 13 oktober in Theater de Mythe in Goes)


 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn