De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

City of Dance viert 20-jarig jubileum: "Er is veel meer dan alleen muziek"

Komend weekend viert City of Dance haar 20ste jubileum op het festivalterrein aan de Oude Veerseweg in Middelburg. Drie dagen lang muziek, met op vrijdag een gratis dag ‘Free Friday’ en op zaterdag en zondag optredens van o.a. Tony Junior, Emma Heesters en The Partysquad.

Hans Puik - 14-07-22 LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

Trek je coolste festivaloutfit aan en kom naar City of Dance. Dat is de oproep van de organisatie voor deze speciale jubileumeditie. Met 200 artiesten verdeeld over 7 ‘stages’ is de programmering dit jaar breder dan ooit. ,,Het festival zet deze editie in op positiviteit”, vertelt Martin Priem namens de organisatie. Een beetje positiviteit kon Priem ook wel gebruiken, na de afgelastingen van de voorbije twee jaar. ,,In 2020 was het ruim van te voren duidelijk dat corona roet in het eten zou gooien, daar viel mee te leven. Vorig jaar was een groot drama. Alles was tot in de puntjes geregeld en we kregen in de laatste week van juni groen licht: het gaat door. Een week voor het festival werden we alsnog genoodzaakt een streep te zetten door City of Dance. Dat bericht sloeg in als een bom, ik moest echt mezelf bij elkaar rapen om weer verder te gaan. Alles waar we een jaarlang hard aan gewerkt hadden, kwam abrupt tot stilstand.”

Reden te meer om deze twintigste editie te voorzien van veel meer dan alleen muziek. ,,Er is veel aandacht voor kunst en cultuur. Denk hierbij aan extravagant straattheater, bijzondere ervaringen in de Garden of Senses en kleurrijke shows bij Theatro. Ook kun je op het terrein zomaar een Lucky Luke op stelten tegenkomen. De bezoekers gaan iedere dag samen op ontdekkingsreis tussen de vele activiteiten die het festival te bieden heeft. Zo hebben we het concept ‘Blijtanken’ bedacht, waar mensen een koptelefoon opzetten en alleen maar positieve dingen zullen horen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een eigen bloemenkrans maken of je laten verwennen met een massage. Het is een groot muzikaal pretpark voor volwassenen. Ik ben er van overtuigd dat mensen verrast zullen worden door alle creatieve uitspattingen.”

Voor Priem is de Free Friday niet zomaar een voorafje, maar een belangrijke festivaldag. ,,Jongeren konden de voorbije twee jaar vrijwel nergens naar toe. Nu kunnen ze gratis naar deze avond met optredens van o.a. Biggi, Bas de Meijer en Team Peach.” Na de openingsdag zullen zaterdag en zondag muziekliefhebbers van alle leeftijden het festivalterrein bezoeken. Priem ziet dat City of Dance in de afgelopen jaren is veranderd. ,,Vooral hoe mensen naar het festival kijken. Vroeger waren veel 30plussers sceptisch. Zij associeerden het evenement met alleen maar jongeren, dance en boem-boem-muziek. ‘Oh, dat feest met al die herrie’, zei ooit iemand tegen mij. Tegenwoordig zie je een mix van jong en oud op het terrein, voor iedereen is er wel wat te beleven. En ja, we hebben nog steeds een hardstyle stage gevuld met namen als Sefa, Phuture Noize, en Sound Rush en voor de technoliefhebber is er muziek van Secret Cinema, De Sluwe Vos en Benny Rodrigues. De doelgroep die voor de stevigere muziek komt, voorzien we dus ook. Maar we hebben bijvoorbeeld ook Jody Bernal, of mensen kunnen lekker meezingen bij het optreden van Emma Heesters. Het aanbod wordt iedere editie weer een beetje ruimer.”

Priem is vanaf de eerste editie – toen het festival bestond uit een parade van wagens door de stad – betrokken bij City of Dance. Gevraagd naar de act waar hij het meest naar uitkijkt, komt hij met een verrassende naam aanzetten. ,,FeestDJRuud. Ik heb jaren geprobeerd hem op City of Dance te krijgen, nooit gelukt. Nu is hij er wel. Hij past helemaal in het plaatje van het positieve gevoel dat we bezoekers mee willen geven. Deze DJ stond al op vele grote podia en festivals in Nederland en is bekend geworden door nummers als ‘Gas op die lollie’ en ‘Feesttent’. Waar ik ook naar uitkijk is de Silent Disco. Daar staan soms rijen van honderden mensen die wachten totdat iemand zijn koptelefoon afzet. Dit jaar is de disco op de ‘Yellow Submarine’-Boot van The Beatles. Ieder uur zal een andere DJ daar draaien, veelal aanstormend talent. De Silent Disco is representatief voor het festival, want het ene uur hoor je daar feestmuziek, het volgende uur hardstyle en weer later R&B. Alle smaken komen voorbij.”

City of Dance, 15-17 juli aan de Oude Veerseweg in Middelburg

 
 
 
E-mailen
LinkedIn