De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Prijswinnende musical komt naar De Maagd in Bergen op Zoom

(c) Wim Lanser

Belle en het Beest De Musical werd een paar weken geleden tijdens het Musical Awards Gala in Rotterdam uitgeroepen tot beste familiemusical van het jaar. Op tweede Pinksterdag is de magische sprookjesvoorstelling twee keer te zien in De Maagd in Bergen op Zoom.

Hans Puik 03-06-22

Tijdens de uitreiking van de musicalawards werd dit jaar een nieuwe categorie toegevoegd, die van beste familiemusical. In tegenstelling tot andere prijzen kon in deze categorie alleen het publiek een stem uitbrengen. ,,Dat maakt ons extra trots dat we hebben gewonnen”, vertelt Sita Vermeulen, die één van de hoofdrollen voor haar rekening neemt (Afwisselend met Bettina Holwerda). Ze brak door toen ze meedeed aan het programma Starmaker, wat haar een plek in de popgroep K-otic opleverde. Sinds enkele jaren is ze vooral bekend als musicalster. ,,Juist omdat het een publieksprijs is voelen we enorm de waardering. We hadden goede hoop op de award, want onze zalen zitten vol. Toch bleef de twijfel tot het allerlaatste moment. De ontlading was groot, zoals iedereen op tv heeft kunnen zien.”

Belle en het Beest is alweer de dertiende sprookjesvoorstelling van Van Hoorne Entertainment. Met ruim 125.000 bezoekers per theaterseizoen zijn de familiemusicals al jaren publiekstrekkers. In één van de meest romantische volkssprookjes speelt Sita de rol van Belle: een slim, sprankelend meisje die verder leert kijken dan het woeste uiterlijk van het Beest. ,,Mijn rol in De kleine zeemeermin vond ik de leukste die ik gespeeld heb, maar Belle komt daar zeker bij in de buurt. Ze is lekker pittig, zelfstandig en stoer en jaagt haar dromen na.”

Prachtige kostuums en liedjes
De musical vol prachtige kostuums en liedjes is voor kinderen vanaf 4 jaar en duurt 75 minuten. De belangrijkste boodschap die verwerkt zit in het stuk: echte schoonheid zit van binnen. ,,Het is een bewerking op het originele sprookjesverhaal. In de huidige maatschappij wordt er veel geoordeeld op basis van uiterlijk. Deze voorstelling leert dat iemands binnenkant minstens zo belangrijk is.” Sita vertelt in het kort het verhaal. ,,In het begin is het hele dorp in rep en roer. Prins Dinand wordt 21 jaar en gekroond tot koning, hij mist alleen nog een koningin aan zijn zijde. De dorpsmeisjes zijn al druk bezig met hun grootste trouwplannen. Alleen Belle heeft een heel ander idee; ze droomt van haar eigen avonturen buiten de dorpsmuren. Wat moet zij nu met een man? Intussen bereikt het grote nieuws ook het tovenaarshuisje van Titus en Fien.” Die laatste twee personages komen in het originele sprookje niet voor, maar wel in deze musical. Het zijn vaste karakters van Van Hoorne Entertainment die aan elke sprookjesvoorstelling worden toegevoegd. ,,Een groen tovenaarsduo dat voor veel humor zorgt. In dit verhaal komt Fien er achter dat ze nooit meer de machtigste vrouw van het land kan zijn als de prins koning wordt. Samen met Titus bedenkt ze een verschrikkelijke vloek: de prins verandert in een lelijk beest. De vraag die beantwoord moet worden: Zal hij ooit nog de ware liefde vinden of blijft hij voor altijd een lelijk monster?”

Voor kinderen is de voorstelling een complete uitstap. Zij worden opgeroepen om hun mooiste kostuum aan te trekken en als prins of prinses naar de schouwburg te komen. ,,Kom als je favoriete sprookjesfiguur, want we hebben een verkleedwedstrijd waar bezoekers kans maken op een sprookjespakket. Na de voorstelling is de uitreiking op het podium. Aansluitend stappen alle personages de foyer binnen voor een meet-and-greet met de bezoekers, iets waar ik intens van kan genieten. We blijven totdat we met ieder kindje op de foto zijn geweest.”

De Maagd in Bergen op Zoom, Maandag 6 juni, 13.30 en 16.00 uur.

Bestel hier je tickets voor de voorstelling

 
 
 
E-mailen
LinkedIn