De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Bakkie Bach, de koffiecantate van J.S. Bach, in Middelburg

(c)Merlijn Doomernik

Sopraanzangeres Klaartje van Veldhoven en haar muzikale kompanen trekken de komende weken door Nederland om de koffiecantate van J. S. Bach te brengen. Zondag 24 juli zijn ze vanaf 15.30 uur ze te zien in het Molenwaterpark in Middelburg.

Hans Puik 22-07-22

Hilarisch, muzikaal, van hoge kwaliteit en laagdrempelig, het is in een notendop de beschrijving van de voorstelling 'Bakkie Bach'. Je zou ook kunnen zeggen: Toegankelijk muziektheater met veel humor en de kwaliteit van Bach. Een andere optie is: Een opera in pocket-formaat, uitgevoerd in de Nederlandse vertaling van Carel Alphenaar. Hoe je het ook noemt, het is zonder twijfel de moeite waard om zondag bij prachtig weer in de openlucht te gaan bekijken.

Bij een koffiecantate hoort koffie, moet de organisatie van de Molenwaterparkconcerten gedacht hebben.  ,,Bij wijze van uitzondering en proef zal Koepoortkoffie uit Middelburg met een echte barista de gasten een kopje koffie, espresso, cappuccino of latte machiato serveren", vertelt Leo Hannewijk namens de organisatie. ,,Het concert is om 15.30 uur onder de bomen bij de muziektent. De barista is er vanaf 14.30 uur en ook na afloop van het concert om ca. 16.30 uur."

In vervolg op de succesvolle Boerencantate (die vorig jaar ook te zien was in Middelburg) komen Van Veldhoven en haar gezelschap (zanger Mattijs van de Woerd, accordeoniste Renée Bekkers en zingende cellist Pepijn Meeuws)  wederom met een geestige mini-opera. Het verhaal gaat over vader Slendriaan, die werkelijk alles probeert om zijn dochter Liesje van haar hardnekkige koffieverslaving af te krijgen. Pas als Slendriaan haar verbiedt om te trouwen als ze niet stopt met koffiedrinken, geeft Liesje toe. Het zal zondag blijken of ze haar vader toch nog te slim af is.


Over Van Veldhoven (bron: muziekencyclopedie.nl)
Sopraan Klaartje van Veldhoven wil barokmuziek van z'n stoffige imago ontdoen en overhevelen naar deze tijd. Ze wil de muziek laten spreken en toegankelijk maken en de grenzen tussen klassieke muziek en het publiek laten vervagen. Als elfjarige gaat ze bij het Nationaal Kinderkoor en haar ouders nemen haar mee naar de musical 'Cyrano de Bergerac'. Die voorstelling maakt zo'n indruk dat Klaartje besluit om zangers te worden. Ze studeert klassieke zang bij Maria Acda, Rita Dams en Diane Forlano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en oude muziek aan de Schola Cantorum Basiliensis in Bazel. Aan het Koninklijk Conservatorium wordt ze na haar afstuderen in 2006 aangesteld als zangdocente. Daarnaast gaat zij op buitenlandse tournees zoals in Amerika naar het Tanglewood Festival, New York, San Fransisco, Berkeley en Seattle. In Europa geeft Van Veldhoven concerten in Spanje, Oostenrijk en Duitsland, en samen met het European Union Baroque Orchestra in 2007 in Frankrijk, Italië en Cyprus, waar zij in samenwerking met Christina Pluhar optreedt.

Ze blijft voortdurend op zoek naar mogelijkheden om oude muziek uit te voeren in bijzondere combinaties. Ze wil niet in hokjes denken maar de ruimte nemen om te experimenteren om daardoor de muziek nog beter te laten klinken. Dat lukt aardig, want haar debuut-cd in 2013 'Komm in mein Herzenshaus' met sopraanaria's van Bach voor barokensemble en accordeon werd zeer goed ontvangen door de Nederlandse pers.

Zondag 24 juli, 15.30 uur: Bakkie Bach in het Molenwaterpark in Middelburg.

De entree in het park is gratis.

Wanneer je verzekerd wilt zijn van een stoel bij de Muziektent of bij slecht weer in de Concertzaal reserveer dan een stoel voor €5,- via www.zeeuwseconcertzaal.nl/agenda/maandoverzicht/7/2022/863/-bakkie-bach-(oftewel-de-koffiecantate-van-j.s.-bach)-met-klaartje-van-veldhoven.html

 
 
 
E-mailen
LinkedIn