De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Bekende Belgische artiesten naar Essen voor festival 'HF Invites'

HF Invites (Hans Francken invites) is een festival dat al enkele jaren een aantal van de grootste Belgische artiesten naar Essen haalt. Op 4 en 5 augustus zullen o.a. Pommelien Thijs, Niels Destadsbader en Metejoor op het podium verschijnen.

Hans Puik 25-07-23

Hans Francken is songwriter, producer en een getalenteerde pianist. Hij was de vaste man achter de toetsen bij Clouseau en ook de man achter de successen van Metejoor. ,,Hans en ik zaten op een avond samen en toen kwam het idee ter sprake, zullen we eens iets organiseren in Essen?”, vertelt organisator Dave Vercauteren. ,,Wat begon met een zot idee is uitgegroeid tot een tweedaags festival.”

De voorbije jaren waren o.a. Bart Peeters, Natalia en Clouseau te gast, al wisten festivalbezoekers vooraf niet precies wie ze konden verwachten. ,,Het is begonnen als een verrassingsconcert. Het publiek wist wel dat er vier of vijf artiesten kwamen meespelen met de band van Hans, maar ze hadden nog geen idee wie. We wisten tijdens de eerste editie in 2017 meteen enkele grote namen te strikken en er kwamen 1000 toeschouwers. Het publiek reageerde zo enthousiast dat twee dagen na het festival in 2017 de editie van 2018 al was uitverkocht.”


Omdat het plein te klein was voor de grote animo van bezoekers besloot de organisatie in 2019 te verhuizen naar een andere locatie. De eerste twee edities van HF Invites gingen door op de parkeerplaats van het gemeentehuis in Essen, waarna werd ‘overgestapt’ naar een ruimere locatie aan de Oude Baan in Essen. ,,Daar houden we dit jaar onze vijfde editie. Alle keren is Metejoor er bij geweest. Sterker nog, een van zijn allereerste liveoptredens was bij ons. Je zou hem bijna de huisartiest van het festival kunnen noemen.”

Naast Metejoor (o.a. bekend van zijn duetten ‘Kijk ons nou’ met Snelle en ‘Rendez-Vous’ met Emma Heesters zijn Pommelien Thijs en Niels Destadsbader andere grote namen op het affiche. ,,Pommelien is een van de grootste popsensaties van dit moment. In Nederland is ze bekend geworden van haar duet met Jaap Reesema, ‘Nu wij niet meer praten’. En nu heeft ze een nummer samen met zangeres Meau, dat heet ‘Droom het donker weg’. Niels bracht recent de zomersingle ‘Liefs voor Later’ uit, samen met Kenny B. Ook hij heeft dus een samenwerking met een Nederlandse artiest te pakken, maar in België is hij al jarenlang ongekend populair.”

Dat dit jaar enkele namen al prijs zijn gegeven, wil niet zeggen dat het festival geen verrassingen in petto heeft. ,,Er zullen nog meer artiesten aantreden als surpriseact”, verzekert Hans Francken. ,,Juist het verrassingseffect van de show is deel van het succes. Elk jaar zijn er mensen die de foto’s achteraf zien en verbaasd zijn van wie er allemaal passeerde en het spijtig vinden dat ze er niet bij waren. Je moet de Hans Francken Invites en zijn muzikanten bekijken als suggestie van de chef in een restaurant, je weet gewoon dat het goed zal zijn. Er is niets leuker dan de verwondering zien op het gezicht van mensen als er een knaller van verrassingsactie op het podium komt.”

Op beide dagen gaan de deuren van het festivalterrein open om 18.00 uur. Voor tickets kijk op https://hfinvites.be/. Onderstaand een overzicht van de artiesten die in elk geval op vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus op komen treden in Essen:

Vrijdag:
Loes Francken

Op vrijdag 4 augustus mag de dochter van Hans Francken, Loes Francken HF Invites. Het wordt haar vuurdoop. Ze zingt en schrijft zelf haar muziek.

Maksim
Maksim Stojanac maakte begin dit jaar zijn debuutplaat. Het album kreeg lovende kritieken en zorgt met gevoelige, Nederlandstalige songs als ‘Zonder Mij’, ‘Vechten Voor Je’  en ‘Alleen Met Mij’ voor een kick-start van zijn solocarrière.

Niels Destadsbader
Niels Destadsbader groeide de afgelopen jaren uit tot een van de populairste artiesten van Vlaanderen. De koning van het Sportpaleis deed de grootste zaal van het land vollopen met bekende hits als ‘De wereld draait voor jou’, ‘Verover mij’ en ‘Skwon meiske’. Je kunt hem ook kennen van zijn rol als ‘Ronaldinho’ in FC de Kampioenen.

Dj Sep
De lokale DJ Sep ‘Het kanon van Kalmthout’ sluit de vrijdagavond af.

Zaterdag:
Evert Dircx
Bijna won Evert Dircx de laatste editie van The Voice van Vlaanderen. Hij liet het publiek versteld staan met zijn geweldige stem en smaakvolle covers van o.a. Dean Lewis, Sam Fender en Jamie Cullum. Zijn debuutsingle ‘Hard To Let Me Go’ is een emotionele ballad over een misgelopen relatie.

Pommelien Thijs
Ze zingt, speelt muziek, ontwerpt kleding, acteert en dat allemaal met het nodige bewustzijn voor mens en planeet. De nieuwe ster aan het Vlaamse muziekfirmament passeert in Essen om jong en oud te verblijden met een waaier aan hits.

Hans Francken Band
Hans Francken en zijn band nodigen elk jaar een handvol topartiesten uit om enkele nummers mee te spelen. Francken is o.a. bekend van zijn werk als toetsenist bij Clouseau, producer van talloze albums uit de Belpop geschiedenis, bandleider bij The Voice van Vlaanderen en bovendien is hij de ontdekker van Metejoor.

Metejoor en Lisa
‘1 Op Een Miljoen’, ‘Rendez-Vous’, ‘Wat Wil Je Van Mij’ en ‘Dit Is Wat Mijn Mama Zei’, het zijn enkele hits van Metejoor. Het heeft hem in korte tijd al talrijke muziekawards opgeleverd. Naar Essen komt hij samen met zijn al even getalenteerde zus, Lisa.

Gustaph
Ook de zanger van de Belgische Eurovisiesongfestivalinzending ‘Because of You’ is te gast op HF Invites. ,,Het is een onbeschaamde liefdesbrief aan de vrijheid’, aldus zanger en producer Gustaph over zijn ‘songfestivallied’, die hij schreef met theatermaker en collega-muzikant Jaouad Alloul.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn