De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Spinvis trekt duizend bezoekers in Molenwaterpark

Voor het derde jaar organiseert de Zeeuwse Concertzaal sfeervolle buitenconcerten in Park Molenwater in Middelburg. Waar het concert van Trio Galantes vorige week al 700 bezoekers trok, overtrof het optreden van Spinvis en Saartje van Camp zondagmiddag alle verwachtingen. Liefst 1000 belangstellenden zagen (misschien wel) de beste poëtische artiest van Nederland live aan het werk.

Hans Puik 20-08-23 (foto's Hans Puik en Joy Droogsma)

Een warme zomerzon, een prachtige locatie, veel bezoekers en twee kanjers van artiesten. Alle ingrediënten zijn deze zondagmiddag aanwezig voor een speciaal concert. Spinvis en Saartje van Camp zijn voor de derde jaar op rij te gast bij de Molenwaterparkconcerten. Een gouden greep van de organisatie, zo blijkt. ,,We hebben plek voor 250 betalende bezoekers”, vertelt Jakko van der Heijden, artistiek programmeur bij de Zeeuwse Concertzaal. ,,Zij betalen slechts 5 euro en zijn dan verzekerd van een zitplek. Voor alle andere gasten die zelf een plaatsje zoeken om de stoelen heen is de toegang gratis.”

Onder het motto ‘Breng de Zeeuwse Concertzaal naar buiten’ is de zomerse concertreeks tot stand gekomen. ,,Voor jong en oud is het een laagdrempelige manier om in aanraking te komen met concerten. Bovendien is het een prachtige plek, zonde om dit openluchtpodium niet te gebruiken.”

Video Spinvis met Bagagedrager in Middelburg:


Eerder deze week sprak ik Spinvis-zanger Erik de Jong en vertelde hij geen seconden getwijfeld te hebben toen hij opnieuw gevraagd werd om in Middelburg op te treden. ,,Het concept van een laagdrempelig optreden in de buitenlucht vinden Saartje en ik allebei te gek. Bij een show in het theater met een complete band liggen op voorhand meer dingen vast. Bij dit concert kan het alle kanten op gaan.”

Dat blijkt wel. Speciaal voor de Duitse toeristen wordt het eerste gedeelte van het nummer ‘Ik wil alleen maar zwemmen’ omgedoopt in ‘Ich Will Ganz Einfach Schwimmen’. Vlak daarvoor heeft de zanger al vanaf het podium geroepen ‘Dit is een nieuw liedje, we weten nog niet waar het over gaat’. Het is waarschijnlijk typerend voor de losse sfeer die er hangt. Los daarvan is het ook gewoon een concert van hoog niveau. Pareltjes als ‘Bagagedrager’ en ‘Aan de oevers van de tijd’ komen voorbij, net als ‘Kom terug’, het slotnummer van deze middag. Leuk om te zien hoe het duo op elkaar is ingespeeld. Kan ook niet anders, na zoveel jaren samen optreden. Saartje van Camp gebruikt bij één nummer zelfs een zaag als instrument. ‘Wacht maar tot ze de boormachine er bij pakt’, grapt Erik de Jong daarover. ,,Deze week mochten we optreden op Lowlands, maar dit is leuker", zegt hij niet veel later. We gaan er maar vanuit dat die uitspraak waar is.

Een paar meter links van me zitten jonge kinderen op de grond. Rechts een aantal tienermeiden en een eindje verderop een oma met kleinkind. Kortom, alle leeftijden hebben de weg naar het park weten te vinden. Sommige toevallige passanten blijven kort even staan, anderen besluiten tot het eind te blijven. Ook dat is de charme van een openbaar openluchtoptreden.

Wat mij betreft hebben deze zomerse zondagmiddagconcerten voldoende toekomstperspectief. Voor degenen die graag ook eens komen kijken, er zijn nog twee kansen. Volgende week is ‘Bakkie Bach’ en op zondag 3 september wordt de serie afgesloten met een Sing Along. Ga het een keer ervaren, is mijn tip.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn