De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Het Oog van de Storm, intense voorstelling met lovende recensies

Foto Bram Willems

Na storm Dudley hebben we vandaag te maken met storm Eunice. Een toepasselijkere dag is er niet om aandacht te schenken aan de voorstelling ‘Het Oog van de Storm’, die zaterdag 26 februari te zien is in Middelburg.

HANS PUIK, 18-02-22

Na het bejubelde stuk De Vader en de komische voorstelling De Waarheid kan het publiek opnieuw genieten van een toneelstuk van de Parijse toneelauteur Florian Zeller. Het Oog van de Storm raakt meerdere thema’s: liefde, vertrouwen, vergeven en hoe je als volwassene terugkijkt op je leven. Het verhaal gaat over André en Madeleine, die al meer dan 50 jaar gelukkig getrouwd zijn. Hij was ooit een succesvol schrijver, maar de laatste tijd is hij vergeetachtig en verward, zij een toegewijde en sterke vrouw die altijd zijn steun en toeverlaat is geweest. Hun dochters komen naar het ouderlijk huis en na een stormachtige nacht gebeuren er vreemde dingen.

Het verhaal is soms ongrijpbaar en dubbelzinnig, maar de pijnlijke weg van het gemis, de onverdraaglijke pijn van de afwezigheid van de ander, is helder en navoelbaar. Er wordt een levenslang één-zijn in tweeën gescheurd. ,,Belangrijk is dat de toeschouwer in het hoofd van de personages kruipt”, vertelt Zeller. ,,Op die manier kun je vanuit een steeds wisselend perspectief hun levens meebeleven.” De voorstelling werd eerder opgevoerd in o.a. Parijs en Londen en is nu in de Nederlandse uitvoering te zien met o.a. Hans Croiset, Anne Wil Blankers en Johanna ter Steege.

Ter Steege: ,,De voorstelling heeft wel iets weg van een detective, je bent continu aan het speuren: geloof ik hem of haar?” Croiset vult haar aan: ‘En omdat je steeds vanuit een ander perspectief kijkt word je als toeschouwer ook uitgedaagd. Op het moment dat je denkt: ik weet hoe het zit, realiseer je je vijf minuten later dat je het eigenlijk helemaal niet weet.”

‘Een intense voorstelling die je raakt’, zo recenseerde ‘het Theaterparadijs’ dit stuk. Zaterdag 26 februari, om 20.00 uur te zien in de Schouwburg Middelburg.


 
 
 
E-mailen
LinkedIn