De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Jan Akkerman, topgitarist in De Spot

Vijf topgitaristen op één podium, dat is het Knight of the Guitar II. Anton Goudsmit, Ruben Hoeke, John Hayes, Leif de Leeuw en Jan Akkerman beloven een avond vol vuurwerk.

HANS PUIK 17-01-19

(c) Sander Drooglever

Ze zouden zaterdagavond in De Spot in Middelburg aangekondigd kunnen worden als de Big Five van de Nederlandse gitaarwereld. Bluesgiganten naast subtiele fingerpickers, soul- en jazzfreaks tegenover rockbeulen: alles wat er mogelijkerwijs uit een gitaar gehaald kan worden, zal te horen zijn. Alle vijf zijn ze meester in hun eigen genre en toch is er één naam die boven de rest uitstijgt, die van Jan Akkerman (72). In 1973 werd hij door een Brits muziekblad uitgeroepen tot de beste gitarist van de wereld. ,,Van zo'n uitverkiezing ga je niet automatisch beter spelen", vertelt Akkerman vanuit zijn woonplaats Volendam. Ga er maar aan staan, je bent 27 jaar en wordt verkozen boven onder anderen Eric Clapton en Carlos Santana. ,,Het voelde als een grote eer, maar tegelijk gaf het ook druk. Ik werd op een hoge berg geplaatst en ineens vond iedereen wat van me. Een positie waar topartiesten als Jimi Hendrix en Amy Winehouse aan ten onder gingen. Ik heb altijd mijn eigen weg gevolgd en me niet laten leiden door meningen. Dan maar iets minder geniaal bevonden worden en minder beroemd, maar wel dicht bij mezelf kunnen blijven. Dat is me altijd gelukt."

Prachtig

Samen met zijn vier muzikale vrienden komt Akkerman zaterdag met plezier naar Zeeland. Een provincie die hij als 'prachtig' bestempelt. ,,De vrijheid, het water en de weidse natuur, ik ben er gek op. Al heeft het vertoeven dicht bij de zee ook een nadeel." Hij lepelt vervolgens een anekdote op van een optreden aan de Zeeuwse kust. ,,Het moet eind jaren 80 geweest zijn en ik zou een concert geven op het strand. Er kwam vrijwel niemand op af en dat was niet verwonderlijk. Ik heb het nog nooit zo hard zien stormen als die dag. Regen kwamen met bakken uit de hemel en windkracht 10 was er niets bij. Herman Brood zou ook optreden, maar hij is niet eens uit de auto gestapt en heeft meteen rechtsomkeert gemaakt. Alle artiesten verplaatsten zich snel naar een feesttent enkele kilometers verderop, maar het optreden viel letterlijk in het water. Als goedmakertje kreeg ik een duikcursus aangeboden. Een paar weken later ben ik, met een stralend zonnetje, nog eens teruggegaan om te duiken. Een unieke belevenis die ik voor altijd aan Zeeland koppel."

Eén lijn

Zaterdag hoopt Akkerman opnieuw op storm, maar ditmaal binnen de muren van De Spot. Hij is zelf de bedenker van 'Knight of the Guitar' en heeft er de afgelopen jaren een traditie van gemaakt om rond zijn verjaardag (24 december) een concertenreeks te houden. ,,Eind 2017 hebben we al eens een tour gedaan in deze samenstelling. Het is een uniek gezelschap. Iedereen doet wat anders, maar we zitten toch op één lijn. Vooral de afwisseling spreekt me aan. Ik bezoek zelden concerten, omdat je na 10 minuten al weet wat je de rest van de avond kunt verwachten. Bij ons is het een voorstelling vol verrassingen. We halen bij elkaar het beste naar boven."

Spektakel op zich

Gevestigde namen als Akkerman en John Hayes delen de bühne met een aanstormend talent als Leif de Leeuw. Akkerman introduceert graag zijn vier metgezellen: ,,Leif de Leeuw is pas 22 jaar, maar nu al een fenomeen. Hij leeft voor de muziek. Het maakt hem niet uit welk genre hij speelt, als hij maar kan optreden. Anton Goudsmit is al eens uitgeroepen tot beste popgitarist van Nederland en is al een spektakel op zich. De vele prijzen interesseren hem niet, hij wil niets anders dan spelen. Ruben Hoeke is de zoon van Rob Hoeke, een pianist waar ik vroeger mee samen speelde. Ruben zegt altijd dat hij dankzij mij begon met gitaar spelen en dat hij nu met zijn idool op het podium staat. Stiekem is hij zelf ook één van de beste bluesgitaristen die bestaan. En tot slot John Hayes, een Amerikaan die in Arnhem woont. Hij is bekend van de funkrockband 'Mother's Finest' en heeft ook tien soloalbums op zijn naam staan. Een aimabele man met een muzikaal talent waar je u tegen zegt."

Steengoed

Het vijftal gitaristen zal op het podium onder andere worden ondersteund door vocalist Laurie Akkerman, de dochter van Jan. ,,Het enige criteria toen we een zangeres zochten was 'kan ze goed zingen?' Geloof mij maar, Laurie is steengoed. Zij is ook gek van R&B en een veelzijdige artiest. Drie maanden lang staan we samen met elkaar op de planken en nadien gaan we weer onze eigen weg."

Akkerman speelt tijdens de concertreeks nog steeds op dezelfde gitaar als in zijn beginperiode. Een Gretch White Falcon, door zijn vader gekocht voor 5000 gulden. ,,Een vermogen voor die tijd, maar hij heeft zijn geld wel opgebracht", zegt de geboren Amsterdammer lachend. Hij zal tijdens Knight of the Guitar veel van zijn favoriete nummers spelen. ,,Sommige songs zijn bij iedereen bekend, anderen dateren van lang geleden. Ons publiek is dan ook erg gevarieerd. Je ziet de generatie uit de jaren 50 en 60, maar ook zonen, dochters en kleinkinderen daarvan bezoeken onze concerten." Als het aan Akkerman ligt, blijft hij levenslang optreden. ,,Ik heb ontzettend veel plezier in wat ik doe. Muziek houdt me levend. Zo lang ik het kan blijf ik gitaar spelen. Mocht ik 100 jaar worden, hoop ik nog steeds op een podium te staan."

Knight of the Guitar II, Anton Goudsmit, Ruben Hoeke, John Hayes, Leif de Leeuw en Jan Akkerman, De Spot Middelburg, zaterdag 19 januari, aanvang 20.30 uur.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn