De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Rosine Bluegrass Family is er klaar voor


(C)Van Ijsserloo Fotografie

In Open Podium stellen we Zeeuwse muzikanten van alle leeftijden voor. En dat niet alleen; we geven ze de kans te laten zien en horen wat ze in hun mars hebben. In deze aflevering: de Middelburgse band Rosine Bluegrass Family.

Hans Puik 27 feb. 2022 LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Bluegrass is een Amerikaanse muziekstijl, gekenmerkt door de aanwezigheid van instrumenten als een mandoline, banjo, contrabas en viool. De naam werd voor het eerst gebruikt aan het eind van de jaren 50. De grondlegger van de stijl is de Amerikaan Bill Monroe. “We spelen veel van zijn nummers”, vertelt Menno Vink, contrabassist in de nieuw geformeerde band Rosine Bluegrass Family. ,,In juli 2020 zijn we gestart. Een aantal leden van een oude Americana band wilde bluegrass gaan maken en zijn op zoek gegaan naar andere muzikanten.” Het bleek niet eenvoudig om de unieke bezetting van een bluegrass band bij elkaar te krijgen. ,,Vooral naar de mandolinespeler hebben we lang gezocht. Yannick van Berlo is eigenlijk gitarist, maar wilde zo graag bij ons aansluiten dat hij mandoline is gaan spelen.”

Naast Menno Vink en Yannick van Berlo bestaat de band verder uit Joris Lodder (zang), Roos Dobson (zang), Joost van Beek (gitaar), Fokke Osterthun (banjo) en Karen van der Stal (viool). ,,In Amerika is dit genre razend populair, in Europa totaal niet. In Rotterdam heb je jaarlijks een Bluegrass festival en dan houdt het een eind op. Dat is zonde, want ik denk dat veel mensen kunnen genieten van deze muziek.” Vink legt uit waarom de komende tijd iedereen eens bij een optreden van de Rosine Bluegrass Family moet komen kijken. ,,Wij spelen op de ouderwetse manier, zoals de bands dat vroeger ook deden. Er staat één karakteristieke microfoon op het podium en iedereen soleert om de beurt. Je krijgt een soort dansje rondom de microfoon. We maken veel gebruik van meerstemmige zang en het is erg vrolijk muziek. Het hoge geluid van de mandoline en de klanken van de banjo geven een hoop sfeer.”

Ook de afwisseling van rustige en uptempo nummers ziet Vink als een voordeel. ,,Aan de ene kant is het luistermuziek, maar we zingen ook de nodige dansbare liedjes, dus de voetjes kunnen van de vloer. Voor bezoekers van onze concerten zal een nieuwe wereld open gaan, al spelen we ook bekendere nummers. In de films ‘O Brother, Where Art Thou?’ en ‘Broken Circle Breakdown’ komt veel bluegrass muziek voorbij. We spelen een aantal liedjes uit die films, dat zal voor herkenning zorgen bij het publiek.”

Dat Zeeland trots mag zijn op een eigen bluegrassband blijkt wel uit een bijzonder verzoek dat de bandleden enkele maanden geleden kregen. ,,Via Social Media zijn we in contact gekomen met een vrouw uit Nijmegen. Ze gaat in september trouwen en zocht al een jaar naar een Bluegrass band, maar die kon ze in Nederland nergens vinden. Nu gaan wij straks op haar huwelijk spelen, een voorrecht om dat te mogen doen.”
Voorafgaand aan het ‘huwelijksconcert’ hopen de leden van de Rosine Bluegrass Family al de nodige podiumervaring opgedaan te hebben. ,,Zaterdag 5 maart is onze officiële debuut. Dan spelen we in Porgy en Bess in Terneuzen. Een dag later staan we het kerkje van Ellewoutsdijk. Na lang repeteren zijn we klaar om naar buiten te treden. We hopen dat Zeeland onze muziek zal omarmen.”

 
 
 
E-mailen
LinkedIn