De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Bitterlief, nieuwste show van Stef Bos is een pareltje

In het prachtige decor van een uitverkocht Theater de Kring in Roosendaal speelde Stef Bos zaterdagavond zijn nieuwste show ‘Bitterlief’. Misschien wel zijn beste show tot nu toe, waarin teksten met diepgang, mooie melodieën en wijze levenslessen zorgen voor een bijzondere avond.

Hans Puik, 07-05-23.

Bitterlief. Het is niet alleen de titel van de tour, maar ook van het nieuwste album van Stef Bos.  Tijdens het optreden legt hij uit waar het vandaan komt. ,,‘Ek is bitterlief vir jou’ is een uitdrukking in het Afrikaans en wil zeggen ‘Ik hou zielsveel van jou’.” Nog even in herinnering roepen dat de zanger getrouwd is met een Zuid-Afrikaanse en afwisselend woont in het geboorteland van zijn vrouw en in het Vlaamse plaatsje Wachtebeke, vlak bij de grens met Zeeuws-Vlaanderen.


Het eerste deel van de tour staat hij samen met gitarist René van Mierlo op het podium. Zo ook deze zaterdagavond. Vanaf eind mei zullen de optredens worden uitgebreid met een complete band, bestaande uit Marc Bonne, Evert Verhees, Tom Vanstiphout en Bart Van Caenegem. In Roosendaal is het alleen Bos, een vleugel, Van Mierlo en een gitaar. That’s it. Misschien maakt juist het kleinschalige, de eenvoud deze avond zo bijzonder. Geen poespas, geen opsmuk, alleen liedjes en verhalen. Veel verhalen. Want verhalen vertellen kan Bos als geen ander. Over hoe zijn moeder kort voor haar dood haar zoon een boekje gaf met daarin zinnen en afbeeldingen, gevuld met levenslessen. Verder dan een paar bladzijden kwam de jonge Stef niet. Totdat hij tientallen jaren later het boekje toevallig op zolder vond en op één van de laatste bladzijden iets bijzonders vond. Had hij maar eerder het boekje uitgelezen. (cliffhanger, ga de show zien voor de uitkomst van de vondst).

Ook vertelt Bos over de wijsheden die de zanger leerde van zijn vader en van zijn opa. Hoe hij van zijn vader seksuele voorlichting kreeg, of eigenlijk hoe hij het niet kreeg. En hoe zijn opa uitlegde hoe je politici moest keuren: ‘Als ze op TV komen, zet je het geluid uit en vraag je jezelf af, zou ik een stofzuiger van diegene kopen?’.
Er zijn veel hoogtepunten op deze avond, bijvoorbeeld het lied ‘Moenie weggaan nie’, een Zuid-Afrikaanse vertaling van Brel’s Ne me quitte pas. Een speld kun je horen vallen in De Kring gedurende de vierenhalve minuut van dat nummer. Van de nieuw CD is ‘Je wordt gemist’ een pareltje, een ode aan de mensen die ‘in de schaduw staan’. Ook de titelsong van het album ‘Bitterlief’ is fascinerend. Het houdt luisteraars een spiegel voor, zoals bij zoveel liedjes van de zanger. Een lied volledig in het Zuid-Afrikaans en wat krijg je een liefde voor die taal als je dat nummer hoort. ‘Want die werklikheid is nie n sprokie. Ons vind nie altyd wat ons soek. Daars tye van oorlog en tye van vrede. Liefde is bitter en soet.’ Producer Jo Francken had Stef Bos in de studio gevraagd, speel eens het beste wat je hebt. Toen kwamen die woorden, de woorden van Bitterlief. Voor hij het wist was zijn negentiende studioalbum geboren.


‘Je leeft maar 1 keer’ is een ander nummer dat de schijnwerpers verdient. Waar Bos eerder in zijn overbekende ‘Papa’ zijn vader eerde, is dit een ode aan zijn moeder. ‘Het lijkt zo lang geleden, maar opeens zag ik jou weer. In mijn kinderen die jou nooit hebben gekend. Ze vroegen wie jij was, en ik zei kijk maar naar mij. Zij is de bron van alles wat ik ben’. Eindelijk heeft hij de woorden gevonden om zijn moeder rechtstreeks toe te zingen. En hoe, alle woorden zijn raak.

Na het slotapplaus en de bloemen volgt nog één laatste song. Voor het Belgische televisieprogramma ‘Liefde voor Muziek’ bracht Bos een eigen versie van ‘Dit is wat mijn mama zei’ van Metejoor. ‘Dit is wat je moet weten’, een lied waarin hij de liefde voor zijn dochter bezingt. Het is een rake afsluiting van een show die ik een ode aan de eenvoud en de liefde zou willen noemen. Om op z’n Afrikaans af te sluiten: Puik vertoning!

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn