De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Roué Verveer: ‘Ik schrijf geen shows, ik maak shows’

Met zijn negende avondvullende cabaretshow ‘Zo goed als nieuw’ trekt Roué Verveer langs de Nederlandse theaters. Vrijdagavond speelt hij in Theater de Mythe en mag het publiek een flinke portie optimisme en een stortvloed aan hilariteit, scherpe grappen en zelfspot verwachten.

Hans Puik 05-10-22

Gevraagd naar herinneringen aan optredens in Zeeland schiet Roué Verveer meteen in de lach. ,,Dan denk ik terug aan het begin van mijn carrière. Toen speelde ik in Burgh-Haamstede en de volgende dag stond een optreden gepland in Middelburg. Ik bleef die nacht slapen bij een hotel in Wouw, net buiten Zeeland. Toen mijn show op de eerste avond klaar was zei iemand tegen me: ‘In dat hotel is ooit iemand vermoord door een personeelslid, wist je dat?’ Geen idee of het waar was, maar ik schrok enorm. Ik weet dat ik die nacht geen oog dicht heb gedaan.”

Comedian
De anekdote dateert uit de periode dat Verveer net in Nederland woonde. Op 19-jarige leeftijd vertrok hij vanuit zijn geboorteland Suriname om hier te studeren. De allereerste keer dat hij op een podium stond was in 1987 in Paramaribo. ,,De school waar ik op zat, de Hendrikschool, vierde het 100-jarig bestaan met een grote musical. We brachten de voorstelling tien keer in een uitverkocht theater en ik speelde de rol van Charlie Chaplin. Cabaret en comedy kenden we in Suriname niet zo, er stonden alleen bandjes op te treden of er was volkstoneel. In Suriname is nooit tegen mij gezegd: ‘Jij moet comedian worden’. Bij mij in de buurt wisten ze niet eens van het bestaan van een comedian. Ik was weliswaar gangmaker op feestjes, maar in mijn vriendenkring waren dat er wel meer. Surinamers zijn allemaal grappig in gezelschap.”

In 1998 maakte Verveer voor het eerst kennis met cabaret. ,,Ik had een kaartje gekocht voor een optreden van Eric van Sauers, Howard Komproe en Najib Amhali. Na afloop maakte ik een praatje met ze en nodige hen uit voor een etentje. Ze haalden me over om deel te nemen aan een workshop stand-up-comedy en niet veel later stond ik voor het eerst op een podium. Twee maanden later belde Jurgen Raymann of ik in zijn voorprogramma wilde staan. Na mijn verhuizing naar Nederland nodigde Raoul Heertje me uit om lid te worden van de comedytrain. In die periode had ik vaste banen bij de Postbank en internetbedrijf Worldcom en zag ik het 'stand-uppen’ in de weekenden puur als vrijetijdsinvulling, zeker niet als toekomstig beroep.”

Het liep totaal anders. Verveer werd in sneltreinvaart één van de populairste cabaretiers van Nederland. ,,Ik zei ooit tegen mijn vrouw: ‘Ik ga een jaar fulltime optreden en daarna laat ik mijn droom uitkomen en word ik grondsteward bij de KLM. Nog steeds loop ik met dat idee, maar ik wil wachten tot het moment dat niemand meer naar mijn shows komt kijken.” Of dat moment er ooit komt, valt te bezien. Zijn zalen zitten vol, zijn grote lach spat regelmatig van het tv-scherm en hij stond tien keer in de Ziggo Dome met Gabbers. Het lijkt of Verveer zijn pad tot in de puntjes heeft voorbereid. ,,Niets van dat alles, net als bij mijn shows. Tijdens de eerste try-out heb ik een paar zinnetjes op papier, bijvoorbeeld ‘vertrouwen bij het verkeerslicht’, ‘Surinaamse Freek Vonk bestaat niet’ en ‘Surinamers bang voor dieren’. Voor de rest verzin ik alles ter plekke. Ik kom het podium op en begin aan één stuk door te vertellen. Collega’s die alles van a tot z op papier hebben vragen mij ‘hoe doe je dat?’ Iets in mij hoofd dwingt mij om een verhaal te beginnen en mensen aan het einde te laten lachen. Ik schrijf geen shows, ik maak shows. Staan en spelen, niets meer en niets minder. Wie twee keer naar mij komt kijken zal zien dat ik nooit iets precies hetzelfde of op hetzelfde moment vertel. Iedere avond verwacht ik weer een nieuwe show van mezelf.”

Roué Verveer met ‘Zo goed als nieuw’, vrijdag 7 oktober, 20.00 uur in de Theater de Mythe in Goes.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn