In Theater de Maagd in Bergen op Zoom was woensdagavond de generale van ‘De Géést van ’t Féést’, de allerlaatste show van ’t Berregs Leut Tejater. Een voorstelling die het publiek compleet in carnavalsstemming brengt, mocht dat nog nodig zijn.
Hans Puik 31-01-24
Bergen op Zoom kent een jarenlange traditie wat betreft Vastenavend Revues. In 2014 leek die traditie in het water te vallen toen de toenmalige organisatie (Stichting Leut op de Planken) aangaf geen nieuwe voorstelling te willen maken. Gelukkig betekende het niet het definitieve einde, want een deel van de club besloot een doorstart te maken. Het concept revue werd losgelaten en vervangen door ‘leutspektakel’, een benaming waar iedereen zijn eigen invulling aan kon geven.
De eerste voorstelling die ’t Berregs Leut Tejater in 2015 op de planken bracht was Me bouwe, waarin het wel en wee van een fictieve bouwclub centraal stond. Later volgden ’t Slikpeleis (2017), De legende van de blauwe schuit (2019) en een online ‘vastenavend-corona-voorstelling’ (2021). En nu is er dus de allerlaatste show ‘De Géést van ’t Féést’. Met Erwin Eggermont als artistiek leider, een 34-koppige cast en een band van 19 personen (o.l.v. Pieter-Jan van den Berg) brengt deze voorstelling het publiek (opnieuw) volledig in Carnavalssferen. En ook een beetje in de Harry Potter-vibe, overduidelijk is gekozen om elementen uit die overbekende films toe te passen.
‘De Géést van ’t Féést’ neemt je mee naar d’Université di Carnivali, verstopt onder ‘t Krabbegat, nog verder dan de gròòte tèèn van de Perperbus. Zo staat het althans in de aankondiging te lezen. Op de ‘vastenavend-universiteit’ worden leutambassadeurs opgeleid. Drie kraaien (te weten Wouter van de Watering, Wouter Oosters en Kenji Hetzscholdt) openen de avond. Zij zetten meteen de toon, zeker qua humor en energie. Daarna zien we verschillende groepen studenten aan het werk die o.a. les krijgen in het 'Berregs' accent. De leerlingen leren dat sommige zinnen in Bergen op Zoom als woorden worden uitgesproken. 'Wad'nféést', 'Doekokiswa' en 'Pastapakoenou' zijn daar voorbeelden van.
Ondertussen is er een tweetal (gespeeld door Marloes Lelieveld en Bart Boschman) dat op zoek gaat naar de 'geest van het feest'. Ze willen carnaval in hun eigen woonplaats nieuw leven inblazen en zijn er van overtuigd dat ze daarvoor eerst de geest moeten vinden. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig.
Humor voert de boventoon, maar ook de kracht van het geheel laat zich gelden. Vooral de momenten waarop iedereen op het podium staat en de band voluit speelt (vanuit de orkestbak) zijn heel krachtig. De verwachting is dat het publiek verkleed komt kijken en na de show doorgaat naar de dweilavond of -middag. Dat zou suggereren dat het bezoek aan De Maagd slechts een opstap is naar het ‘echte feest’, maar wat mij betreft is tijdens de voorstelling het feest al begonnen.
Het decor alleen al verdiend een pluim. Het decorontwerp en de creatie van de visuals is gedaan door Nick Franken. "Uiteraard in teamwork met regie, decorbouw en Geert Vriens", zegt hij daar zelf over. Iets te vaak wordt voorbij gegaan aan het belang van het totale plaatje. Hier zit veel tijd in en het resultaat is bijzonder mooi. Laat dat eens gezegd zijn.
Terug naar het spel. Het verhaal is niet alleen maar 'leut'. Het gaat over saamhorigheid en straalt een boodschap uit van kijk naar elkaar om, hoe groot de verschillen ook zijn. Alleen dat al is een goede reden om te gaan kijken. Het is carnaval ten top, perfect geschikt voor iedere inwoner van Bergen op Zoom. Voor de verstokte carnavalsvierders een aanrader, maar ook mensen die niets met carnaval hebben kunnen dit best pruimen. Je leert er in elk geval van en krijgt veel mee van de sfeer van een vastenavend.
’t Berregs Leut Tejater met De Géést van ’t Féést: 1 t/m 4 februari in Theater De Maagd in Bergen op Zoom. Tickets via: https://www.demaagd.nl/agenda/3928/stichting-t-berregs-leut-tejater/de-geest-van-t-feest
(bekijk onderaan deze pagina een uitgebreide fotoreportage)
Artistiek leider en regisseur: Erwin Eggermont
Regie-assistent: Kimm Lips
Choreografie: Anouk Roedelof
Muzikaal leider: Erwin Leys
Dirigent: Pieter-Jan van de Berg
Spelers:
Wouter van de Watering
Wouter Oosters
Kenji Hetzscholdt
Lonneke van Broekhoven
Lotte Brusselaars
Ludwig Luijks
Maarten de Rooij
Peter Raaijmakers
Willeke van der Ouderaa
Kim van Weele
Mirthe Gladdines
Jibbe Leeuwis
Simone Dingemans
Ludo van Loon
Jessica van de Kasteele
Laura van Tilburg
Ascania Damen
Marloes Lelieveld
Bart Boschman
Joukje Oirbans
Sebastiaan Boeren
Jamey Bouwens
Henk Soffers
Thomas Sterckx
Marjolein Tempelaar
Maartje Hermans
Irene Bosters
Femke van Vossen
Ilse Verhoeven
Anouk Raaijmakers
Mick van Tilburg
Courtney Heeren
Meredith Franken
Marie Noëlle Verdult