De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Rocken met kerstmis

Rocking X-mas in De Piek: ‘We hebben een podium gezocht om samen te spelen’

Rockin’ X-mas in De Piek in Vlissingen is een avond vol blues, rockabilly en rock-’n-roll. Met optredens van de Engelsman Earl Jackson, het 14-jarige talent Dax Hovius en het CC Jerome trio wordt het een avond met als gemeenschappelijke deler ‘back to the 50’s en 60’s’.

Hans Puik 19-12-19, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

(c) Lisette van Peenen

Sander Elderkamp en Glenn ’t Gilde uit Vlissingen zijn de organisatoren van Rockin’ X-mas. Al komen er drie verschillende acts voorbij, beide heren staan zaterdag 21 december de volledige avond op het podium. ,,We hebben allebei een voorliefde voor oude muziek”, vertelt ’t Gilde (27). ,,We spelen in diverse begeleidingsbands van nationale en internationale artiesten. Één van hen is Earl Jackson, vooral geprezen om zijn geweldige Chuck Berry-tributes. Hij toert momenteel door Nederland en België en had de 21ste december nog een vrije dag in zijn schema. Sander en ik hebben een podium gezocht om samen te kunnen spelen. Omdat we ook actief zijn in de bands van CC Jerome en Dax Hovius maakten we er meteen een compleet programma van.”

Het is als een droom die uitkomt voor Glenn ’t Gilde: een avond lang muziek maken met verschillende artiesten in zijn eigen stad. ,,Muziek is al van jongs af aan een groot onderdeel van mijn leven. Mijn vader Tony is ook muzikant en door hem ben ik besmet geraakt met het ‘jaren-50-muziek-virus’. Als 7-jarig jongetje ging ik op saxofoonles en daarnaast leerde ik gitaar en contrabas spelen.” Het was toch vooral tijdens de oefensessies en optredens van zijn vader dat hij werd geraakt door zijn vader’s passie. ,,Toen ik 15 jaar was vroeg ik aan hem, ‘ik een keer meespelen’? Mijn vader was dolblij dat ik die vraag stelde. Het bleef gelukkig niet bij één optreden: sindsdien ben ik niet meer van het podium af te slaan.”

Dax Hovius

Tijdens Rockin’ X-mas speelt ’t Gilde contrabas en collega-organisator Elderkamp is de drummer van dienst. De Piek zal speciaal voor deze avond worden gehuld in kerstsferen. ,,Een concert vlak voor kerst hoort sfeervol te zijn. We gaan ons stinkende best doen om er een gezellige boel van te maken.” Uiteindelijk draait het evenement toch vooral om de muziek. ’T Gilde verwacht een energieke avond die bol staat van de verrassingen. ,,Dax Hovius uit Kapelle is pas 14 jaar en een groot muzikaal talent.” De zanger-gitarist is volgens 't Gilde helemaal gek van Elvis Presley, iets wat je terug hoort tijdens zijn optredens. ,,Ook deelt hij onze liefde voor oudere muziek, met name rock-’n-roll, americana en blues. Uniek om een jonge kerel dat soort genres te horen spelen.”

De afsluiter, en tevens knaller, van de avond komt uit Londen. Earl Jackson is iemand die weet hoe hij het publiek moet vermaken. ,,Zijn performance is een beleving op zich. De helft van zijn optreden staat in het teken van Chuck Berry. Jackson kan als geen ander de duckwalk nadoen. Ondanks dat de jaren beginnen te tellen maakt hij nog met gemak een spagaat op het podium.”

Vader

Het laatste deel van de avond is helemaal bijzonder voor van ’t Gilde. ,,Tijdens de Chuck Berry-tribute komt mijn vader ook het podium op. Hij zal tijdens dat optreden contrabas spelen en ik ga verder op de saxofoon. Mijn vader en ik spelen vaker samen, we zitten allebei in de Vlissingse band 5-ó-Matic’s. Toch blijft het voor ons iedere keer bijzonder om tegelijk op een podium te staan.”

Rockin’ X-mas, zaterdag 21 december,  De Piek Vlissingen, aanvang 20.30 uur.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn