De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: Jacques Vermeire en Luc Verschueren: episch Vlaams duo met nog altijd ongekende energie en grappigheid

Jacques Vermeire mag dan 71 jaar zijn, van een gebrek aan energie op het podium is niets te merken. In tegendeel. Samen met Luc Verschueren reist hij langs de Belgische theaters met de dolkomische Zaalshow 2.0 waarin hij zijn bijnaam als bekendste smoelentrekker van België eer aan doet. De Cultuurverslaggever nam een kijkje tijdens het optreden in Theater Elckerlyc in Antwerpen.

Foto’s en tekst: Hans Puik 03-11-23.

In Nederland is hij vooral bekend als ‘garagist’ Dimitri De Tremmerie in F.C. De Kampioenen. Een jongere generatie zal hem kennen van zijn rol als buurman in de sitcom ‘K3, Hallo K3!’ en latere K3 films. Maar naast acteur is Jacques Vermeire een geboren komiek, gekke bekkentrekker, man van de typetjes en sketches en op en top podiumartiest.

Iconische zaalshows maakte hij, inmiddels alweer lang geleden (van 1988 tot 1995). Samen met zijn vaste kompaan en aangever: voormalig radiopresentator Luc Verschueren. Wat deze twee heren doen, doet denken aan André van Duin en Frans van Dusschoten in hun tropenjaren. Of later de combinatie Van Duin & Brandsteder. De één staat volledig in dienst van de ander, maar de ander kan niet excelleren zonder de één. In alles zie je de dynamiek tussen twee artiesten die perfect op elkaar zijn ingespeeld. Verschueren geeft de voorzetjes, Vermeire kopt ze in. Alles valt of staat met timing. Dat hoef je deze twee niet te vertellen.

‘Met onveranderde podium-chemie en onverminderde energie pakken de oeraangever en de überkomiek terug uit met een nieuwe parade aan typetjes en sketches’. Dat stond te lezen in de aankondiging. Er blijkt geen woord aan gelogen. Als twee kleine kinderen in een ballenbak vermaken beide heren zich op de bühne en dezelfde energie als vroeger is nog steeds aanwezig. Worden deze mannen niet ouder? In elk geval niet als ze op een podium stappen.

De ene grap is nog niet afgelopen, of de volgende is alweer gemaakt. Af en toe schieten Vermeire en Verschueren zelf in de slappe lach. Het verhoogt alleen nog maar de goede sfeer in de zaal. Wat ook opvalt, het publiek is gemêleerd. Alle leeftijden door elkaar, dus zeker niet alleen de mensen die dertig jaar geleden ook al gingen kijken. Ook een nieuwe generatie wordt aangesproken.

Het concept is even simpel als effectief. Verschueren stelt steeds een andere gast voor, waarna Vermeire als dat typetje op komt en de sketch kan beginnen. Zo is er het karakter Fonske Verzele die spreekt over zijn relatie met Marie-Louiske. Of ‘tinder lustobject’ Aimé Schauten die nooit vreemd gaat, maar zich overal thuis voelt. ‘Dichter Ben’ draagt zijn beste gedichten voor en CEO Karel geeft uitleg over het bedrijfsleven (toen het woord pissen plaatsmaakte voor plassen, is het gezeik begonnen, is zijn levensles).
En zo zijn er nog tal van typetjes die de revue passeren. Wat heerlijk om te kijken naar twee ervaren podiumbeesten die zo genieten van dat wat ze doen. Aan het eind, als Vermeire in de huid van een sjamaan kruipt, mogen twee gasten uit de zaal het podium betreden. Niels en Axel beleven de avond van hun leven als ze dansend meewerken aan de act.

En ohja, iedereen die deze show gezien heeft zal voor altijd een andere kijk hebben op ‘balletjes in tomatensaus’. Die grap ga ik verder niet uitleggen, gewoon gaan kijken zou ik willen zeggen. Een avond lachen gegarandeerd.  Bestel tickets voor de aankomende shows via: https://www.comedyshows.be/kalender/jacques-vermeire-luc-verschueren/.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn