De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Happy Band schittert, samen met Tijl Damen, op festival Graauwrock for specials

Vandaag staat GraauwRock op de planning met artiesten als Danny Vera, Rowwen Hèze en The Kik. Een prachtig affiche, maar het hoogtepunt in Graauw is eigenlijk al geweest. Gisteren was er namelijk een speciale dag: GraauwRock for Specials. Tijdens die dag stonden o.a. Tijl Damen en de Happy Band op het podium.

Hans Puik 09-05-24

Tijdens Graauwrock for Specials, het inclusieve festival voor mensen met en zonder beperking, dat ieder jaar plaatsvindt op de dag voor grote broer ‘Graauwrock’, stonden theatermaker Tijl Damen en de Happy Band samen op het podium met een speciaal voor deze dag gemaakte voorstelling.

Het idee voor deze samenwerking ontstond tijdens de editie van 2023. Door logistieke problemen was de Happy Band, een muziekgroep uit Terneuzen, bestaande uit muzikanten met een beperking, niet op tijd om hun hele set te spelen. Een grote teleurstelling voor de muzikanten, die al wekenlang uitkeken naar een optreden. Tijl Damen, tevens ambassadeur van het festival, bood aan de Happy Band mee te laten spelen tijdens zijn optreden. Dat beviel beiden zo goed dat ze besloten een samenwerking aan te gaan.

Tijl schreef, in overleg met dirigente Marleen Scheele, een reeks liedjes in het thema ‘Feest’, waarbij de actieve en gelijkwaardige deelname van de muzikanten van de Happy Band centraal stond. Bij ieder lied was er een muzikale rol voor hen weggelegd. In de afgelopen maanden werd er dan ook regelmatig samen gerepeteerd in de vaste oefenruimte van de Happy Band bij Toonbeeld in Terneuzen.

,,Elke repetitie is een feestje geweest", zegt Tijl daarover. ,,De muzikanten van de Happy Band hebben er altijd zin in. En ik ook. Zo’n repetitie was elke keer een vrolijke chaos. Bij elk lied moesten er instrumenten rondgedeeld worden door een handvol vrijwilligers.

,,Als ambassadeur vind ik dit ultiem", kijkt Tijl trots naar de samenwerking. ,,Graauwrock for Specials is een festival dat gaat over verbinding, over uitgaan van mogelijkheden en samen plezier maken. Alleen al de lol tijdens de repetities en de gezamenlijke voorpret maakten dit tot een geslaagd project. En het optredens is uiteraard de kers op de taart geweest. We zijn ons dan ook al aan het beraden op een vervolg."

 
 
 
E-mailen
LinkedIn