De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

M’ANAM: Acht mannen openen venster naar andere werelden

Het internationaal koor M’ANAM komt naar Middelburg. Acht mannen, acht verschillende achtergronden, acht unieke stemmen. Ze brengen het geluid van de aarde, de zee en de bergen.

Hans Puik 24-10-19, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

De Oostkerk verwelkomt een zeldzame combinatie van acht lage mannenstemmen. Het zangensemble M’ANAM is opgericht in 2017 en is een van de meest intrigerende nieuwe vocale groepen. M’ANAM heeft als thuishaven Ierland, maar de zangers komen van over de hele wereld. ,,We maken samen bezielde muziek”, vertelt Philip Barkhudarov, één van de acht vocalisten van het ensemble. M’ANAM brengt een enorm scala aan muzikale ervaringen. Liefhebbers van vreemde talen komen optimaal aan hun trekken, want het gezelschap zingt onder andere in het Iers, Latijn en IJslands. ,,Of het moeilijk is in verschillende talen te zingen? Eenvoudig is het niet, maar we trainen er jarenlang voor. Op die manier wordt het een tweede natuur. Geluiden van een andere taal produceren is niet ingewikkeld. Om ze te laten klinken alsof het je eigen taal en cultuur is, dat vergt jarenlange training.”

Philip Barkhudarov woont in Nederland en is een ervaren zanger met een internationale staat van dienst. Hij studeerde enkele jaren aan het Utrechts Conservatorium, komt oorspronkelijk uit Moskou en groeide op in de Verenigde Staten. Hij heeft gezongen met vele professionele koren, waaronder het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam, Cappella Pratensis en het Santa Fe Desert Chorale. Tevens was hij een van de oprichters van het Olga Vocal Ensemble en lid van het bekende Ierse gemengde koor Anúna. Vanuit dat koor is M’ANAM ontstaan. ,,Anúna is dertig jaar geleden opgericht door Michael McGlynn. In de loop der jaren hebben we een eigen muzikale stijl ontwikkeld. Daarmee trokken we veel zangers aan van buiten Ierland. Sinds 2017 ontdekte onze artistiek leider nieuwe donkere geluiden voor ons ensemble. Die komen het beste tot uiting met diepe mannelijke stemmen. Zo is M’ANAM begonnen en geworden wat het nu is, een mannelijke groep met uiteenlopende muzikale invloeden.”

Oostkerk

Voorafgaand aan het uitbrengen van hun debuut-cd maakt M’ANAM een korte tour door Nederland. Het openingsconcert van die tour, met als titel ‘Echoes of the Earth, Sea and Mountains’, is op woensdag 30 oktober in de Oostkerk in Middelburg. ,,We hebben bijna twee jaar aan de plaat gewerkt. Een lang traject, maar het was zeker de moeite waard.”

Barkhudarov is trots op het resultaat en kijkt al uit naar de officiële cd-release op 7 november in Dublin. Het album bevat twaalf tracks in zes verschillende talen en de eerste paar singels zijn inmiddels vrijgegeven. Luisterend naar de zware mannenstemmen waant menig luisteraar zich voor even in een landschap tussen besneeuwde bergtoppen. Naast de hoge zangkwaliteit staan de zangers bekend om het gemak waarmee ze contact leggen met toehoorders. Door die ‘klik’ krijgen bezoekers het gevoel persoonlijk te worden meegenomen op reis door de geschiedenis van landen en volken.

Vikingen

,,Ons optreden is niet alleen een presentatie van onze muziek. Ik noem het altijd een ‘venster naar andere werelden’. Oude verhalen, legenden en sagen laten zich het best vertellen in muziek.”  Dat doen de vocalisten in een perfecte meerstemmigheid, met oude songs die teruggaan tot de veroveringen door de Vikingen in de negende eeuw. Tijdens concerten is er ook volop ruimte voor hedendaags repertoire. De unieke mix van traditionele en moderne zang maakt een optreden van M’ANAM’ bijzonder. ,,M’ANAM betekent niet voor niets spirit en energie. Luisteraars raken in de ziel, dat is onze missie.”

M’ANAM, Echoes of the Earth, Sea and Mountains, woensdag 30 oktober, Oostkerk Middelburg, aanvang 20.00 uur.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn