De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Kerstkomedie om van te smullen, 'Secret Santa' in première in Antwerpen

De Sven de Ridder Company is er opnieuw in geslaagd een kerstkomedie van formaat op de planken te zetten. In de rode zaal van het Fakkeltheater in hartje Antwerpen ging ‘Secret Santa’ donderdagavond in première. Een schaterlach galmde een avondlang door een uitverkochte zaal.

Hans Puik 07-12-23

Wie de aankondiging vooraf goed had bestudeerd kon al vermoeden dat het een avond lachen zou worden. Het scenario leende zich daar namelijk perfect voor. In Secret Santa krijgen twee vrijgezelle broers, Jimmy (Sven De Ridder) en Richie (Brik Van Dyck) Kiebooms, van hun oom Noël (Luc Verhoeven) de opdracht om een vriendin te vinden voor kerstmis. Dat is voor hen niet zo eenvoudig, en dus schakelen ze twee bekenden in, Jennifer (Margot Hallemans) en Rebecca (Joyce Beullens). Zij mogen op kerstavond hun kersverse vriendinnen ‘spelen’.

Een prachtig startpunt voor een komedie, toch? Dat blijkt ook, want het publiek smult van het stuk. Onder de genodigden menig BV’er, o.a. Herman Verbruggen en Ben Rottiers (Marcske en Pol in FC De Kampioenen) en oud-voetbalprof Bob Peeters. Zij zien dat de voorstelling start als een sprookje, maar al snel blijkt ‘de werkelijkheid’ anders dan een sprookjesverhaal.

Een mooie hoofdrol is weggelegd voor Brik Van Dyck, hij speelt een muziekleraar met een zwaar Kerstfreak gehalte, het type nerd dat niet zo snel aan de vrouw zou geraken. ,,Brik en ik wisselen per stuk van typetjes” duidt Sven de Ridder na afloop van de première de keuze voor de rolverdeling. ,,De ene keer is hij de ‘seut’ of het pispaaltje, de andere keer ik. Dat is voor ons ‘plezant’, maar ook voor de publiek.” De Ridder kruipt zelf in de huid van een bouwvakker met dieptevrees, angst voor vrouwelijk schoon en een afkeer van kerst. ,,Alhoewel ik zelf speel dat ik niet per se een Kerstliefhebber ben is het wel een voorstelling met veel liefde voor Kerstmis. Op verschillende vlakken. Twee broers die elkaar graag zien, maar soms elkaars haren kunnen uittrekken. Over twee vrouwen uit compleet verschillende milieus die toch het nodige van elkaar kunnen waarderen. En over familie, een eenzame oom die met een groot geheim zit.”


Die eenzame oom is Nonkel Noël, fantastisch gespeeld door Luc Verhoeven. Zijn karakter is misschien wel het meest verrassend in het stuk. ,,,Een enorm mooie rol”, zegt Verhoeven daar zelf over. ,,De repetitieperiode was hard werken. Voor mijn collega’s kwamen er de nodige stunts bij kijken. Ik ga nog niet verklappen hoe mijn personage na de pauze ineens een andere ‘kleur’ krijgt. Daarvoor moeten mensen gewoon komen kijken.”

Die plottwist weggeven zou inderdaad afbreuk doen aan het verrassingselement. Naast de drie heren zijn er nog stralende rollen voor twee dames. Margot Hallemans (Jennifer), de spirituele gezelschapsdame met pit. Ze refereert opvallend vaak aan Eddy, die haar van belangrijke adviezen voorziet. Joyce Beullens speelt Rebecca, een lerares zedenleer met een aparte moraal. Erg mooi hoe dit tweetal zulke uiteenlopende personages gestalte geeft.

Er zitten enkele gouden scenes in Secret Santa. Alleen al de openingsminuut verdient complimenten, maar zeker ook het gedeelte rondom het drankje punch. Bij elk moment van verbazing drinkt De Ridder een glaasje leeg. En ook het moment dat iedereen zich in de schouw bevindt is een meesterzet. En dat je in een schouw kunt verdwalen of de verkeerde afslag kunt nemen, weten we nu ook.

Vele shows zijn inmiddels uitverkocht, Verhoeven weet wel waarom de kaartverkoop zo goed loopt. ,,Als je in deze periode Antwerpen binnenstapt proef je al meteen de Kerstsfeer. Deze voorstelling sluit daar perfect bij aan.” Sven de Ridder is het eens met de woorden van zijn collega. ,,Het is ons vijfde Kerststuk, ieder jaar komt er weer meer publiek. Het kan zo maar dat er nog extra shows komen. De intimiteit van het Fakkeltheater past perfect bij dat wat we willen bereiken, in een grotere zaal zou iets van de sfeer verloren gaan. We hopen dat we nog meer mensen kunnen laten genieten van ‘Secret Santa’.”

Secret Santa is in het Fakkeltheater nog te zien t/m zondag 7 januari 2024.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn