De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Voor Isabel Provoost was 2021 het jaar van grote veranderingen

Isabel Provoost (22) uit Middelburg is misschien wel het grootste zangtalent van Zeeland. Dat bewees ze al met succesvolle deelnames aan The Voice Kids (2013) en The Voice of Holland (2016) en afgelopen jaar bracht ze haar langverwachte debuut EP uit. Op 17 december zou ze eigenlijk spelen in Paradiso in Amsterdam, maar dat optreden moest voor de vierde keer worden uitgesteld.

Foto Akam Rzakhani

MIDDELBURG 30-12-21 HANS PUIK LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

Hoi Isabel, is het balen dat je nog steeds niet in Paradiso hebt gespeeld?
,,Natuurlijk is dat niet leuk, want het was niet de eerste keer dat ik er zo naar uitkeek en het moest worden uitgesteld. Niemand kan er wat aan doen, dus ik leg me er bij neer. Ik kan nog steeds niet geloven dat er straks een moment komt dat ik met eigen liedjes zal optreden in Paradiso. Toen ik de eerste bevestigingsmail kreeg met een datum, heb ik de dagen erna de mail steeds opnieuw gelezen om te checken of het echt waar was.”

Hoe is dat optreden tot stand gekomen?
,,Via Pop aan Zee ging ik naar de Muzikantendag in de Melkweg in Amsterdam. Daar mocht ik iemand kiezen uit de muziekwereld om een kort gesprek mee te voeren. Ik koos de programmeur van Paradiso en liet wat van mijn muziek horen. Dat werd zo enthousiast ontvangen dat ik de uitnodiging kreeg om in Paradiso te spelen. Ik was helemaal overdonderd. Dat gesprek dateert alweer van begin 2020 en ik zou eigenlijk op 17 april van dat jaar optreden. Het is een droom waar ik inmiddels al bijna 2 jaar naar uitkijk. Nu staat het optreden voor 24 juni 2022 op de planning, ik hoop zo dat we dan wel het podium op mogen.”

Hoe zou je jouw jaar willen omschrijven?
,,Het jaar van allemaal grote veranderingen, allemaal op een positieve manier. Ik heb veel geleerd in 2021 en veel nieuwe dingen geprobeerd. Het uitbrengen van mijn debuut EP is het belangrijkste van het jaar, maar daarnaast ben ik met nieuwe producers gaan samenwerken, heb een nieuwe band gevormd en bij mijn studie ben ik een andere richting opgegaan.”

Laten we beginnen bij de EP, hoe was dat?
,,Mijn eerste echte EP, met de titel Flowerchild, is uitgekomen op 9 juli. Ik heb veel tijd gestoken in het schrijven van de nummers, maar ook in het mixen en masteren van de liedjes, foto’s maken voor de cover, noem maar op. Als dan eindelijk het moment daar is om het eindresultaat te delen met iedereen, voelt dat bijzonder.”

Op welk liedje van de EP ben je het meest trots?
,,Just Like This, een nummer dat ik schreef voor een goede vriendin die door een zware tijd is heen gegaan. Ik heb haar altijd geprobeerd te steunen, maar vond geen manier om te tonen hoe trots ik op haar ben. Toen ik haar het liedje liet horen kwamen de tranen, ze vond het erg mooi.”

Je hebt twee voice-avonturen achter de rug, wat is het eerste wat te binnen schiet als je terugdenkt aan die periodes?
,,Dat iedereen in Zeeland me supporterde, ik kreeg alleen maar lieve en enthousiaste reacties. Er was zoveel medeleven, dat deed me ontzettend goed. Wat ik ook nooit zal vergeten is het moment dat Paskal Jakobsen me tijdens de liveshow vroeg om te zingen op Concert At Sea. The Voice is vooral een mooie opstap geweest om enige bekendheid op te bouwen en het heeft een boost gegeven aan mijn zelfvertrouwen.”

Hoeveel zelfvertrouwen heb je als je een podium opstapt?
,,Ik ben een grote perfectionist en vind bijna nooit iets goed genoeg. Of het nu gaat om zingen, mijn studie Rechten of mijn passie voor gezond leven, ik ga altijd voor het maximale. Daarin maak ik wel stappen. Als ik mezelf in de spiegel kan aankijken en zie dat ik alles heb gegeven, dan is het voor mij inmiddels voldoende. Ik heb het geluk dat ik me helemaal op mijn plek voel op een podium en ook bij mijn studie waar ik een goede keuze heb gemaakt voor de minor ‘milieu- en mensenrechten’.”

Je benoemde al je passie voor gezond leven, hoe ga je daar mee om?
,,Mijn ouders hebben me altijd bewust opgevoed, we aten vaak biologisch vlees en er werd thuis goed opgelet bij het scheiden van afval. Vooral duurzaam leven vind ik belangrijk. Voor mij zijn het gebruik van ecologisch afwasmiddel en natuurlijke shampoos en het niet eten van vlees en vis heel normaal. Ik draag graag zorg voor de natuur en sport veel om zelf fit te blijven. Mijn vriendinnen eten allemaal niet vegetarisch, maar altijd als ik langskom koken ze iets zonder vlees of vis. Dan hoor ik vaak, ‘ik vind het eigenlijk wel lekker die havermelk, ik drink geen gewone melk meer’ of ‘ik eet al een paar keer per week een stukje vegetarisch vlees’. Op die manier hoop ik onbewust mijn omgeving te beïnvloeden.”   

Waar ligt jouw toekomst, als strijder voor mensenrechten of op een podium?
,,Het allerliefste wil ik doorbreken met mijn muziek. De huidige coronaperiode laat zien dat het zomaar kan dat inkomsten van optredens wegvallen, dan is het fijn iets achter de hand te hebben. Maar voor mij bestaat er geen twijfel, het liefste ben ik over een paar jaar een bekende artiest door heel Nederland en sta ik op hoofdpodia van grote festivals als Lowlands en Concert at Sea. Ik zing vooral Engelstalige R&B en soulmuziek, een populair genre in Engeland. Als het aan mij ligt maak ik ooit nog een tour door de UK.” 

Publicatie in de krant van 30 december:

 
 
 
E-mailen
LinkedIn